MAMA KNOWS BEST

Beaching Mamas ή μαμάδες σε διακοπές #not

Το άρθρο μου αυτή την εβδομάδα θα είναι μικρό. Δεν έχω επιλογή. Ήρθα 3 μέρες διακοπές (;) με το μωρό. Η λέξη δεν είναι σωστή. Όχι, δεν είναι διακοπές. Είναι «φεύγω από το σπίτι φορτωμένη με 5 αποσκευές για να δείξω στο μωρό μου πώς είναι οι ωραίες παραλίες».
Δεν προλαβαίνω όχι κείμενο να γράψω, ούτε να πιάσω το κινητό στα χέρια μου για να πάρω να δω τι κάνει το άλλο μου παιδί που άφησα πίσω στην Αθήνα με χιλιάδες τύψεις, μπας και καταφέρω να κάνω καμιά βουτιά στα αγαπημένα μου νερά, μιας και θα δουλεύω όλο το καλοκαίρι και έπεται συνέχεια.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω ξυπνήσει στη ζούλα και γράφω το κείμενο που διαβάζεις στο κινητό μου, πριν ξυπνήσει η μικρή μου. Δεν ξέρω πόσο θα επεκταθώ αλλά θα προσπαθήσω να προλάβω το deadline μου. Αν έχεις κάνει αυτή την ταρζανιά κι εσύ και νιώθεις μια ταύτιση, σημαίνει πως έχεις παιδί άνω των 2 ετών. Αν όχι, άκου τι σε περιμένει.

Ένα μπράβο στις μαμάδες τούτου του κόσμου

Καταρχάς ένα μεγάλο μπράβο στις γυναίκες που έχουν το σθένος, την αντοχή, τα γερά νεύρα, στομάχι, χέρια και πόδια που χρειάζονται για να πας με παιδιά και μωρά στην παραλία. Όχι, μπράβο. Έχετε τον απόλυτο σεβασμό μου. Εγώ ζορίζομαι πολύ, ναι το παραδεχομαι. Στην αρχή ντρεπόμουν να το πω. Μετά κάπως άρχισα δειλά δειλά να ρωτάω από ‘δω κι από ‘κει μαμάδες τι κάνουν και πώς το κάνουν και μια τεράστια αλήθεια που πήρε μαζί της μεγάλο μέρος από τις τύψεις, μου αποκαλύφθηκε. Κάποιες κουράζονται περισσότερο απ’ ό,τι όταν είναι σπίτι τους, κάποιες δεν πάνε με όλα τους τα παιδιά, κάποιες δεν πάνε με κανένα τους παιδί και αφήνουν αυτό το task στους παππούδες που κάπως μαγικά τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα και κάποιες κρύβουν μέσα τους τον superman, τον hulk και όλο το superhero σόι και βγαίνουν αλώβητες. Μπράβο 100.000 φορές.

Είναι ένα τεράστιο ζήτημα η πληροφορία και οι ιδανικές παύλα ειδυλλιακές εικόνες που παίρνεις από τα social media σχετικά με το πώς είναι μια οικογένεια με παιδιά σε μια παραλία. Δεν λέω, οι καλές στιγμές στη θάλασσα με τα παιδιά σου είναι πράγματι απ’ αυτές που θα θυμάσαι για πάντα. Είναι όμως στιγμές. Από τις 3 ώρες τα 10 λεπτά. 10 υπέροχα- κατά τ’ άλλα- λεπτά.
Οπότε μην δίνετε βάση στις τέλειες εικόνες που βλέπετε και αναρωτιέστε γιατί οι δικές σας φωτογραφίες είναι όλες με αστείες εκφράσεις- κουνημένες γιατί τα παιδιά δεν κάθονται να στηθούν εννοείται-. Αυτές είναι οι πιο ωραίες καλοκαιρινές φωτογραφίες. Δες τη δική μου. Ευτυχώς που ασχολήθηκε ο καλός μου και μας πέτυχε σε μια στιγμή ηρεμίας.

Κουβάλημα, μια ανεκδιήγητη ιστορία

Και μην μου πει κανείς ότι «έλα μωρέ δεν χρειάζεται να πάρεις και τόσα πράγματα μαζί» γιατί κάθε φορά που είπα να πάρω κάτι λιγότερο έζησα το δράμα του να χρειάζομαι αυτό που άφησα, και αν με ρωτάς προτιμώ να κουβαλάω. Πετσέτες πολλές, αλλαξιές μαγιό, πάνες και τα συναφή, σνακ διάφορα, φουσκωτά διάφορα (μπρατσάκια, σαμπρέλες, στρώματα) κουβαδάκια και λοιπά, μια σκιά οπωσδήποτε για την περίπτωση που αποφασίσει το αγγελούδι σου να πάει να παίξει κάτω απ’ την ντάλα. Προκειμένου να χαλάσει τον κόσμο επειδή δεν το αφήνεις, στήσε εκεί που θέλει να παίξει μια σκιά και ξεμπερδέψες. Αντηλιακά, καπέλα, ψυγειάκι οπωσδήποτε για νερά, φρούτα και για να μην χαλάσουν τα σαντουιτσάκια σου. Και αυτά μόνο για τα παιδιά. Βάλε και τα δικά σου, και του άντρα σου που θα «σου την πει» κι από πάνω για όλα αυτά που κουβαλάς, αλλά αν τύχει και ξεχάσεις κάτι θα φας και μια ειρωνεία να σου βρίσκεται.

