ΠΡΟΣΩΠΟ

Πώς επηρεάζει το άγχος της καραντίνας την επιδερμίδα σου;

Imaxtree Imaxtree

#Μένουμεσπίτι αισιόδοξοι, ασφαλείς και ψύχραιμοι. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει έντονα και κάθε έννοια της προσοχής σε κάθε μας κίνηση έχει αποκτήσει μοναδική σημασία.

 

Το γεγονός ότι είμαστε, όμως, συνεχώς μέσα στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι το δέρμα μας προστατεύεται. Φυσικά δεν είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλές από τις συνηθισμένες περιβαλλοντικές επιθέσεις, όπως η ηλιακή ακτινοβολία και η ρύπανση, αλλά υπάρχουν άλλες επιπτώσεις στο δέρμα μας. Τόσο εξαιτίας της ξηρής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από τα συστήματα θέρμανσης και τους εσωτερικούς ρύπους, όσο και από την επίδραση που έχει το άγχος που δημιουργείται από το αίσθημα του περιορισμού και της απομόνωσης.

Πώς επηρεάζει την επιδερμίδα μας το άγχος που δημιουργείται από το αίσθημα του περιορισμού;

Όπως μελετήθηκε για περισσότερα από 30 χρόνια από τον Dr Hosoi, Shiseido Senior Scientist, το άγχος επιβραδύνει την αποκατάσταση της λειτουργίας φραγμού, προκαλεί πτώση των κερατινοκυττάρων του δέρματος μειώνοντας έτσι την ανανέωσή του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές φθορές στο αμυντικό σύστημα του δέρματος.

Ακόμη, το άγχος που δημιουργείται από το αίσθημα του περιορισμού μετρήθηκε σε μελέτη που διεξήχθη το 2018 από την JAXA (Japan Aerospace Exploitation Agency) σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της Shiseido, σε 23 άτομα που είχαν τεθεί σε καραντίνα για 15 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, το άγχος ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο με ορατές επιδράσεις στο δέρμα, όπως μειωμένη λειτουργία του προστατευτικού ιστού, αυξημένη παραγωγή σμήγματος και αυξημένα σημάδια φλεγμονής. Κατά συνέπεια, η επιδερμίδα είχε πρόβλημα να συγκρατήσει την υγρασία με αποτέλεσμα να δείχνει αφυδατωμένη. Ήταν περισσότερο εύθραυστη καθιστώντας την ιδιαίτερα ευαίσθητη στην περίσσια έκκριση σμήγματος. Επιπλέον, καθώς οι μύες του προσώπου ήταν πιο σφιγμένοι, έτσι και οι εκφράσεις του προσώπου, κυρίως το γέλιο, έγιναν πιο ασύμμετρες.

Με δύο λόγια, τι πρέπει να κρατήσεις από τις παραπάνω μελέτες; Πως χρειάζεται να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις τόσο εσύ, όπως και το δέρμα σου. Εξάλλου, μην ξεχνάς πως η φροντίδα του εαυτού μας πάντοτε αποτελούσε- και συνεχίζει να αποτελεί σίγουρα- μια μεγάλη πηγή ευεξίας, ηρεμίας και χαράς για όλους μας.