MAMA KNOWS BEST

7 χρόνια Φώτης

Σαν σήμερα πριν 7 χρόνια βγήκα το πρώτο ραντεβού με τον άντρα μου. Θυμάμαι να τον βλέπω να έρχεται προς το μέρος μου και να νιώθω τα πόδια μου να τρέμουν και μια έκρηξη στο στομάχι. Θυμάμαι να σκέφτομαι πως ήθελα να παγώσει ο χρόνος εκεί για να κρατήσω το συναίσθημα για πάντα.

Έρωτας. Εγώ έτσι τον έχω καταγράψει. Μια υπέροχη αίσθηση ζέστης, μουδιάσματος και έντονης ανάγκης να αφεθείς. Έκατσε απέναντί μου και τα μάτια του έλαμπαν. Ένιωθε κι εκείνος το ίδιο. Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία. Δεν αναρωτήθηκα ποτέ αν έγερνε προς τα κάπου περισσότερο ή λιγότερο η ανάγκη να είμαστε μαζί.

Παραγγείλαμε καφέ, τον ήπιαμε και πήραμε και δεύτερο και πήραμε και τρίτο. Μείναμε εκεί με τα μάτια μας καρφωμένα ο ένας στον άλλο, λες και σκανάραμε τις ψυχές μας, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Το πρώτο μας φιλί ήρθε 2 εβδομάδες αργότερα και είναι, μαζί με τη γέννηση των παιδιών μας και την πρώτη φορά που έπαιξα στην Επίδαυρο η πιο έντονη, αγαπημένη και ζωντανή ανάμνηση που έχω. Μπορώ να την ανακαλέσω ανά πάσα στιγμή, και το κάνω συχνά.
Το κάνω και όταν τσακωνόμαστε. Είναι η άγκυρα που έχω βάλει στον χρόνο για να βγαίνω από ένα κακό συναίσθημα και να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να θυμάμαι όλους τους λόγους που με κάνουν να αγαπώ αυτό τον άνθρωπο βαθιά και ουσιαστικά και πόσο ερωτευμένη είμαι όλο αυτά τα χρόνια και άλλα τόσα.

7 χρόνια μαζί. Σε όλα

Μαζί και ενάντια στη «φαγούρα». Πόσες φορές δεν έχω ακούσει να λένε για τον έρωτα που χάνεται στα χρόνια, για τη ρουτίνα που τον σκοτώνει και άλλα τέτοια τετριμμένα. Ε, λοιπόν όχι. Έχω ισχυρή αντίρρηση στα τετριμμένα περί σχέσεων. Η άποψή μου είναι πως το να μείνεις ερωτευμένος με το ταίρι σου είναι μια κοινή απόφαση. Δεν είναι ευθύνη ούτε καταναγκαστικό έργο. Είναι αποστολή, αφοσίωση, στάση ζωής.Ο σύντροφός μου κι εγώ είμαστε στην ίδια ομάδα. Εμείς μαζί σε όλα, με καθημερινή προπόνηση και αγώνες ενάντια σε όλα όσα μας επιτίθενται, από μικρά καθημερινά θέματα προς λύση μέχρι μεγάλα ,σοβαρά και δύσκολα εμπόδια.

Ο έρωτας για μένα και τον Φώτη είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι αδιαπραγμάτευτο θέμα πως θέλουμε να ζούμε με πάθος και εκφρασμένο συναίσθημα. Αυτός είναι ο λόγος που τόσα χρόνια και 2 παιδιά μετά, νιώθω ακόμα αυτή τη ζέστη στην καρδιά μου κάθε πρωί που ξυπνάω δίπλα του και βλέπω πάντα τα μάτια του να λάμπουν για μένα. Και δεν είναι υπερβολή πως, όχι απλά δεν έχει φθαρεί η σχέση απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλά αντιθέτως έχει μεγαλώσει η λαχτάρα που έχουμε για να βρίσκουμε ευκαιρίες να περνάμε χρόνο μαζί.

Κι αν αναρωτιέσαι πώς έχει συμβεί αυτό ενώ σε έχουν πείσει πως ισχύει το «7 χρόνια φαγούρα», παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σου μερικά πράγματα που κάνουμε και δεν μας έπιασε ποτέ αυτή η φαγούρα!

Είμαστε κολλητοί φίλοι

Αυτό τα συγκεντρώνει όλα μέσα. Οι καλύτεροι φίλοι θέλουν να είναι συνέχεια μαζί, δεν έχουν μυστικά, διασκεδάζουν με τα ίδια πράγματα, επιδιώκουν να σχεδιάζουν μελλοντικούς στόχους. Και κυρίως, έχουν πάντα την πρόθεση να συμφωνήσουν και όχι να διαφωνήσουν.

