TSTORIES

4 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς στη Σαρδηνία

Unsplash

Γνωστή για τα γαλαζοπράσινα νερά της και τις αμμουδερές παραλίες της, η Σαρδηνία είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ιταλίας, αν και λιγότερο γνωστό στους περισσότερους Έλληνες. Ίσως, το γεγονός ότι η πρόσβαση μέχρι εκεί είναι σχετικά δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Ελλάδα. Ίσως γιατί οι μεγάλες πόλεις της Ιταλίας έχουν τραβήξει πολύ παραπάνω τα φώτα της δημοσιότητας;

Παρ’ όλα αυτά, η Σαρδηνία είναι από εκείνους τους προορισμούς που πρέπει να δει κανείς έστω μια φορά στη ζωή του. Να κολυμπήσει στα συγκλονιστικά νερά της στο Arcipelago della Maddalena με τις παραλίες Spiaggia Rosa και Cala Spalmatore και τη Costa Speralda με το διάσημο Porto Cervo. Να δοκιμάσει το ψωμί Pane Carasau, τα μακαρόνια με τυρί της περιοχής culurgiones και την grappa του νησιού, την grappa filu ‘e ferru.

Όμως η Σαρδηνία αξίζει την προσοχή μας ακόμα και όταν φθάνει σιγά σιγά το φθινόπωρο και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις πόλεις. Όπως κάθε σωστή, ιταλική regione (περιφέρεια) που σέβεται τον εαυτό της, και η Σαρδηνία έχει μερικά από τα πιο όμορφα γραφικά χωριά και τις πιο κουκλίστικες πόλεις.

Ποια είναι όμως τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, χωρίς να περάσει από τις παραλίες της;

Ξεκινάμε με το Cagliari, την πρωτεύουσα του νησιού

Η πρωτεύουσα της περιοχής προσφέρει αμέτρητα ιστορικά αξιοθέατα, ενώ προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες στο ιστορικό της κέντρο όπου κάθε στενό της μυρίζει φαγητό που ετοιμάζεται στους φούρνους και τα σπίτια της περιοχής και σου γαργαλάει τη μύτη η μυρωδιά του.

σαρδηνία unsplash

Αν υποθέσουμε ότι έχετε μόλις μία ημέρα στη διάθεσή σας για να δείτε το Κάλιαρι τότε ξεκινάτε πρώτα από όλα από την Ακρόπολη, τη μεσαιωνική συνοικία που περιβάλλεται από λευκά τείχη και ψηλούς πύργους. Συνεχίζετε προς τη συνοικία La Marina, γεμάτη καταστήματα, αγορές, εστιατόρια και αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους. Ανάμεσά τους, μην χάσετε το εξαιρετικό Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο.

Κατευθυνθείτε προς τα σκαλιά Bastioni di Saint Remy, που χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στην πόλη. Είναι ας πούμε, η αντίστοιχη scalinata di Piazza di Spagna στη Ρώμη. Τέλος, ο υπέροχος καθεδρικός ναός της Σάντα Μαρία είναι ένα κόσμημα σε γοτθικό στιλ και λίγο πιο δίπλα για τους foodies της παρέας, μπείτε στο Mercato Civico di San Benedetto, στην κλειστή αγορά φαγητών της πόλης. Στο Κάλιαρι θα βρείτε επίσης και 1600 στρέμματα αλυκές, ο βιότοπος αυτός των πανέμορφων ροζ φλαμίνγκο αξίζει σίγουρα να μπει στη λίστα σας.

 

Συνεχίζουμε με το υπέροχο Alghero

Ανάμεσα στις πολλές κληρονομιές της Σαρδηνίας, στη δυτική ακτή δε γίνεται να χάσετε το Alghero. Είναι στην πραγματικότητα μια πόλη που περιμένει να ανακαλυφθεί από τον ξένο τουρίστα, μια καστροπολιτεία με όμορφο ιστορικό κέντρο, τείχη που κοιτούν τη θάλασσα και πολύ φρέσκο ψαράκι! Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα ως πόλη-φρούριο από τους Γενουάτες και στη συνέχεια κατέληξε υπό την κυριαρχία της Αραγονίας.

