TSTORIES

Φινλανδία: Ταξίδι στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Μαρία Κόφου

Η Φινλανδία λένε πως βγήκε για ακόμα μια φορά η πιο χαρούμενη χώρα αν όχι του κόσμου, τουλάχιστον της Ευρώπης και αν δεν την είχα επισκεφθεί τουλάχιστον 5 φορές, δεν θα μπορούσα να αντιληφθώ το γιατί.

Όμως είχα την τύχη να ταξιδέψω μέχρι εκεί και να ξαναταξιδέψω και χειμώνα και άνοιξη και καλοκαίρι και μπορώ να σου επιβεβαιώσω πως αυτή η χώρα μπορεί πράγματι να σε κάνει χαρούμενη. Και ναι, ένα ταξίδι στη Φινλανδία είναι αυτό που χρειάζεσαι!

Φινλανδία: Ταξίδι στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου Μαρία Κόφου

Θα σ’ το ξεκινήσω κάπως έτσι: Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ότι βρίσκεσαι στις όχθες μια λίμνης, σε ένα ξύλινο σπιτάκι περιτριγυρισμένο από καταπράσινα δέντρα, απόλυτη ηρεμία, ο ήλιος λίγο πριν δύσει δίνει ένα πορτοκαλί χρώμα στη λίμνη. Περπατάς αργά, χωρίς βιασύνη προς την ξύλινη αποβάθρα και βουτάς στο νερό, βγαίνεις έξω, ανοίγεις μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί φτιαγμένο από berries και κατευθύνεσαι προς τη σάουνα. Δέκα λεπτά καθιστή στο μικρό ξύλινο δωμάτιο και πάλι έξω για βουτιά στη λίμνη. Ώρα για βραδινό. Ο ψητός σολομός περιμένει στο τραπέζι του μπαλκονιού. Η μυρωδιά του σου γαργαλάει τα ρουθούνια. Κάθεσαι μαζί με την παρέα σου στο τραπέζι για φαγητό και γύρω σας η απόλυτη ηρεμία. Χαμογελάς. Είσαι ήρεμη και ευτυχισμένη.

Μαρία Κόφου

Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία βγαλμένη από το μυαλό μου, μια ιστορία σαν από παραμύθι. Και όμως, τέτοιες στιγμές έζησα πριν λίγα χρόνια σε μια περιοχή που οι Φινλανδοί αποκαλούν Finnish Lakeland, μια περιοχή που η ζωή και η καθημερινότητα εκτυλίσσονται γύρω, αλλά και μέσα στη λίμνη Saimaa, στην πιο μεγάλη λίμνη της Φινλανδίας και την 4η μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης, μόλις 3,5 ώρες μακριά από την Αθήνα.

Μια μυστική γωνιά με έκταση περίπου 4.400 τμ. στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, μόλις δύο ώρες μακριά από την πρωτεύουσα- το Ελσίνκι και λιγότερες από δύο ώρες μέχρι την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Η λίμνη Saimaa αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος 13.000 νησιών (ναι ναι) και μια τεράστια ακτογραμμή που εμένα προσωπικά με άφησε άφωνη. Ένα καταπράσινο και παράλληλα τόσο μπλε κομμάτι γης χωρισμένο σε μικρότερες λίμνες, ποτάμια και κανάλια που μέχρι πριν λίγο καιρό αγνοούσα εντελώς την ύπαρξη τους.

Μαρία Κόφου

Οι Φινλανδοί λοιπόν, έχουν βρει τον τρόπο να απολαμβάνουν τη φύση και τη χώρα τους δημιουργώντας ευκαιρίες χαλάρωσης και ταξιδιού εντός Φινλανδίας. Ο παράδεισος αυτός που λέγεται Saimaa είναι το κρυμμένο μυστικό της χώρας και ο ορισμός του wellness και well being.

Παίρνοντας τρένο από το Ελσίνκι, φτάνεις σε μια από τις μεγαλύτερες παραλίμνιες πόλεις της περιοχής σε μόλις 2 ώρες, στη Lappeenranta. Μια όμορφη πόλη στις όχθες της λίμνης η οποία είναι η καλύτερη επιλογή σου για να ξεκινήσεις την εξερεύνησή σου και το roadtrip στη λίμνη Σάιμαα. Είναι πολύ εύκολο να την περπατήσεις καθώς είναι αρκετά μικρή και αποτελείται από την παλιά, οχυρωμένη πόλη, το λιμανάκι και τη νέα πόλη, η οποία βρίσκεται και δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Φινλανδία: Ταξίδι στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου Μαρία Κόφου

Τους καλοκαιρινούς μήνες η Lappeenranta γεμίζει ζωή και επισκέπτες τόσο από άλλα μέρη της Φινλανδίας, όσο και από τη γειτονική Ρωσία. Το kissing park (Pusupuisto) γεμίζει κόσμο που κάνει πικ νικ, ενώ μέσα στην Παλιά πόλη, γίνονται συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις από κοντά. Από τις 9 Ιουνίου, στο λιμάνι θα βρεις και το Sandcastle festival, όπου για 3 ολόκληρους μήνες χρησιμοποιούνται περίπου 3 εκ. κιλά άμμου για να δημιουργηθούν κάστρα στην άμμο.

Φινλανδία: Ταξίδι στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου Μαρία Κόφου

Από εκεί, είτε νοικιάζεις αυτοκίνητο, είτε έχεις ζητήσει transfer από τους ιδιοκτήτες της απόλυτης εμπειρίας που θα ζήσεις στη συνέχεια. Διαμονή σε μικρά νησάκια πάνω στη λίμνη, μέσα σε wooden cabin, ξύλινα σπιτάκια με τη δική τους αποβάθρα για βουτιές στη λίμνη, δική τους σάουνα και κήπο. Αυτή είναι για τον κάθε Φινλανδό η ιδανική απόδραση έξω από την πόλη και την καθημερινότητα. Και κάπου εκεί κρύβεται η ευτυχία!

