TSTORIES

Φαγητό, καφές και ποτό στη Βουδαπέστη: Ο απόλυτος οδηγός για foodies

Η ουγγρική κουζίνα είναι γνωστή για τα «βαριά» και λιπαρά πιάτα της, με πρωταγωνιστή κυρίως το κρέας σε κάθε εκδοχή του, αλλά κυρίως βραστή. Μια μίξη από ευρωπαϊκά, μεσανατολίτικα και ασιατικά στοιχεία που τώρα είναι η καλύτερη περίοδος να τα δοκιμάσετε.

Συνδυασμός κρύου με ζεστό και βαρύ φαγητό, ιδανικό «πολεμοφόδιο» για τις χειμωνιάτικες βόλτες στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Εδώ λοιπόν είναι ο τέλειος οδηγός για foodies στη Βουδαπέστη!

First things first, τι τρώμε στη Βουδαπέστη

Ξεκινάμε με lángos με λιωμένο τυρί, το δικό μας τηγανόψωμο. Είναι φαγητό για το χέρι και αν δε σκοπεύεις να φιλήσεις κανέναν, ζήτα να έχει και σκόρδο.
Προχωράμε στη σούπα gulyás, μέσα σε ψωμί γιατί αν κάνεις τη γουρουνιά, να την  κάνεις σωστά. Το πιο γνωστό ουγγρικό πιάτο, σούπα με βρασμένο βοδινό κρέας, με καρότο, κρεμμύδι και πικάντικη πάπρικα. Αν είσαι του κοτόπουλου, τότε πάμε για csirkepaprikás, κοτόπουλο με πάπρικα δηλαδή. Ενώ αν δεν είσαι φίλος του κρέατος, σου έχω halászlé (fisherman’s soup), ψαρόσουπα με τι άλλο φυσικά; Πάπρικα!

Παρόλο που η κουζίνα της Ουγγαρίας είναι κυρίως βαριά και με πολύ κρέας, ο μεγάλος, εβραϊκός πληθυσμός της Ουγγαρίας καθιστά τη Βουδαπέστη, ένα εξαιρετικό μέρος και για τους χορτοφάγους. Στην περιοχή γύρω από τη Συναγωγή της οδού Dohány, υπάρχουν αμέτρητα εστιατόρια που σερβίρουν ισραηλινά φαγητά, όπως falafel με hummus και shakshuka με ψημένα αυγά, σάλτσα ντομάτας και φέτα.

Πάμε τώρα και στο γλυκό!
Ξεκινάμε με kürtős με κανέλα απ’ έξω και μέσα σοκολάτα και κρέμα.
Αν θες και χωράει, δοκίμασε και rétes, κάτι σαν strudel. Είναι σχετικά διαφορετικά από τα γερμανικά. Αν είσαι της σοκολάτας, ψάξε για Kakaóscsiga, στριφτά κρουασάν κακάο. Όσο για παραδοσιακό ποτό που πρέπει να δοκιμάσεις, δεν είναι άλλο από την Pálinka, ένα φρουτώδες μπράντι. Ενώ αν είσαι wine lover, πρέπει να δοκιμάσεις Tokaji.

Οδηγός για foodies στη Βουδαπέστη

Κλειστές αγορές και food halls

Great Market Hall

Η δική μας Βαρβάκειος Αγορά, απλά με τη διαφορά ότι μέσα θα βρεις από κρέατα μέχρι αναμνηστικά και εστιατόρια για κάθε γούστο.

Οι Κεντρικές Αγορές των μεγάλων πόλεων είναι κρυφό, οικονομικό διαμαντάκι για τον τουρίστα που θα βρει τα πάντα σε πολύ καλύτερη τιμή απ’ ό,τι έξω. Θα δεις τον ντόπιο να ψωνίζει και τον ξένο να μασουλάει παραδοσιακές νοστιμιές. Go with the flow! Δοκίμασε τα πάντα. Η συγκεκριμένη αγορά είναι υπέροχη και εξωτερικά. Ιδανική ώρα 10 με 12. Μην πας μετά τις 4 το μεσημέρι όμως. Δε θα τη βρεις ανοιχτή! 