Στην πραγματικότητα, οι επιρροές της καταλανικής τέχνης στην πόλη, αλλά και στον πολιτισμό και τις παραδόσεις, είναι απόλυτα ορατές και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που τη λέμε και «μικρή Βαρκελώνη». Εδώ θα δοκιμάσετε φοβερή paella algherese!

unsplash

Προχωρήστε μέχρι το σημείο που βρίσκονται οι Ισπανικοί Πύργοι, αλλά και ο καθεδρικός ναός της Santa Maria και η εκκλησία του San Francesco, σε τέλειο καταλανικό στυλ. Αυτό το υπέροχο, φυσικό καταφύγιο διατηρεί μοναδικά τοπία, όπως τον απίστευτο βράχο του Capo Caccia και την εντυπωσιακή Grotta di Nettuno.

Προχωράμε προς το Oristano

Μια άλλη πόλη που δεν πρέπει να χάσετε στη δυτική ακτή της Σαρδηνίας είναι το Oristano. Χτισμένο στους μεσαιωνικούς χρόνους στα ερείπια της αρχαίας πόλης Othoca, απέκτησε σημασία το 1070, όταν έγινε η έδρα του αρχιεπισκόπου. Η πόλη βρίσκεται επίσης στον μεγάλο κόλπο του Oristano σε μια περιοχή λιμνοθάλασσας, καθιστώντας τη γύρω περιοχή διαφορετική από την υπόλοιπη Σαρδηνία.

Το ιστορικό της κέντρο αποτελείται από σοκάκια και αρχαία κτίρια, που είναι καλά κρυμμένα μέσα στα παλιά μεσαιωνικά τείχη. Το Oristano είναι γεμάτο πλατείες, αλλά η πραγματική καρδιά της πόλης είναι η Piazza Eleonora. Μια στάση αξίζει και ο καθεδρικός ναός της Santa Maria Assunta, που χτίστηκε το 1192! Ενώ δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε το Μουσείο Antiquarium Arborense, με τα πολύτιμα ευρήματα από την αρχαία Tharros.

Τον Μάρτιο το Oristano βάζει τα καλά του, καθώς εκεί διαδραματίζεται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα σε όλη τη Σαρδηνία: η Sartiglia του Oristano. Ντόπιοι έφιπποι, αγωνίζονται για να χτυπήσουν ένα συγκεκριμένο αστέρι και να κερδίσουν τον τίτλο του καλύτερου σε μια σειρά από ακροβατικά με άλογα, παραδοσιακές φορεσιές, μουσική, φαγητό, χορούς.

Μια εκδήλωση που περικλείει όλη την ταυτότητα της Σαρδηνίας και τον πολιτισμό της και σίγουρα αξίζει να τη δει από κοντά ο ταξιδιώτης ώστε να κατανοήσει ακριβώς την κουλτούρα αυτού του συγκεκριμένου νησιού της Ιταλίας.

 

Τελευταίος προορισμός η Bosa

Η Μπόσα είναι το μόνο χωριό της Σαρδηνίας που βρίσκεται πάνω σε ποτάμι. Βρέχεται συγκεκριμένα από τον ποταμό Temo και είναι με διαφορά το πιο όμορφο χωριό σε όλη τη Σαρδηνία. Η γραφική παλιά πόλη της φημίζεται για τα πολύχρωμα σπίτια της με θέα στο ποτάμι, κάτι που τραβάει τα βλέμματα και χαρακτηρίζεται από πολλούς η λιγότερη γνωστή εκδοχή των Cinque Terre.

σαρδηνία

 

To Κάστρο Malaspina δεσπόζει στην πόλη, χτισμένο στην κορυφή του Colle di Serravalle, χτισμένο από τους διάσημους ηγεμόνες της Massa και της Carrara, ενώ αναζητήστε και τη συνοικία Bosa Marina για να απολαύσετε από κοντά τη θάλασσα και φρέσκο ψαράκι.

Η Σαρδηνία μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή στον Έλληνα ταξιδιώτη, όσο είναι η Σικελία, αλλά έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά, υπέροχα χωριά και ξεχωριστές πόλεις, ονειρεμένες παραλίες και παραδοσιακές ντόπιες νοστιμιές που σίγουρα αξίζουν να ανακαλύψουμε!