Αν θέλεις να ζήσεις όλη την εμπειρία του “cottage life” επίλεξε να μείνεις τουλάχιστον 2 βραδιές σε ένα σπιτάκι και όχι μόνο μία. Μπορείς επίσης να το συνδυάσεις με δραστηριότητες όπως ψάρεμα, καγιάκ, hiking ή trekking. Όλα τα cottages βρίσκονται σε κάποιο νησάκι πάνω στη λίμνη Saimaa και έχουν πάντα σάουνα και πρόσβαση για βουτιές στη λίμνη. Η εμπειρία είναι απλά καταπληκτική! Το κόστος μιας βραδιάς ξεκινάει από 60 ευρώ και φτάνει και μέχρι 150, αλλά συνήθως τα περισσότερα cottages είναι ιδανικά για τουλάχιστον 2 παρέες οπότε τα έξοδα μπορούν να μοιραστούν και να σου βγει πραγματικά πολύ οικονομικό.

Extra tip: Μπορείς να ζήσεις την ίδια εμπειρία παίρνοντας εσωτερική πτήση από Ελσίνκι για Ροβανιέμι και να ζήσεις παράλληλα την εμπειρία του αρκτικού κύκλου το καλοκαίρι, με τον ήλιο να μην δύει ποτέ και εσένα να κάνεις πικ νικ στις 11 το βράδυ.

Μαρία Κόφου

Η σάουνα αχ η σάουνα: Πριν επισκεφθώ τη Φινλανδία η σάουνα ήταν για μένα κάτι που έκανα μία φορά κάθε χρόνο σε κάποιο ξενοδοχείο με spa. Μια σχετικά απρόσωπη διαδικασία που αντικειμενικά δεν είχα αγαπήσει ποτέ και δεν έβρισκα και το λόγο να κλείνομαι μέσα σε ένα δωμάτιο και να ιδρώνω.

Μέχρι που έζησα την εμπειρία της φινλανδικής σάουνας, μια εμπειρία σαν ιεροτελεστία. Οι περισσότερες οικογένειες εδώ, έχουν στο σπίτι τους ένα δωμάτιο που λειτουργεί ως σάουνα και κάθε ημέρα πηγαίνουν μαζί με τα παιδιά τους ή μόνοι τους για να καθαρίσουν σώμα και μυαλό. Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 80 βαθμούς, και με το νερό που ρίχνουν στα κάρβουνα της ξυλόσομπας, ο ατμός που δημιουργείται κάνει το σώμα να ιδρώνει πιο γρήγορα και διώχνει από πάνω τοξίνες και αρνητική ενέργεια. Για τους τυχερούς που έχουν το cottage τους δίπλα στη λίμνη, η βουτιά μετά τη σάουνα είναι δεδομένη και ευχάριστη τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά, πολλοί εξ αυτών κάνουν βουτιά στη λίμνη ακόμα και το χειμώνα.

Η σάουνα λοιπόν, λειτουργεί σαν χώρος χαλάρωσης ακόμα και συγκέντρωσεις για τους φίλους και την οικογένεια. Τα σαββατοκύριακα, η παρέα μπορεί να κανονίσει για παράδειγμα “evening sauna”, κάτι που σημαίνει πως για 3 ώρες η παρέα βρίσκεται μεταξύ σάουνας, λίμνης, χαλαρού φαγητού και κουβέντας.

Μαρία Κόφου

Και κάτι ακόμα:
1. Η Φινλανδία είναι η ασφαλέστερη χώρα του κόσμου
2. Η Φινλανδία είναι η πιο οικονομική, σκανδιναβική χώρα
3. Έξι μήνες το χρόνο ζουν σχεδόν στο σκοτάδι και 6 μήνες ο ήλιος ουσιαστικά δεν δύει ποτέ
4. Στη Φινλανδία σε 5 εκατομμύρια κατοίκους αντιστοιχούν 3 εκατομμύρια σάουνες
5. Οι Φινλανδοί αγαπούν τα μούρα, τον σολομό και τα μανιτάρια. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις και τα τρία
6. Είδη διαμονής που βρίσκεις στη λίμνη Saimaa: cottages (mökki,) hotel spas, city hotels, manor houses, λίγα hostel
7. Οι κάτοικοι της Lakeland είναι οι πιο συμπαθητικοί Σκανδιναβοί που έχω γνωρίσει. Χαμογελαστοί, με αίσθηση του χιούμορ και με διάθεση για κουβέντα. Προς μεγάλη μου έκπληξη, βρήκα ότι μοιάζουμε πολύ.
8. Από τη Lappeenranta μπορείς να φτάσεις με τρένο τόσο στο Ελσίνκι, όσο και στην Αγία Πετρούπολη (allegrotrain), αλλά και στη Μόσχα (Tolstoi train) σε λιγότερο από 3 ώρες για τα 2 πρώτα μέρη και λίγες ώρες επιπλέον για Μόσχα.
9. Το καλοκαίρι στη λίμνη Saimaa είναι ιδανική περίοδος για να πάρεις μέρος σε φεστιβάλ. Όλη η περιοχή απολαμβάνει το φως του καλοκαιριού και βρίσκει αφορμές για να είναι έξω και να γιορτάζει.
10. Δίκαια θεωρείται η πιο ευτυχισμένη χώρα!