TSTORIES

Ένα διήμερο στο Λονδίνο για να δεις τα μαγικά Christmas Lights

Το Λονδίνο είναι μία από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες της Ευρώπης και σίγουρα είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείς κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Αν όμως υπάρχει μια περίοδος που αξίζει πραγματικά να βρεθείς στο Λονδίνο, είναι λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Και ιδανικά ένα διήμερο για τα Christmas lights είναι ό,τι πρέπει. Και όταν λέω πριν τις γιορτές, εννοώ από τέλος Νοεμβρίου, μέχρι και 20 Δεκεμβρίου.

Γιατί τότε;
Για δύο βασικούς λόγους:
Γιατί όλη η πόλη φοράει τα γιορτινά της και στολίζεται με φωτάκια και φανταστικά σχέδια
Ενώ παράλληλα δεν έχει γεμίσει ακόμα από πολύ κόσμο που έχει πάρει τη Χριστουγεννιάτικη άδειά του και έχει έρθει μέχρι το Λονδίνο για να απολαύσει τις γιορτές.
Αυτό σημαίνει ότι θα δεις την πόλη στολισμένη, χωρίς να πληρώσεις ακριβά τις διαμονές και χωρίς να περιμένεις σε τεράστιες ουρές για να μπεις στις χριστουγεννιάτικες αγορές και τα εστιατόρια και μπαρ.

Πού να μείνεις

Οι δικές μου αγαπημένες γειτονιές είναι δύο, η μία βρίσκεται στην περιοχή κοντά στο Hyde Park, η οποία σου δίνει εύκολη πρόσβαση στο Notting Hill και η άλλη η περιοχή γύρω από τον σταθμό των τρένων, St. Pancras και King’s Cross. Αν είσαι φαν του Harry Potter, μέσα στον σταθμό θα βρεις και τη διάσημη platform 9 3/4!

Πώς να μετακινηθείς

Μετρό και πάλι μετρό.

Βγάλε είτε Oyster card (κοστίζει 7 λίρες) και βάλε μέσα χρήματα ώστε να μετακινείσαι χαλαρά από τρένο σε τρένο. Βέβαια, πλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την contactless κάρτα σου και να έχεις την ίδια φανταστική έκπτωση που έχεις και με την κάρτα oyster. Μη βγάλεις single ticket σε μηχάνημα. Κάνει 6 λίρες και είναι πανάκριβο. Μόνο κάρτα, είτε πιστωτική, είτε oyster.

Η καλύτερη διαδρομή για να δεις τα Christmas Lights της πόλης:

Πάρε μετρό και ξεκίνα από το διάσημο Big Ben και την περιοχή Westminster, ώστε να βγάλεις τις πρώτες φωτογραφίες.
Κατευθύνσου προς το φανταστικά στολισμένο Covent Garden και το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του στο εξωτερικό του και αφού πιεις ένα ζεστό καφέ σε ένα από τα μαγαζάκια του ξεκίνησε την πορεία σου προς το Leicester Square.

λονδίνο
Εκεί θα βρεις μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη αγορά γεμάτη πάγκους με φαγητά και γλυκά, παραδοσιακά καλούδια, και στολίδια για τις γιορτές.
Συνέχισε το περπάτημα και ετοιμάσου να δεις τον συγκλονιστικό φωτισμό της Regent street, αφού περάσεις την πολύχρωμη Trafalgar Square. Ο στολισμός στη συγκεκριμένη οδό αλλάζει κάθε χρόνο και -κατά τη γνώμη μου- είναι όλο και πιο εντυπωσιακός. Κοιτώντας τα φωτάκια με τα διάφορα σχέδια και βλέποντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά διώροφα κόκκινα αυτοκίνητα και τα μαύρα ταξί, τον κόσμο να αγκαλιάζεται και να περπατάει μαγεμένος με το θέαμα, θα αισθανθείς και πάλι παιδί και είμαι σίγουρη πως θα ερωτευτείς την πόλη σε αυτή της την τόσο γιορτινή μορφή.

Περπάτησέ τη μέχρι να βρεις τη γειτονιά Soho και να φτάσεις στην Carnaby Street. Εκεί ο στολισμός είναι από άλλο πλανήτη.

 

Φανταστικό στολισμό θα βρεις και στην Oxfort street, ενώ αν αντέχεις, πάρε το μετρό και κινήσου προς Mayfair και τη New Bond street.
Κάνε στάση για φαγητό στην κλειστή αγορά Mercato Metropolitano, το οποίο στεγάζεται στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου που πλέον δεν λειτουργεί, αλλά ο χώρος έχει παραμείνει μέσα ο ίδιος.
Φαντάσου ότι δίπλα στον άμβωνα μπορείς να πιεις το κοκτέιλ σου και στη μέση της εκκλησίας να φας τα μακαρόνια σου.

λονδίνο
Αφού έχεις γεμίσει το στομάχι σου και έχεις ζεσταθεί, πήγαινε οπωσδήποτε στην τεράστια, Χριστουγεννιάτικη αγορά του Hyde Park, το Winter Wonderland και πιες το ζεστό σου κρασί, βολτάροντας δίπλα από τα στολισμένα μαγαζάκια και τους πάγκους με διακοσμητικά. Εκεί έχει και μουσικές σκηνές με μίνι συναυλίες και live, ενώ ο αέρας μυρίζει κανέλα, μπύρα, σοκολάτα μέχρι και ψητά λουκάνικα. Εκεί μέσα βρίσκεται και ένα τεράστιο λούνα παρκ. Η είσοδος είναι 6 λίρες.

 

Την επόμενη ημέρα, με το που πέσει ο ήλιος και ανάψουν και πάλι τα φώτα, κατευθύνσου προς την περιοχή Belgravia. Εδώ θα απολαύσεις τον στολισμό του διάσημου, εμπορικού κέντρου Harrod’s, αλλά και της Sloane οδού λίγο πιο πέρα. Συνέχισε τη βόλτα σου μέχρι να βρεις την υπέροχα στολισμένη πλατεία Duke of York και κάθισε σε ένα από τα μαγαζάκια της πλατείας για ζεστό τσάι ή σοκολάτα.

Εννοείται πως λίγο πριν φύγεις για το αεροδρόμιο, μια βόλτα και μέχρι το London Bridge είναι απαραίτητη. Ειδικά το βράδυ, ο φωτισμός της γέφυρας είναι φανταστικός και θα σου αφήσει ένα πολύ όμορφο συναίσθημα λίγο πριν τον αποχωρισμό και την επιστροφή στην Ελλάδα.