FLAWSOME LIFE TIPS

Γιόγκα στο σπίτι: 5 λόγοι που την καθιστούν ιδανική επιλογή

Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα έχει απασχολήσει πολύ τα media έχοντας στο μεταξύ κερδίσει ένα ευρύ φανατικό κοινό από κάθε μονοπάτι της ζωής. Κι ενώ πολύ μελάνι έχει χυθεί σχετικά με τα οφέλη της, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κάνουν τη γιόγκα στο σπίτι το απόλυτο workout των ημερών.

Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα έχει απασχολήσει πολύ τα media έχοντας στο μεταξύ κερδίσει ένα ευρύ φανατικό κοινό από κάθε μονοπάτι της ζωής. Κι ενώ πολύ μελάνι έχει χυθεί σχετικά με τα οφέλη της, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κάνουν τη γιόγκα στο σπίτι το απόλυτο workout των ημερών.

Αν λοιπόν έχεις παραβολευτεί στον καναπέ και ψάχνεις ένα καλό κίνητρο να σηκωθείς, προσφέροντας ένα δώρο στον εαυτό σου, συνέχιζε να διαβάζεις γιατί οι επόμενες γραμμές ίσως σου αποκαλύψουν αυτό ακριβώς που αναζητάς. Διάβασε παρακάτω πέντε πολύ καλούς λόγους για να απολαύσεις ένα τέντωμα, μερικές βαθιές ανάσες και ένα πρόγραμμα άσκησης που θα σου χαρίσει ηρεμία, αυτοπεποίθηση και θετικές σκέψεις. Πέντε λόγους για γιόγκα στο σπίτι:

Μειώνει τα επίπεδα στρες

Αν ένα πράγμα έχει κάνει τη γιόγκα ξακουστή ανά τον κόσμο, είναι η ικανότητά της να επιφέρει ηρεμία και να μειώνει το άγχος. Ήξερες όμως πως αυτό δεν είναι απλά ένας ισχυρισμός αλλά πως δεκάδες μελέτες έχουν αποδείξει πως η γιόγκα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα; Ως παράδειγμα, μία από αυτές εξέτασε τα επίπεδα της κορτιζόλης σε 24 γυναίκες και παρατήρησε πως μετά από 3 μήνες εξάσκησης στη γιόγκα, αυτά ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Επιπλέον οι συμμετέχουσες ανέφεραν μείωση στο άγχος και την ένταση που ένιωθαν αρχικά αλλά και μειωμένο αίσθημα κόπωσης καθώς και αρνητικών συναισθημάτων.

Συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τη γιόγκα με τη μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό κάτι που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο. Οι φλεγμονές είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής προστασίας του οργανισμού ενάντια σε εξωτερικές απειλές (που συχνά δημιουργούνται ως αντίδραση στα αυξημένα επίπεδα άγχους). Οι χρόνιες φλεγμονές, δε, είναι υπεύθυνες για μια σωρεία σοβαρών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης κτλ (πηγή). Μειώνοντας τες, ξεκουράζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και το ενδυναμώνουμε προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους πραγματικούς του “εχθρούς”.

Χρειάζεται ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό

Καλή η θεωρία, όμως και τα πρακτικά ζητήματα, αυτή ιδίως την εποχή που μένουμε σπίτι, είναι εξίσου σημαντικά. Και εδώ, ωστόσο, η γιόγκα παίρνει εύσημα χάρη στην ευκολία και τον μινιμαλισμό που τη διακρίνει. Για να κάνεις γιόγκα το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα άδειο χώρο στο πάτωμα, μήκους 1,80 και πλάτους περίπου 60 εκατοστών. Δεν χρειάζεσαι ματ (αν και θα σε διευκολύνει αν έχεις), δεν χρειάζεσαι εξοπλισμό ή ειδικά ρούχα ή οτιδήποτε άλλο, πέρα από καλή διάθεση.

Είναι παντού, είναι δωρεάν και είναι για όλους

Αντίθετα με την κοινή γνώμη, δεν χρειάζεται κανείς να έχει ευλυγισία ή να είναι ήδη δυνατός για να κάνει γιόγκα. Στη γιόγκα δεν είναι απαιτείται να φέρνεις το πόδι πίσω από το κεφάλι, να ισορροπείς σε παράξενα σχήματα ή να δένεσαι κόμπος. Στο internet θα βρεις δεκάδες βίντεο για να επιλέξεις μόνη σου ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στο επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και σου αρέσει. Για παράδειγμα αν είσαι αρχάρια επίλεξε ένα beginner μάθημα. Σε κάθε περίπτωση, με σεβασμό για το σώμα σου, δοκίμασε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στην πραγματικότητά του και και όχι σε μια ιδανική, φανταστική, κατάσταση. (Δες εδώ τι πρέπει να προσέχεις κάθε φορά που ασκείσαι στο σπίτι).

Απαλύνει τα αρνητικά συναισθήματα

Μπορεί να μην το έχεις ακούσει αρκετά αυτές τις ημέρες αλλά, να, η αλήθεια είναι πως περνάμε μια παγκόσμια κρίση. Και γι’αυτό και μόνο, δεν είναι ανάγκη να είσαι ευδιάθετη και χαμογελαστή όλη την ώρα. Ακόμα πιο σωστά, είναι ανάγκη να επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθάνεται όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Κι όταν τους επιτρέπεις να υπάρξουν, τότε μπορείς να τα διαχειριστείς πιο εύκολα, βάζοντας τη γιόγκα στο πρόγραμμά σου. Οι βαθιές ρυθμικές αναπνοές που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της γιόγκα και συνοδεύουν κάθε κίνηση είναι από μόνες τους εξαιρετικά ευεργετικές. Για να ενισχύσεις την αντικαταθλιπτική της δράση, στο τέλος κάθε πρακτικής, ξάπλωσε με κλειστά μάτια στη θέση savasana για 3-5 λεπτά ή και περισσότερο και αφουγκράσου την αναπνοή σου.

Προσφέρει το τέλειο αντίδοτο στην καθιστική ζωή που κάνεις

Last but not least, η γιόγκα προσφέρει σε ολόκληρο το σώμα σου το τέντωμα που χρειάζεται μετά από τόσες και τόσες ώρες καθιστή. Από το πρώτο λεπτό θα παρατηρήσεις πόσο ανακουφιστική είναι κάθε asana και πόση ένταση εκτονώνεται από τη μέση, την πλάτη, τα ισχία καθώς και τους γλουτούς σου. Κι αν, ακόμα, δεν έχεις χρόνο να κάνεις ένα ολόκληρο πρόγραμμα μια μέρα, 15 λεπτά αρκούν για να επαναφέρεις το σώμα σου, με ήπιες διατάσεις. Δες εδώ το σχετικό βίντεο.

Τι περιμένεις λοιπόν; Σήκω από τον καναπέ σου και τεντώσου.