Θα σου δώσω μερικά tips που εμένα με βοήθησαν κάπως και την ευχή μου να περάσεις όσο καλά γίνεται. Ελπίζω να μην σε τρομάζω αν πρόκειται να κάνεις την πρώτη σου απόπειρα, αλλά προτιμώ να σε έχω προειδοποιησει για το μέγεθος του αγώνα που έχεις μπροστά σου από το να σε αφήσω άναυδη και ιδρωμένη την ώρα της κρίσεως!

Οδηγίες προς ναυτιλομένες μαμάδες

> Βάλε τα πράγματα ανά είδος και σε διαφορετικές τσάντες. Μην κάνεις το λάθος που έκανα εγώ και πήρα μια μεγάλη. Θα περάσεις την ώρα σου ψαχνοντας. Αν αυτές οι τσάντες γίνεται να είναι και διάφανες, ακόμα καλυτερα. Αλλού οι πετσέτες, αλλού τα κινητά, κλειδιά, γυαλιά, αλλού τα σνακ, αλλού τα παιχνίδια.

> Κάνε μια λίστα με αυτά που χρειάζεται να πάρεις μαζί στην παραλία και τσέκαρέ τα κάθε μέρα πριν φύγεις από το δωμάτιο. Πίστεψέ με, δεν θέλεις να φτάσεις στην παραλία και να έχεις ξεχάσει το πορτοφόλι σου (το ‘παθα).

> Ξύπνα όσο νωρίτερα μπορείς για να ετοιμάσεις τα πάντα, να ετοιμαστεις κι εσύ. Φρόντισε να βάλεις αντηλιακό πριν πας στην παραλία. Με μωρό μαζί, αν δεν το ‘χεις κάνει από πριν σε βλέπω να καίγεσαι (το ‘παθα).

> Πάρε σνακ που αντέχουν στη ζέστη, όπως παξιμάδια χαρουπιού, μήλα, γιαρμάδες. Αλλιώς εφοδιάσου με ένα μικρό ψυγειάκι με παγοκύστες και παγωμένα νερά και βάλε μέσα ό,τι θες. Είναι προτιμότερο να έχεις φτιάξει τα δικά σου πράγματα απ’ το να πάρεις από την παραλία ό,τι μπούρδα σου ζητήσουν τα μικρά.

> Πάρε μια γενναία απόφαση για το αν θα καθίσετε δίπλα στην οικογένεια με τα παιδάκια ή όχι. Στην καλύτερη περίπτωση θα παίζουν συνέχεια μαζί και θα περάσετε ζάχαρη, στη χειρότερη θα τσακώνονται για τη διεκδίκηση των παιχνιδιών και θα ζήσετε το δράμα που άλλοτε έβλεπες από μακριά κι έλεγες πως δεν θα σου συμβεί ποτέ. (το ‘παθα)

> Πάρε παιδικό αντηλιακό σε σπρέι που απλώνει εύκολα και γρήγορα, γιατί θα πέσει πολύ κυνήγι για να το ανανεώνεις και θα θες αυτή η διαδικασία να είναι όσο πιο αναίμακτη γίνεται.

> Πάρε μακρυμάνικα μαγιό για τα παιδιά. Αδιαπραγμάτευτο. Δεν ξέρεις πώς κρατιέμαι να μην βάλω τις φωνές όταν βλέπω παιδάκια με τροπικό μαύρισμα. Δεν ξέρω πως να το πω αλλιώς, ο ήλιος σε μεγάλες δόσεις δεν κάνει καλό σε κανέναν, πόσο μάλλον στα μωρά.

> Προτίμησε να πηγαίνεις για μπάνιο πολύ πρωί ή μετά τις 16:00. Όλα είναι καλύτερα όταν οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι κάθετες.

Σίγουρα ένας παράγοντας που παίζει πολύ βασικό ρόλο στο ποσό καλά θα περάσετε είναι οι μέρες που έχετε στη διάθεσή σας για διακοπές. Η αλήθεια είναι πως, όπως σε όλα τα πράγματα χρειάζονται 2-3 μέρες προσαρμογής για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα που θα είναι βολική για όλους. Μολις γίνει αυτό, όλα θα κυλάνε πιο ομαλά.

ΥΓ. Για απορίες και θέματα που θέλετε να συζητήσουμε να μου στέλνετε σε comments κάτω από το post μου της Παρασκευής στο Instagram με hashtag #askmama.

Love
P