FORTY LOVE

Καραντίνα: 13 σειρές με υπέροχους γυναικείους χαρακτήρες για ατελείωτο binge watching

24 Media Creative Team

Είμαι εθισμένη στις σειρές (πρέπει να έχω δει εκατοντάδες) σε βαθμό ψυχαναγκαστικό (ναι, έχω δει και άπειρες σούπες γιατί δεν το έβρισκα μέσα μου να τις παρατήσω στη μέση). Κι αν υπάρχει μια φορά να μοιραστώ αυτή τη no lifer γνώση μου για σειρές, είναι τώρα.

Τώρα που το σκέφτομαι, βλέπω σειρές από παιδάκι, πολύ πριν το binge watching υπάρξει καν σαν όρος (π.χ. Golden Girls, Sledgehammer, LA Law, Matlock, Cagney and Lacey, ακόμα και A-Team). Και πάντα είχα μια αδυναμία στους γυναικείους χαρακτήρες, ιδίως γιατί είκοσι και τριάντα χρόνια πριν ήταν δυσεύρετοι σε κεντρικό ρόλο. Η δεκαετία όμως που πέρασε ήταν μια ωραία δεκαετία για κεντρικούς γυναικείους ρόλους.

Σε αυτό το κείμενο δεν θα ασχοληθώ με τα βαριά πυροβολικά στις σειρές των ’10ς που πιθανότατα έχεις ήδη δει, όπως π.χ. την ιέρεια του power dressing και fixer, αλλά και ερωμένη του Προέδρου των ΗΠΑ, Olivia Pope (Kerry Washington) στο Scandal.

Ή τη μαμά – όλων των badass κοριτσιών της τηλεόρασης- Meredith Grey που 16 χρόνια τώρα μας δείχνει πώς γίνεται.

‘Η τη βασίλισσα του πάγου και της δολοπλοκίας, Claire Underwood (Robin Wright) που σήκωσε στους ώμους της μια ολόκληρη σεζόν και τις ΗΠΑ, όταν ο συμπρωταγωνιστής της έγινε παρανάλωμα στη φωτιά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο House of Cards.

Ή τη Lena Dunham και μοναδικά κορίτσια του In Your Face Girls.

Ή τη no BS, Annalise Keating του How to Get Away with Murder -όπου η Viola Davis έχει δώσει μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές ερμηνείες της δεκαετίας.

Ή τις μαρτυρικές πρωταγωνίστριες του δυστοπικού και άβολου και σκληρού The Handmaid’s Tale.

Ή το all star cast του Big Little Lies, όπου οι υπέρλαμπρες Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Zoe Kravitz και Shailene Woodley καταρρίπτουν βίαια την πατριαρχία στο ηλιόλουστο, χλιδάτο Καλιφορνέζικο προάστιο που ζουν.

Ή τις γυναίκες του Downton Abbey, με μια Maggie Smith που δεν χορταίνεις.

Ή τη βασίλισσα Ελισάβετ και την αδερφή της και όλο το βασιλόσογο του The Crown (με υπέροχες Claire Foy και στην τελευταία σεζόν Olivia Colman).

Ή τη συχνά σπαρακτική διπολική αντιηρωίδα πράκτορα της CIA Carrie Mathison (Claire Danes) στο Homeland.

Ή τις badass Jennifer Aniston και Reese Witherspoon στο The Morning Show

Ούτε καν την παντοδύναμη Eleven (Millie Bobby Brown) του Stranger Things.(όσα από τα παραπάνω δεν έχεις δει, ξεκίνα άμεσα)

Θα ασχοληθώ με λίγο είτε πιο καινούριες, είτε πιο “αθόρυβες” ή και λιγότερο γνωστές -στην Ελλάδα τουλάχιστον- σειρές, που όμως φιλοξενούν φανταστικά χτισμένους γυναικείους ρόλους. Σειρές που κατά τη γνώμη μου πρέπει να βάλεις άμεσα στη λίστα σου και αξίζουν το binge watching σου.

The Marvelous Mrs. Maisel

H δημιουργός του, Amy Sherman- Palladino, μας χάρισε τα Gilmore Girls. Με τη Mrs. Maisel (που είναι ειλικρινά Marvelous) απογειώνει το γυναικείο empowerment με τον πιο χαριτωμένο και καλοντυμένο τρόπο. Η ήδη πολυβραβευμένη γι’ αυτόν τον ρόλο, Rachel Brosnahan υποδύεται μια καλοπαντρεμένη νοικοκυρά του 1950 που αφήνει την εβραϊκή τέλεια οικογένειά της και την προστατευμένη ζωή της στο διαμέρισμα του Upper West Side για να γίνει stand up comedian. Αλλά όχι πριν την αφήσει ο σύζυγός της για μια άλλη γυναίκα. Η ηλιόλουστη, γεμάτη ενέργεια, αιχμηρή και μαζί απολαυστικά γλυκύτατη Miriam “Midge” Maisel, με ξεκαρδιστικούς, edgy μονολόγους και μια τεκνικολόρ πασταφλoρική αντιμετώπιση της ζωής, όσο ζόρικη κι αν γίνεται, είναι η πιο μαύρη- φωτεινή πλευρά της ζωής.

