TSTORIES

Οικονομικό ταξίδι στις Βρυξέλλες και μονοήμερες εκδρομές από την πρωτεύουσα

Unsplash

Οι Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του Βελγίου και έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια πόλη γεμάτη πολιτισμό, ιστορία και πολλή μπύρα και τηγανιτή πατάτα. Είναι όμως και η πρωτεύουσα της βάφλας και της σοκολάτας και δε γίνεται να φύγεις από εκεί χωρίς να δοκιμάσεις λίγο απ’ όλα.

Αν σκέφτεσαι να επισκεφθείς αυτήν την όμορφη πόλη, αλλά έχεις περιορισμένο προϋπολογισμό, μην ανησυχείς! Σου έχω ετοιμάσει μερικές προτάσεις και συμβουλές για οικονομικές διακοπές που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις την πόλη, χωρίς να ξεφύγεις οικονομικά. Επιπλέον, μπορείς να εξερευνήσεις και τις γύρω περιοχές των Βρυξελλών σε μονοήμερες εκδρομές, οι οποίες θα εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο την εμπειρία σου χωρίς να πονέσει η τσέπη σου!

Αφού φτάσεις στις Βρυξέλλες, όσο κλισέ και να ακούγεται, η βόλτα ξεκινάει από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Grand Place. Αυτή η δημοφιλής πλατεία είναι γεμάτη με εντυπωσιακά κτίρια του 17ου αιώνα και αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για να απολαύσεις μια βόλτα ή έναν καφέ σε μία από τις τοπικές καφετέριες.

Σειρά έχει το Manneken Pis, το διάσημο άγαλμα ενός μικρού αγοριού. Αυτό το σημείο της πόλης είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα και μπορείς να το επισκεφθείς χωρίς να πληρώσεις είσοδο.

Ο δρόμος μάς φέρνει στη συνέχεια στη Sablon, την πιο παλιά συνοικία της πόλης. Σε αυτή τη γειτονιά μπορείς να βρεις υπέροχα second hand shops για ψώνια, ενώ αν βρεθείς εδώ σαββατοκύριακο, θα απολαύσεις στο πάρκο της Grand Sablon την υπαίθρια αγορά για αντίκες.

Φαγητό, καφές και ποτό στο χέρι

Όπως σου υποσχέθηκα και στην αρχή, μπορείς να έρθεις στις Βρυξέλλες και να περάσεις το τριήμερό ή πενθήμερό σου on a budget.

Για το πρώτο καφεδάκι της ημέρας, φύγε λίγο πιο πέρα από την Gran Place και αναζήτησε τα καφέ Kaffabar, Cafe Bebo, Fika ή το Pardon Brussels. Αν αγαπάς τα food markets, ξεκίνησε τη γαστρονομική σου βόλτα από το απίθανο Wolf Sharing Food Market, ενώ αν κατά τύχη έχεις βρεθεί στην πόλη Τετάρτη, τότε πρέπει να επισκεφθείς και το Marché de la Place du Châtelain.

Για μύδια (ναι είναι διάσημα στο Βέλγιο) αναζήτησε με την παρέα σου την πλατεία Sainte Catherine και συγκεκριμένα το Noordzee όπου διαλέγεις το ψαράκι ή τα μύδια που θέλεις και στα ετοιμάζει μπροστά σου. Εκεί δίπλα, αν είσαι του ιταλικού θα βρεις και το τίμιο NONA.


Για τα διάσημα, ζεστά σαντουιτσάκια που οι Βέλγοι αποκαλούν broodje, να πας στο Jeanbon στην οδό Rue de Namur, ενώ αν θέλεις να δοκιμάσεις βάφλες, την πιο οικονομική βερσιόν, θα τη βρεις στο κίτρινο βανάκι -waffle truck, που βρίσκεται πάντα στην πλατεία Place Royale.

Αν τώρα είσαι σε φάση για μπύρα, θα πας στο Delirium Cafe και αν είναι γεμάτο, αναζήτησε το αδερφάκι του, Little Delirium. Για οικονομικά ποτά μέσα στο πράσινο, πήγαινε στο Parc de Bruxelles και πάρε το ποτό σου είτε από το Woodpecker, είτε από το Kiosk radio.

