VIVIANE' S BEAUTY TALKS

Έβγαλα σπυράκια στην καραντίνα: Τι φταίει και πώς τα αντιμετωπίζω;

Imaxtree Imaxtree

Βιωματικό άρθρο #756867. Δεν αντιμετώπιζα ποτέ θέμα με την ακμή στο πρόσωπό μου, μέχρι πριν την καραντίνα. Η επιδερμίδα μου ήταν πάντα κανονική προς ξηρή σε κάποια σημεία, γεγονός που μου επέτρεπε να δοκιμάζω αρκετά νέα προϊόντα ομορφιάς, λόγω δουλειάς, χωρίς «αυστηρούς» περιορισμούς. Αντίθετα, θυμάμαι την αδερφή μου να δίνει αρκετά χρόνια μάχη με τα σπυράκια (ειδικά στην Τ-ζώνη του προσώπου της).

 

Η καραντίνα ήρθε μεταξύ όλων των άλλων, να ανατρέψει πολλά δεδομένα στη ζωή μας. Στη δική μου περίπτωση, μεταξύ όλων αυτών, των άλλων και της επιδερμίδας μου. Πάνε περίπου δύο εβδομάδες τώρα, που άρχισαν να εμφανίζονται μικρά κόκκινα σπυράκια στο μέτωπο και το πηγούνι μου. Να πω σε αυτό το σημείο, πως δεν έκανα μακιγιάζ και δεν έβγαινα από το σπίτι, ούτε δοκίμασα κάποιο προϊόν με δραστικά συστατικά, που ενδεχομένως θα μου προκαλούσε ερεθισμό.

Αν βέβαια, είχα κάτι να παρατηρήσω στον εαυτό μου και την καθημερινότητά μου, ήταν – ένα πολλές φορές- ανεξήγητο άγχος. Αυτό το άγχος που δικαιολογημένα δημιουργείται από το αίσθημα του περιορισμού και της απομόνωσης, το οποίο απ’ ό,τι φάνηκε δεν περιορίστηκε μόνο στο μυαλό μου, αλλά είχε άμεσο αντίκτυπο και στο δέρμα μου.

Από τη θεωρία για το πώς επηρεάζει το άγχος της καραντίνας την επιδερμίδα, είχα περάσει στην πράξη, βλέποντας τα αποτελέσματα στο ίδιο μου το πρόσωπο. Το τηλέφωνο στη δερματολόγο Θεώνη Ματούλα δεν άργησε να γίνει προκειμένου να μου εξηγήσει τις αιτίες για την εμφάνισή τους και το βασικότερο- πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω σε πρώτη φάση από το σπίτι; Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνω στην καθημερινή μου ρουτίνα. Ποια δραστικά συστατικά πρέπει να έχουν τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσω;

«Πράγματι, είναι συχνό φαινόμενο εν μέσω καραντίνας να παρατηρούμε λίγα μεμονωμένα σπυράκια στο πρόσωπο ή ακόμη και ακμοειδές εξάνθημα σε έξαρση, παρόλο που δεν βγαίνουμε έξω και δεν βάζουμε προϊόντα make-up» μου είπε χαρακτηριστικά η δερματολόγος.

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες που μπορεί να έχω εμφανίσει σπυράκια:

Καταρχάς, ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το stress. Αναμφισβήτητα, υπάρχει το stress της απομόνωσης, αλλά σίγουρα και άγχος επαγγελματικό, προσωπικό, οικογενειακό εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει στους τομείς αυτούς η πανδημία. Όταν έχουμε άγχος υπερεκκρίνεται μία ορμόνη, η κορτιζόλη, η οποία διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα οδηγώντας σε αύξηση λιπαρότητας και υπερσμηγματόρροια, με αποτέλεσμα να φράσσουν οι πόροι του δέρματος. Χαρακτηριστικά, το stress κυρίως οδηγεί σε εμφάνιση φλεγμονωδών βλαβών, δηλαδή κόκκινα σπυράκια.

Ένας άλλος λόγος είναι η διατροφή που ακολουθούμε στην περίοδο της καραντίνας. Το stress, συχνά, μας οδηγεί σε διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως γλυκά, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά. Οι τροφές αυτές – βάσει μελετών – έχουν ακνεϊκή δράση με αποτέλεσμα να οδηγούν σε έξαρση ακμής ή σε εμφάνιση ακνεϊκών στοιχείων στο πρόσωπο.

Τέλος, ακριβώς επειδή δε βγαίνουμε έξω, δεν συναναστρεφόμαστε με κόσμο, δε σημαίνει πως δεν πρέπει να περιποιούμαστε σωστά την επιδερμίδα μας. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μπορεί να έχουν παραμελήσει την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου τους. Πολλές φορές, παραλείπουν να πλένουν το πρόσωπο πρωί και βράδυ ή συχνά παραλείπουν το καθαριστικό προσώπου και πλένονται μόνο με νερό. Ακόμη, συχνά, παραλείπουν ορισμένα βήματα ομορφιάς, έναν ορό ή ένα εβδομαδιαίο peeling. Τέλος, γυναίκες με πολύ λιπαρό δέρμα, που συνήθιζαν να προσφέρουν στον εαυτό τους έναν βαθύ ιατρικό καθαρισμό κάθε μήνα, τώρα, την περίοδο της καραντίνας, είναι λογικό το δέρμα τους να είναι πιο «μπουκωμένο» και εύκολα «βγάζει σπυράκια».

Πώς τα αντιμετωπίζω;

Αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσεις να διαχειριστείς το stress.

Έπειτα, καλό είναι να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες με λίγους υδατάνθρακες.

Ακόμη, δεν θα πρέπει να παραλείπεις ποτέ την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Αν έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά σπυράκια, μπορείς να χρησιμοποήσεις ένα καθαριστικό προσώπου σε μορφή gel ή αφρού με AHA/BHA (σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ), ούτως ώστε να δρα στοχευμένα στις βλάβες/σπυράκια και να απολιπαίνει καλύτερα την επιδερμίδα μου.

Στη συνέχεια, μπορείς να εφαρμόσεις έστω για μια μικρή περίοδο, μέχρι να εξαλειφθούν τα σπυράκια, προϊόντα (οροί ή κρέμες) με δραστικά συστατικά που θα έχουν ως αποτέλεσμα, τα υπάρχοντα σπυράκια να «μαραθούν» και να μη σχηματίζονται νέες βλάβες (ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, αζελαϊκό οξύ).

Σαφώς, βέβαια, πρέπει να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου για την εφαρμογή τέτοιων προϊόντων, για να γίνει σωστή διάγνωση και να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.