Extra Bonus: Η υπερτέλεια μάνατζέρ της, Susie Myerson (Alex Borstein) και ο απολαυστικός μπαμπάς της που υποδύεται ο Tony Shalhoub. Οι γρήγοροι διάλογοι. Τα εκπληκτικά ρούχα και σκηνικά των νεοϋορκέζικων ’50ς και ’60ς.

Σεζόν: 3

Amazon Prime

Fleabag

Η σημαντικότερη δημιουργός της δεκαετίας (που της παραδόθηκε ακόμα και το σενάριο του James Bond από τον ίδιο τον Daniel Craig), έδωσε μόλις δύο σεζόν της ωραιότερης ίσως σειράς της δεκαετίας. Η Phoebe Waller Bridge γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ιστορία της Fleabag, μιας γυναίκας με καυστικό χιούμορ, συντριπτικής αυτοκριτικής και χωρίς κανένα κοινωνικό φίλτρο, που προσπαθεί να συνέλθει από μια προσωπική της τραγωδία και να διαχειριστεί τη δυσλειτουργική της οικογένεια με bravado. Στη δεύτερη δε σεζόν, η συναισθηματική της εμπλοκή με έναν παπά παρουσιάζει όλα τα μέσα μας σε μια σχέση, σαν να βλέπεις μαγνητική στην οθόνη σου. Κι ενώ γελάς με αναρρόφηση καθ’ όλη τη διάρκεια.

Extra Bonus: Tο περίφημο σπάσιμο του τέταρτου τοίχου (όταν γυρνάει δηλαδή και σου μιλάει σαν να πατάει pause στη σειρά). O (so, so, so) Hot Priest, Andrew Scott.

Σεζόν: 2

Amazon Prime

Killing Eve

Η επόμενη δημιουργία του προαναφερθέντος φαινομένου, Phoebe Waller Bridge. Η σειρά που μας χάρισε την πιο συναρπαστική και κουκλάρα ψυχοπαθή δολοφόνο, Villanelle (Jodie Comer), η οποία καταδιώκεται από την επίσης γυναίκα ντετέκτιβ, Eve (Sandra Oh). Ακούγεται απλό; Δεν είναι. Είναι σκοτεινό, μια μαύρη κωμωδία μυστηρίου, σε μπερδεύει συνέχεια ως προς με το ποιας το μέρος είσαι και μπερδεύονται και μεταξύ τους σε μια σχέση αγάπης και μίσους και λαχτάρας και φόβου και απόλυτης εμμονής. Δεν είναι σαν τις σειρές που έχεις συνηθίσει. Αλλά θα θελήσεις κι άλλες σαν κι αυτή.

Extra Bonus: Η υφέρπουσα προβληματική σχέση και των δύο με τους άντρες. Η γκαρνταρόμπα της Villanelle.

Σεζόν: 2

Vodafone TV

Grace and Frankie

Τι γίνεται όταν δυο γυναίκες της τρίτης ηλικίας, τελείως αντίθετες μεταξύ τους, μια power business woman και μια νεοχίπισσα που καίει φασκόμηλα, βρίσκονται να συγκατοικούν γιατί οι άντρες τους αποφάσισαν να αποδεχθούν την gay φύση τους και να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί και οι ίδιες καταλήγουν να ξεκινήσουν μια μπίζνα με δονητές για γυναίκες της ηλικίας τους; Γίνεται μια αληθινά τρυφερή και ξεκαρδιστική κωμωδία. Πρόσθεσε σε αυτό ότι τους ρόλους υποδύονται οι -chapeau- Jane Fonda και Lily Tomlin και ετοιμάσου για 5 σεζόν μονορούφι (έρχεται όπου να’ ναι και η 6η).

Extra Bonus: To gay ζευγάρι Martin Sheen και Sam Waterston. Το σπίτι τους. Το σπίτι των Grace & Frankie στο Μαλιμπού.