Street Food Karavan

βουδαπέστη

To Street Food Karavan, είναι ένας ανοιχτός χώρος με διαφορετικά van και καντίνες με νοστιμότατες τοπικές λιχουδιές, ωραία ατμόσφαιρα, καλές τιμές και τραπεζάκια για να καθίσεις. Δύο βήματα από τη δεύτερη μεγαλύτερη Συναγωγή στον κόσμο, στην εβραϊκή γειτονιά, βρίσκεται αυτό το νόστιμο διαμαντάκι. Τα λόγια περιττά!

Εστιατόρια για παραδοσιακές γεύσεις με modern twist

Την καλύτερη και πιο φθηνή γκουλάζ σούπα, θα τη βρεις στο Kiosk Buda, ένα ντιζαινάτο και τρέντι μαγαζί με πολύ καλές τιμές και ωραίο vibe. Για νόστιμες πίτες langos, θα πας στο Retro Langos, ενώ για κοτοπουλάκι με πάπρικα θα πας στο Barack and Szilva Restaurant.

Aν τώρα προτιμάς να δοκιμάσεις vegeterian/vegan φαγητό, τότε πρέπει να σημειώσεις το φανταστικό Mazeltov ή το HummusBar. Το συγκεκριμένο, το είχα βρει τυχαία περπατώντας στην October 6 utca, με κατεύθυνση τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου. Πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες 2 γειτονιές.

Για καφεδάκι και γλυκό

Φύγαμε για ρολς από κάρδαμο στο Artizan ή για συγκλονιστικά κρουασάν στο Freyja “The croissant Story.” Τον καφέ σου όμως να τον πιεις στο Espresso Embassy, στο 9Bar ή στο Matilde Cafe & Cabaret. Όσο για το διάσημο New York Cafe, θα σου πω να πας να ρίξεις μια ματιά, αλλά έχει γίνει τόσο τουριστικό και ακριβό που δεν στο προτείνω για να καθίσεις. Μην πεις ότι δεν στα ‘λεγα!

Φύγαμε και για ποτό

Υπάρχουν τα bar και υπάρχουν και τα ruin bars της Βουδαπέστης. Φανταστικά μπαράκια με πολύ οικονομικά κοκτέιλ (μοχίτο 3 ευρώ) μέσα σε παλιά εργοστάσια και εγκαταλελειμμένα συνεργεία αυτοκινήτων. Ό,τι και να σου πω, αν δεν πας να τα δεις μόνη σου δεν μπορώ να σε κάνω να καταλάβεις πόσο σούπερ είναι. 

Το πιο γνωστό είναι το Szimpla Kert, καθώς είναι το πρώτο που άνοιξε στην πόλη. Θεωρώ όμως πως είναι πλέον αρκετά τουριστικό, οπότε σου προτείνω το δικό μου αγαπημένο, το Csendes Vintage Bar & Café. Στον ίδιο δρόμο με το συγκεκριμένο ruin bar βρίσκεται μεγάλο κομμάτι της νυχτερινής ζωής της πόλης, ψάξου: Kiraly ytca

Άλλες καλές επιλογές, είναι το Hintaló Iszoda για να πιεις Pálinka, το Elesztohaz για ωραίες μπύρες και το 360Bar με τα igloo bubbles στο rooftop για φανταστικά κοκτέιλ με θέα.

βουδαπέστη Unsplash

Αν νόμιζες πως η Βουδαπέστη είναι γνωστή μόνο για τα αξιοθέατά της και το romantic vibe της, μόλις βρήκες έναν ακόμα καλό λόγο για να την επισκεφθείς. Το φαγητό! Πάρε την παρέα, τον φίλο, τη φίλη ή απλά τον εαυτό σου και απολαύστε τη Βουδαπέστη… στο πιάτο σας!