TSTORIES

Όλα όσα πρέπει να έχεις μαζί σου στο φαρμακείο ταξιδίου

Pexels

Μόλις πριν λίγες ημέρες επέστρεψα από το ταξίδι μου στο Μαρόκο όπου για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν είχα πάρει μαζί μου το φαρμακείο ταξιδιού (pharmacy travel kit) που προ πανδημίας κουβαλούσα παντού και πάντα. Δεν ξέρω τι σκεφτόμουν, γιατί δεν το πήρα μαζί, ούτε καν ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο, τίποτα.

Και φυσικά, εκεί που σκέφτηκα, έλα μωρέ, όλα καλά θα πάνε… βρέθηκα να προσπαθώ να μεταφράσω με κουτσά αγγλικά και γαλλικά σε φαρμακείο του Μαρακές, πως χρειάζομαι κάτι για τον πυρετό. Ο σύντροφός μου – που πρώτη φορά ταξίδευε στην Αφρική – από το πρώτο βράδυ της παραμονής μας στο Μαρόκο, ανέβασε υψηλό πυρετό. Ω ναι! Όχι απλά, κρυωματάκι, αλλά πυρετό και βήχα. Και εγώ που πάντα είχα μαζί μου φαρμακείο ταξιδιού, τώρα δεν είχα τίποτα και δε βρισκόμουν καν στην Ευρώπη που όλα θα ήταν λίγο πιο εύκολα.

Γυρίζοντας λοιπόν σπίτι μου ασφαλής και έχοντας υπό έλεγχο τον πυρετό και το βήχα του συντρόφου μου, αποφάσισα ότι αυτό το λάθος του να μην έχω σε ταξίδι μου τα βασικά ενός φαρμακείου ταξιδιού, δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Είναι πολύ σημαντικό πριν από κάθε μας ταξίδι, να έχουμε μαζί μας 5 με 6 βασικά φάρμακα τα οποία σε περίπτωση ανάγκης να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να πρέπει να τρέξουμε σε τοπικά φαρμακεία. Είτε γιατί σε πολλές περιπτώσεις δε θα είναι εύκολο να συνεννοηθούμε, είτε γιατί η κάθε χώρα έχεις τα δικά τα φάρμακα και εταιρείες και μπορεί να μας αγχώσει ακόμα περισσότερο το ότι δεν βλέπουμε γνωστές μάρκες. Είτε ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις, να μην μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιο φάρμακο γιατί στη συγκεκριμένη χώρα χρειάζεται συνταγή γιατρού.

Έτσι, μίλησα με τη φαρμακοποιό μου, Βίκυ Πιερρακάκη και της ζήτησα να μου φτιάξει μια λίστα με τα βασικά φάρμακα που πρέπει να έχει ένας ταξιδιώτης μαζί του ώστε να μη βρεθεί σε μια ξένη χώρα χωρίς να ξέρει τι να ζητήσει στο φαρμακείο.

Βέβαια, εγώ προτίμησα να χωρίσω τη μία λίστα σε τρεις διαφορετικές ώστε η μία να περιέχει τα βασικά φάρμακα, η άλλη τα πρώτων βοηθειών και η τρίτη τα άλλα σημαντικά είδη.

Τα απαραίτητα για το φαρμακείο ταξιδίου

αναλγητικό/παυσίπονο ή αντιπυρετικό
αντιφλεγμονώδες
αντιδιαρροϊκό
αντιεμετικό
αντιόξινο
αντιισταμινικό
αποσυμφορητικό (σε συνδυασμό ή όχι με αντιισταμινικό)
σπρέι ψεκασμού για τον πονόλαιμο
αντιβίωση γενικής χρήσης με συνταγή γιατρού
Εννοείται, τα φάρμακα που παίρνεις και στην Ελλάδα σε περίπτωση χρόνιων παθήσεων
τη συνταγή του γιατρού σου εκτυπωμένη (και ιδανικά μεταφρασμένη)

Όσα πρέπει να έχει το φαρμακείο ταξιδίου πρώτων βοηθειών

θερμόμετρο
αντισηπτικό
γάζες
κολλύριο ή φυσικά δάκρυα για τα μάτια
γάντια μιας χρήσης
αντικνησμώδη ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή ή κρέμα
αυτοκόλλητα επιθέματα (απλά, αδιάβροχα, αιμοστατικά)
οξυζενέ

Τι πρέπει να έχει το φαρμακείο ταξιδίου βάσει εποχής

Λόγω της δεδομένης κατάστασης του COVID-19, τουλάχιστον 2 self-test
μάσκες προστασίας FFP2 / KN95 / N95
αντηλιακή κρέμα προστασίας
κρέμα για εγκαύματα
εντομοαπωθητικό spray
αμμωνία (για τσιμπήματα εντόμων)
κορτιζονούχος αλοιφή ή κρέμα
φακελάκια ηλεκτρολυτών για γρήγορη αναπλήρωση υγρών
θερμαινόμενα patches για να ζεστάνεις τα άκρα σου σε πολικές θερμοκρασίες ή για πόνους περιόδου

Εύχομαι οι παραπάνω λίστες να γίνουν και για σένα «μπούσουλας» και να ανατρέχεις πριν από κάθε ταξίδι ώστε να ελέγχεις ότι έχετε τουλάχιστον τα περισσότερα της πρώτης και της τρίτης λίστας. Και κάτι ακόμα: Όπως τόνισε και η φαρμακοποιός μου, η Βίκυ, τα περισσότερα φάρμακα να φροντίζεις να τα πακετάρεις στη χειραποσκευή σου και όχι στη βαλίτσα που αφήνεις κάτω, καθώς ειδικά στα μακρινά ταξίδια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της χαμένης βαλίτσας. Και συνεπώς και των χαμένων φαρμάκων.