Σεζόν: 6

Netflix

Broad City

Βρώμικο, βλάσφημο, αηδιαστικό, ρεαλιστικό, επικά αστείο και βαθιά φεμινιστικό χωρίς ποτέ να κουνάει δάχτυλο. Οι Abbi Jacobson κα Ilana Glazer έγιναν φίλες στη δραματική σχολή, έκαναν μια web σειρά στο youtube με περιπέτειες από τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, η Amy Poehler δέχτηκε να παίξει στο τελευταίο τους επεισόδιο και μετά έγινε η παραγωγός της «κανονικής» τους σειράς στο Comedy Central. Δυο εικοσάχρονες κολλητές στη Νέα Υόρκη, που κάνουν χαζομάρες, ψάχνονται με το σεξ και μπλέκουν σε ιστορίες. Σαν Sex and the City; Απολύτως καθόλου. Εκτός από τη γυναικεία φιλία που και αυτό εξυμνεί. Με λιγότερο φανταχτερά ρούχα και εξιδανικευμένα διαμερίσματα. Το Broad City είναι από τις πιο ιδιαίτερες σειρές που έχεις δει ποτέ.

Extra Bonus: Επεισόδια που κυριολεκτικά σου φεύγουν δάκρυα από τα γέλια όπως αυτό με τα γενέθλια της Abbi.

Σεζόν: 5

Comedy Central

Dead to Me

Από τις σειρές που έβαλα να δω τύπου δεν-έχω-κάτι-άλλο-να-κάνω. Και με κέρδισαν. Κωμική και κυνική και δραματική σε ισόποσες δόσεις σαν μοντέρνο dramedy. H Jen, κυνική και σκληρή μεσίτρια σπιτιών χάνει ξαφνικά τον άντρα της σε ένα τροχαίο. Μετά από (πολλή) άρνηση, γνωρίζει σε ένα support group τη γλυκιά και τρυφερή Jude. Και σχηματίζεται μια παράδοξη φιλία. Με ένα τρομερό μυστικό από κάτω.

Extra Bonus: H ώριμη Christina Applegate που παίζει φανταστικά (καλύτερα από όπου την έχω δει).

Σεζόν: 1

Netflix

Jane the Virgin

Μια παρωδία των λατινοαμερικάνικων telenovelas με μια απολαυστική Gina Rodriguez στον ρόλο της Jane Villanueva (πήρε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της). Η Jane θέλει να γίνει συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων και έχει αποφασίσει (με βουνά καθολικής ενοχής από τη φανταστική γιαγιά της) να μείνει παρθένα ως τον γάμο. Μόνο που από ένα ιατρικό λάθος βρίσκεται έγκυος. Και παρθένα. Ειλικρινά, οι πέντε σεζόν αυτής της υποτιμημένης σειράς, με έκαναν να περάσω καλά όσο λίγα πράγματα.

Extra Bonus: O υπέροχος Jaime Camil στον ρόλο του σούπερ σταρ των telenovelas και εν αγνοία του μπαμπά της Jane Rogelio (ρρρροχέλιο) de la Vega.

Σεζόν: 5

Netflix

Outlander

Η Claire Randall, μια παντρεμένη, στρατιωτική νοσοκόμα με έναν μυστήριο τρόπο μεταφέρεται από το 1945 στη Σκοτία του 1743. Εκεί, με τη ζωή της συνέχεια σε κίνδυνο, αναγκάζεται να παντρευτεί τον Jamie Fraser έναν ρομαντικό και ατρόμητο Σκοτσέζο πολεμιστή. Ε και ερωτεύονται παράφορα μέσα στον κίνδυνο και την περιπέτεια, με την Claire (η κουκλάρα Ιρλανδή Caitriona Balfe, που ήταν παλιά και μοντέλο για σούπερ πασαρέλες όπως ο Dior και ο Louis Vuitton) να διχάζεται ανάμεσα σε δυο τελείως διαφορετικούς άντρες και σε δυο τελείως διαφορετικές εποχές.

Extra Bonus: Τόσες ερωτικές (steaming hot) σκηνές, μόνο στο Game of Thrones. Με μια βασική διαφορά. Το σεξ εδώ κάπως σκηνοθετείται με γυναικεία οπτική ή, πιο σωστά, με αιχμή δόρατος τη γυναικεία ικανοποίηση.

Σεζόν: 5

Netflix

Workin’ Moms

H υπέροχη Καναδή ηθοποιός και συγγραφέας Catherine Reitman έγραψε και πρωταγωνιστεί σε μια ωμή, άβολη ωμή κωμωδία βγαλμένη από τη ζωή για τις 30κάτι μαμάδες. Τέσσερις γυναίκες στο Τορόντο του Καναδά, κάνουν τις ζογκλέρ με τον έρωτα, την καριέρα και τη μητρότητα. Θα λατρέψεις τη σούπερ πετυχημένη, ατρόμητη αλλά και με πόσα θέματα Kate (Reitman), τη no bullshit ψυχίατρο Anne, τη λεσβία, μεσίτρια και fun νεοχίπισσα Frankie και την ανώριμη, παντοτινό sorority girl Jenny. Ναι, θα βρεις κάτι από όλες μέσα σου.

