ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ο πιο νόστιμος τοματοπελτές είναι ο σπιτικός και γίνεται στην κατσαρόλα

Πολλά από τα παιδικά και εφηβικά μου καλοκαίρια τα πέρασα με τη γιαγιά Μαλία στο χωριό. Εκεί έμαθα την αξία του ψωμιού που έχεις ζυμώσει και φουσκώσει μόνος σου, έμαθα να φυτεύω πατάτες και να φροντίζω τις φράουλες, έμαθα ότι οι κότες δεν σου χαρίζονται, ότι τα λουλούδια ποτίζονται απόγευμα και ότι το πότισμα είναι θεραπευτικό, κάτι σαν διαλογισμός. Στο χωριό έμαθα και την ντομάτα. Ποια είναι καλή, ποια γλυκιά, ποια κρατάς για τα γεμιστά και ποια κόβεις στη σαλάτα. Τόνους ολόκληρους ντομάτας καθαρίζαμε τα καλοκαίρια, αφού το τοπικό εργοστάσιο ντομάτας χρειαζόταν χέρια και πλήρωνε καλά.

Μαζευόμασταν παιδιά, μανάδες, γιαγιάδες και θειές και σταματούσαμε μόνο όταν τα χέρια μας πια είχαν πανιάσει και έτσουζαν από την όξινη ντομάτα που έμπαινε μέσα στα αυλάκια του δέρματος. Περνούσα καλά, περισότερο κι από το παιχνίδι με τα παιδιά στην πλατεία. Άκουγα ιστορίες και συνταγές, μάθαινα μυστικά και στο τέλος της ημέρας η Μαλία άναβε τα κάρβουνα και μας αντάμειβε με ψητά καλαμπόκια.

Πολλά χρόνια μετά η κουζίνα μου μυρίζει όπως εκείνα τα καλοκαίρια. Καθάρισα τις σεπτεμβριανές ντομάτες και τις άφησα να σιγοβράσουν μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους. Ένας πηχτός, γλυκόξινος τοματοπελτές κλείστηκε στα βάζα για να κρατήσει το καλοκαίρι ζωντανό για όλον τον χειμώνα. Ο δικός μου τοματοπελτές δεν θέλει μπελά. Θέλει σφιχτές ντομάτες και 1 ώρα στην κατσαρόλα. Η πιο καλοκαιρινή συνταγή μου, ένας ύμνος στα καλοκαίρια στο χωριό.

Σπιτικός τοματοπελτές

Μερίδες: 1 βάζο 450 ml
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα

Υλικά:

3 κιλά ώριμες και σφιχτές ντομάτες (κατα προτίμηση πομοντόρια)
1 κ.σ. χοντρό αλάτι (κοφτή)
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1) Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και ετοιμάζουμε ένα μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό.

2) Πλένουμε καλά τις ντομάτες, κόβουμε τα κοτσάνια τους (και λίγη από τη σάρκα γύρω από το κοτσάνι) και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους.

3) Ρίχνουμε λίγες λίγες (4-5 τη φορά) τις ντομάτες στο βραστό νερό, μετράμε 30’’, τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα παγάκια. Τις αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις ντομάτες, ανανεώνοντας όταν χρειάζεται το μπολ με τα παγάκια.

4) Κόβουμε τις ντομάτες (στη μέση ή στα τέσσερα, αναλόγως πως μας βολεύει) και αφαιρούμε την εσωτερική σάρκα τους με όλα τα σπόρια και τα ζουμιά. Ρίχνουμε τις ντομάτες σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων σε δόσεις και πολτοποιούμε πολύ καλά.

5) Βάζουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες σε κατσαρόλα μαζί με το αλάτι και τις βράζουμε σε υψηλή φωτιά με ανοιχτό καπάκι για 15 με 30 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν), ανακατεύοντας τακτικά.

6) Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 50-60 λεπτά, μέχρι να πήξει ο πελτές.

7) Παράλληλα αποστειρώνουμε ένα βάζο με ζέσταμα στο φούρνο. Κλείνουμε τη φωτιά, μεταφέρουμε τον πελτέ στο καυτό αποστειρωμένο βάζο, περιχύνουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κλείνουμε αεροστεγώς και το αναποδογυρίζουμε.

8) Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Φυλάμε τον σπιτικό πελτέ για 3-4 μήνες στο σφραγισμένο βάζο ή για έναν μήνα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα του. Φροντίζουμε να βάζουμε πάντα καθαρό κουτάλι για να βγάλουμε την επιθυμητή ποσότητα και, όταν χρειάζεται, συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνειά του για να διατηρηθεί περισσότερο.