ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μους με αλατισμένη καραμέλα, για το τέλειο επιδόρπιο

Οι αντιθέσεις στην ζωή -συνήθως- είναι ωραίο πράγμα. Συμφωνείς; Κάτι πολύ, πολύ γλυκό, όπως η σοκολάτα ή η καραμέλα όταν συνδυαστούν με το αλάτι, αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο ακόμα περισσότερο. Γι αυτό οι συνταγές για τα περισσότερα κέικ, μπράουνις και μπισκότα που θα βρεις στο blog περιέχουν και λίγο αλάτι. Γι αυτό αυτή η τάρτα και οι σοκολάτες με ανθό αλατιού -που βλέπεις να κυκλοφορούν- είναι τόσο εθιστικές

Η καραμέλα γάλακτος είναι πολύ νόστιμη και πολύ γλυκιά. Αν την ενώσεις με λίγο αλάτι, θα έχεις στα χέρια σου αλατισμένη καραμέλα, στην οποία δύσκολα θα αντισταθείς. Αν την ενσωματώσεις σε χτυπημένη σαντιγί, θα έχεις μια ανάλαφρη και πλούσια μους που θα είναι το τέλειο επιδόρπιο για τα τραπέζια σου. Αρκεί βέβαια να μην την φας όλη με το κουτάλι.

Εύκολη μους με αλατισμένη καραμέλα

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά για την καραμέλα:

2 φύλλα ζελατίνης

160 γρ. ζάχαρη

80 ml νερό

80 ml κρέμα γάλακτος 35%

1 κ.γ. φυσικό αλάτι

Υλικά για τη μους και το γαρνίρισμα:

380 ml κρέμα γάλακτος 35%

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

4 κ.σ. μπισκότα της επιλογής μας, θρυμματισμένα

Εκτέλεση:

1) Βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν.

2) Ετοιμάζουμε την καραμέλα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Δεν ανακατεύουμε για να μην σχηματιστούν κρύσταλλοι ζάχαρης στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

3) Αφήνουμε την καραμέλα να βράσει μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 8-10 λεπτά. Προσέχουμε για να μην σκουρύνει πολύ η καραμέλα και γίνει πικρή.

4) Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος προσεκτικά, γιατί θα φουσκώσει και το μείγμα είναι πολύ καυτό.

5) Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει για 5 λεπτά.

6) Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στην καραμέλα, ανακατεύοντας καλά να διαλυθούν. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου.

7) Ετοιμάζουμε τη μους. Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να σχηματιστεί σαντιγί.

8) Προσθέτουμε την καραμέλα και την ενσωματώνουμε εντελώς (μέχρι να έχει ενιαίο χρώμα το τελικό μείγμα) στην σαντιγί με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

9) Μοιράζουμε τη μους σε μπολ ή ποτηράκια και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

10) Σερβίρουμε τη μους πασπαλίζοντας αν θέλουμε με θρυμματισμένα μπισκότα.

Extra tip:

Εάν σου αρέσει πολύ η αντίθεση γλυκού-αλμυρού, μπορείς στο σερβίρισμα να γαρνίρεις τη μους με ελάχιστα flakes ή ανθό αλατιού.