Extra Bonus: H ξεκαρδιστική Sarah McVie στον ρόλο της συμβούλου μητρότητας Val Szalinsky.

Σεζόν: 3 (τώρα άρχισε να παίζεται η 4η)

Netflix

Good Girls

Τρεις suburban μαμάδες (οι δυο μεταξύ τους αδερφές) από το Michigan που ζορίζονται οικονομικά, καταλήγουν να ληστέψουν σε απελπισία ένα σούπερ μάρκετ. Και προφανώς μπλέκουν πολύ περισσότερο από όσο φανταζόντουσαν (και φανταζόσουν). Εκπληκτικές η ζουμερή κοκκινομάλλα Christina Hendricks (που θυμάσαι από το Mad Men), η μικροκαμωμένη Mae Whitman (αν δεν έχεις δει το φανταστικό family drama Parenthood που πρωταγωνιστούσε, δες το στο Amazon Prime) και η θεά κωμικός Retta (από τους πιο τέλειους χαρακτήρες στο Parks and Recreation). Από τις σειρές που θα δεις ενδιαφέρον plot twist.

Extra Bonus: Ο τόσο σέξι κακός (με υπόγειο φλερτ με την Hendricks σε σημείο που θες να τσιρίξεις φιληθείτε επιτέλους) Manny Montana στον ρόλο του Rio.

Σεζόν: 3

Netflix

Derry Girls

Εν μέσω των πολιτικών αναταραχών των 90ς στην Ιρλανδία, η υπέροχη Erin, οι φίλοι της και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν την παγκόσμια και τεράστια πρόκληση της εφηβείας. Περίεργο, πανέξυπνο, «ιερόσυλα» αστείο και εκπληκτικά feelgood, θα σου θυμίσει πως νιώθεις βλέποντας το Sex Education (τι εννοείς δεν έχεις ακόμα δει το Sex Education;).

Extra Bonus: Η απολαυστική -πιο goofy από όλες- Michelle.

Σεζόν: 2

Netflix

The Let Down

H νέα μαμά Audrey ζορίζεται να προσαρμοστεί στη μητρότητα. Και δεν θέλει με τίποτα να είναι ξαφνικά η μόνη της ιδιότητα το “μαμά”. Η συνδημιουργός και πρωταγωνίστρια Alison Bell είναι εξαντλημένη, παλεύει να θηλάσει, ο άντρας της είναι γλυκός αλλά και κολλημένος με τη δουλειά του, η μαμά της εγωκεντρική και αφερέγγυα και οι single ή άτεκνοι φίλοι της δεν την συμπεριλαμβάνουν στα πλάνα τους. Μέχρι που βρίσκει μια ομάδα νέων γονιών που περνάνε τα ίδια ζόρια. Νιώθεις την απελπισία και την κούρασή της και ξεκαρδίζεσαι ταυτόχρονα (ιδίως αν έχεις περάσει ή περνάς τα ίδια). Διαμαντάκι από την Αυστραλία.

Extra Bonus: Η ιδιαίτερη σχέση της με τον έμπορο ναρκωτικών της γειτονιάς της. Ε δεν θα σου ρίξω και σπόιλερ.

Σεζόν: 2

Netflix

Better Things

Για μένα, μια από τις καλύτερες σειρές που έχω δει στη ζωή μου. Η αεικίνητη μικροσκοπική Pamela Adlon δανείζεται από τη ζωή της για να γράψει, να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά όπου υποδύεται μια single mom τριών κορών, προστάτη της εκκεντρικής (πάστα φλόρα τη λες) μάνας της και που προσπαθεί να τα καταφέρει και σαν ηθοποιός στο Χόλιγουντ. Η οικογένεια, η ηλικία, η εμμηνόπαυση, τα γηρατειά, οι αλλαγές προτεραιοτήτων, η αγάπη και ο πόλεμος με την οικογένεια και τους φίλους, όλα εκπληκτικά αποδομένα (χωρίς εύκολες δραματικές ή κωμικές κορώνες) από την Pamela που θυμάσαι ίσως από το Californication, και σίγουρα από τον Louie CK (ήταν η κολλητή του στη σειρά και έγραψε μαζί της τις δυο πρώτες σεζόν του Better Things, αλλά απέδειξε ότι είναι πολλά περισσότερα από sidekick του Louie).

Extra Bonus: η σκηνή που ετοιμάζεται για και μετά κάνει την κωλονοσκόπηση.

Σεζόν: 3 ολόκληρες (τώρα τρέχει η 4η)

FX