Ακούμε πάντα ο ένας τις ανάγκες του άλλου

Δώσε στον άνθρωπό σου τον χώρο του, όπως κι εσύ θέλεις τον δικό σου. Χρειάζεται ισορροπία και δικαιοσύνη ο έρωτας για να διατηρηθεί. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να σημαίνει πως θα χρειαστεί να είσαι καλοδιάθετη και κατανοητική αν κάποια στιγμή προτιμήσει να παίξει PlayStation απ’ το να κάτσετε να δείτε μια ταινία. Μοιράσου τον ενθουσιασμό του και κάνε του παρέα καθώς θα παίζει. Εσύ δεν θες να καταλάβει εκείνες τις στιγμές που τον θες μαζί σου όταν πας για ψωνίσεις καλλυντικά ενώ αυτός δεν το θεωρεί καθόλου διασκεδαστικό όλο αυτό; Χρειάζεται να είμαστε διατεθειμένοι να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες ο ένας του άλλου αντί να προσπαθούμε να επιβάλλουμε τα «θέλω» μας. Ο εγωισμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σύγκρουση.

Ζούμε τις στιγμές έντασης όταν προκύπτουν και δεν φοβόμαστε να ζητήσουμε συγγνώμη

Όλοι μπορεί να πούμε μια κουβέντα παραπάνω σε δεδομένες στιγμές. Είναι τόσο λάθος να απαντάς σε κάτι παράλογο την ώρα που συμβαίνει. Εμένα μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω πως επειδή εγώ δεν λειτουργώ ποτέ έτσι και εννοώ όλες τις λέξεις που βγαίνουν απ’ το στόμα μου, ισχύει το ίδιο και για τον άντρα μου.Άσε τη στιγμή να αποφορτιστεί και επικοινώνησε αυτά που σε ενοχλούν στη συμπεριφορά του στο σωστό timing. Ο τρόπος που επιλέγουμε για να «παραπονεθούμε» είναι πολύ σημαντικός. Στην αγάπη χρειάζεται να είσαι υπομονετικός και να βλέπεις πίσω από τις λέξεις, αυτό που πραγματικά θέλει να σου πει ο άλλος. Μην ρίχνεις ευθύνες ακόμα και αν έχει τελείως άδικο. Η επιθετική συμπεριφορά θα φέρει επιθετική συμπεριφορά. Αν σε πληγώνει κάτι που κάνει ή λέει, πες του το. Αν σε αγαπάει, θα καταλάβει.

Δεν περνάει μέρα που να μην πούμε λόγια αγάπης

Δείξε την αγάπη σου και τον θαυμασμό σου καθημερινά. Μην θεωρείς πως ο άλλος το ξέρει και δεν χρειάζεται να του το πεις ή να του το δείξεις. Δώσε τις αγκαλιές, τα φιλιά και τη συγχώρεση όταν χρειάζεται, απλόχερα. Δημιούργησε ερωτικές συνθήκες σε ανύποπτο χρόνο. Αν αυτό που σου λέω σου φαίνεται αδιανόητο όταν έχεις παιδιά και χιλιάδες υποχρεώσεις, συλλογίσου πόσο δυνατή είσαι και όπως καταφέρνεις ένα σωρό πράγματα τότε σίγουρα μπορείς μια στο τόσο να ξεκλέβεις λίγο χρόνο για να πας μαζί του μια βόλτα στο τετράγωνο όπως το κάναμε με τους εφηβικούς μας έρωτες, κι αυτό ήταν αρκετό.

Αγαπάμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας

Είναι τόσο σημαντικό όσο δεν φαντάζεσαι να βλέπει ο ένας τον άλλο ευτυχισμένο. Μην παραμελείς τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου όσο δύσκολη κι αν γίνεται η καθημερινότητα. Θυμήσου τι έκανες όταν ήσασταν στο στάδιο του φλερτ και ετοιμαζόσουν για να βγείτε ραντεβού. Μην σταματάς να κάνεις το ίδιο όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. Βάλε εκείνο το φόρεμα που του αρέσει και σου λέει πάντα πόσο σου πάει. Πες του πόσο πολύ σου αρέσει η κολόνια του και αυτό το φανταστικό πουκάμισο που φόρεσε. Δώστε κίνητρο ο ένας στον άλλον.

Οι σύντροφοί μας είναι οι πιο δυνατοί καθρέφτες μας

Δώσε αγάπη και θα πάρεις αγάπη. Γίνε αυτό που θέλεις να εισπράξεις. Αν αυτό δεν λειτουργεί και πέφτεις σε τοίχο, τότε θα έχεις αγνοήσει κάτι σημαντικό στην πορεία της σχέσης. Βρες τι είναι και κουβέντιασέ το.

Ο έρωτας δεν έχει τη μορφή μικρού παιδιού τυχαία. Χρειάζεται φροντίδα για να υπάρξει.

Love
P