Διαμονή

Για να εξοικονομήσεις χρήματα στη διαμονή σου, μια καλή ιδέα είναι να επιλέξεις οικονομικά καταλύματα, όπως ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της πόλης πχ. στο Anderlecht ή το Schaerbeek, ή σε κοντινές πόλεις, όπως το Leuven (μόλις 20 λεπτά με το τρένο από το κέντρο των Βρυξελλών). Αυτό θα σου επιτρέψει να ανακαλύψεις δωμάτια, τα οποία προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία σε προσιτή τιμή.

Μονοήμερες εκδρομές

Αμβέρσα

Για μια μονοήμερη εκδρομή από τις Βρυξέλλες, μπορείς να εξερευνήσεις την Αμβέρσα, μια πανέμορφη πόλη που απέχει περίπου μία ώρα με το τρένο από την πρωτεύουσα. Μπορείς να απολαύσεις μια βόλτα στους πεζόδρομους, να επισκεφθείς τα μουσεία όπως την Οικία του Ρούμπενς και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, και να δοκιμάσεις τις τοπικές νοστιμιές, όπως τα βέλγικα αλμυρά και γλυκά πιάτα.

βρυξέλλες Unsplash

Μπρυζ

Μια άλλη επιλογή για μονοήμερη εκδρομή, είναι η πόλη Μπρυζ, που απέχει περίπου μία ώρα με το τρένο από τις Βρυξέλλες. Μπορείς να περπατήσεις στα στενά δρομάκια της πόλης, να επισκεφθείς το καμπαναριό και το Μουσείο της Μπρυζ για να ανακαλύψεις την τοπική ιστορία και την τέχνη της περιοχής. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τα διάσημα, βέλγικα σοκολατάκια και τις αφράτες, καραμελωμένες βάφλες, που αποτελούν μια απόλαυση για τους λάτρεις των γλυκών.

Γάνδη

Unsplash

Ένας ακόμη προορισμός για μονοήμερη εκδρομή από τις Βρυξέλλες είναι η πόλη Γάνδη, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 λεπτών με το τρένο. Μπορείς να επισκεφθείς το Gravensteen, ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο, να περπατήσεις στα κανάλια της πόλης και να εξερευνήσεις τα μουσεία της, όπως το Μουσείο Καλών Τεχνών. Επίσης, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις τοπικές μπύρες και να απολαύσεις ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια της πόλης.

Οστάνδη

Τέλος, μια εναλλακτική επιλογή είναι να επισκεφθείς την παραθαλάσσια πόλη Οστάνδη, που απέχει μιάμιση ώρα με το τρένο από τις Βρυξέλλες. Η Οστάνδη είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες της, το γραφικό λιμάνι και τον εντυπωσιακό πύργο της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου. Μπορείς να περπατήσεις στον παραλιακό πεζόδρομο, να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα, και να δοκιμάσεις τα φρέσκα θαλασσινά πιάτα σε ένα από τα παραθαλάσσια εστιατόρια.

Όπως μπορείς να διαπιστώσεις, ακόμα και αν θες να κάνεις ένα οικονομικό ταξίδι, υπάρχουν πολλές επιλογές για να απολαύσεις την επίσκεψή σου στις Βρυξέλλες και να εξερευνήσεις τις γύρω περιοχές. Αξιοποίησε τις δημόσιες συγκοινωνίες, ανακάλυψε τα φθηνά ή δωρεάν αξιοθέατα και δοκίμασε την τοπική κουζίνα για μια αυθεντική εμπειρία.

Unsplash

Έτσι, θα μπορέσεις να απολαύσεις ένα οικονομικό ταξίδι στις Βρυξέλλες και να ανακαλύψεις νέες περιπέτειες που ενδεχομένως δε θα είχες σκεφτεί αρχικά. Με λίγο προγραμματισμό και έρευνα, μπορείς να απολαύσεις την εμπειρία σου, χωρίς να υπερβείς τον προϋπολογισμό σου.