BEEN THERE DONE THAT

Γεωπολιτικοί αναλυτές του διπλανού account, καλλιστειακή παγκόσμια ειρήνη, ηρωικός Zelensky

Ζούμε άλλο ένα ιστορικό γεγονός με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα γεγονότα τρέχουν με αδιανόητη ταχύτητα. Όπως και η κοινωνιοπάθεια στα social media.

Άκου το Podcast:

*Βρες και κάνε subscribe στο Podcast της Μίνας Μπιράκου στο Ladylike.gr στο Spotify.

Θέλεις να ενημερώνεσαι συνεχώς για το τι συμβαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Κι ας σε κάνει ράκος. Κι ας εύχεσαι για μια έστω εβδομάδα σχεδόν ακίνητη ειδησεογραφικά μέσα στο 2022.

Ο Μάνος Χωριανόπουλος, διευθυντής του news247 μας λέει όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Putin δεν κάνει πίσω, αλλά δεν είναι αυτός το πρόσωπο των ημερών. Ο πρώην “κωμικός ηθοποιός”, ο “λίγος για πολιτικός”, Volodymyr Zelenski είναι το σύγχρονο σύμβολο ηρωισμού. Και κανείς πια δεν γελάει μαζί του.

Μάλιστα, διεθνή μέσα όπως ο Guardian εξηγούν ότι ακριβώς για αυτό τον λόγο, του ηρωισμού των Ουκρανών, εν μέρει χάρη στην ηγετική μορφή Zelensky, ο Putin έχει ήδη χάσει. Και άρθρα όπως αυτό του New Yorker, μιλάνε για ιστορίες ηρωισμού των Ουκρανών πολιτών, που στο τέλος χτίζουν την ιστορία ενός έθνους.

Εν τω μεταξύ οι κυρώσεις της Δύσης γίνονται όλο και σκληρότερες. Χρηματοοικονομικός και γενικότερος αποκλεισμός της Ρωσίας, εμπορικές ηχηρές αποχωρήσεις, πλήγματα σε κρατικούς ρωσικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς ή εκπροσώπους τους, όπως ο κολλητός του Putin μαέστρος της Φιλαρμονικής του Μονάχου.

Από την άλλη, έχουμε περιπτώσεις όπως της ηρωικής διευθύντριας του Κρατικού Θεάτρου της Ρωσίας, Elena Kovalskaya, που αποκάλεσε δημόσια «δολοφόνο» τον Putin και παραιτήθηκε.

Ή του Roman Abramovich που πουλάει την Chelsea, αλλά τα έσοδά της θα τα δώσει σε θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, στα social media (κυρίως) παρατηρούμε διάφορα.

Από τα ντροπιαστικά αστεία για Ουκρανές πρόσφυγες που είναι “καλοδεχούμενες” και μάλιστα δυο – δυο σε σπίτια ελλήνων νοικοκυραίων (ντρέπεται η ντροπή) μέχρι τους – πρώην λοιμωξιολόγους- γεωπολιτικούς του διπλανού account που παραθέτουν λήμματα της wikipedia και αγνώστου πατρός άρθρων για να δικαιολογήσουν την εισβολή της Ρωσίας ή να πουν το αγαπημένο ελληνικό, “ναι αλλά και οι άλλοι δεν είναι καλύτεροι”.

Και υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν να πάρουν θέση για τον συγκεκριμένο πόλεμο (που είναι θεμιτό), αλλά παίρνουν θέση υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης σαν άλλες υποψήφιες Σταρ Ελλάς.

Ακόμα και στις πορείες. Όλος ο πλανήτης έκανε μια. Εμείς κάναμε την ίδια μέρα δύο. Μια ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας και μια ενάντια γενικά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το ΝΑΤΟ. Ακόμα και στη Ρωσία διαδηλώνουν ενάντια στη χώρα τους. Ακόμα και η Ελβετία πήρε θέση σε αυτό τον πόλεμο.

Βέβαια, έχουμε και τις πιο ψαγμένες εξηγήσεις του πολέμου. Σαν αυτή της Χρυσήιδας Δημουλίδου (που ωστόσο παίρνει πιο ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας, από πολλούς άλλους Έλληνες καλλιτέχνες).

Και ενώ όλοι χρειαζόμαστε και μικρές χαρές στην καθημερινότητά μας να μην πέσουμε σε μελαγχολία, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, εν μέσω του πολέμου το πήγε σε άλλο επίπεδο- με πλήρη απουσία ενσυναίσθησης και ενστίκτου αυτοπροστασίας. Φυσικά στο twitter.

Ο Γιώργος Ρομπόλας του Oneman διαβάζει πολύ και συνέχεια. Προτείνει δύο βραβευμένα πολιτικά/ κατασκοπικά θρίλερ: Τη Γιορτή του Τράγου, του νομπελίστα Mario Vargas Llosa και τη Σύντομη Ιστορία Επτά Φόνων του Marlon James.

Δες τον νέο The Batman. Σκοτεινός και ατμοσφαιρικός όπως πάντα, με Robert Pattinson πρώτη φορά νυχτερίδα, τη Zoe Kravitz -so hot- Catwoman και έναν εξαιρετικό Paul Dano στον ρόλο του villain, Γρίφου. Στο προτείνω σε multiplex.

Αν αντέχεις ωμό ρεαλισμό, με σούπερ κωμικές, αλλά και σοκαριστικές σκηνές, το βρετανικό This is Going To Hurt (Cosmote TV Plus) θα το αγαπήσεις πολύ. Όπως και τον πρωταγωνιστή του, Ben Whishaw.

Κι αν η όρεξή σου θέλει λίγο καλαίσθητη, με καλή ηθοποιία ίντριγκα, μυστικά, πάθη και ρούχα εποχής, το The Gilded Age (Vodafone TV) από τους δημιουργούς του Dowton Abbey, σε πάει στη Νέα Υόρκη του 1880 και στην κόντρα παλιών τζακιών με τους νέους πλούσιους. Carrie Coon και Christine Baranski είναι από μόνες τους λόγος να το δεις.

*Ακολούθησε τη Μίνα Μπιράκου σε Twitter,  Facebook και Instagram.