TSTORIES

Roadtrip στη Σικελία: Ένα must ταξίδι που γίνεται καλοκαίρι

Η θέα στην Taormina Μαρία Κόφου

Η Ιταλία είναι ένας προορισμός με ατελείωτες επιλογές για κάθε είδος ταξιδιώτη. Είτε ταξιδεύεις πρώτη φορά σε κάποια μεγάλη πόλη της, είτε έχεις ήδη βρεθεί παραπάνω φορές στο “Bel paese” και αναζητάς χωριουδάκια και κρυφά διαμαντάκια για την επόμενη απόδρασή σου, η Ιταλία έχει απ’όλα! Αν όμως υπάρχει ένας must καλοκαιρινός προορισμός, δεν είναι άλλος από τη Σικελία και ένα roadtrip, είναι ό,τι χρειάζεσαι για να τη χορτάσεις.

Τι χρειάζεται να ξέρεις όμως πριν από ένα roadtrip στη Σικελία;

Πριν το ταξίδι

-Η πιο συχνή απορία και παράλληλα το πιο συχνό λάθος, είναι οι αποστάσεις. Όσο και να θέλεις να γυρίσεις όλο το νησί σε μία εβδομάδα ή σε 10 ημέρες, θέλω να ξέρεις πως είναι αδύνατο. Ακόμα και αν είχες στη διάθεσή σου ένα ολόκληρο μήνα, πάλι δε θα μπορούσες να πας παντού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης.

– Γι’ αυτό όλα τα ρεαλιστικά και ουσιαστικά οδικά ταξίδια στη Σικελία επικεντρώνονται είτε στο δυτικό τμήμα του νησιού είτε στο ανατολικό. Το να προσπαθείς να κάνεις και τα δύο σε δύο εβδομάδες ή λιγότερο, απλά θα σε κουράσει και στο τέλος του ταξιδιού θα νιώθεις πως είσαι κομμάτια. Εκτός αν επιλέξεις από την αρχή πως θα πάτε με την παρέα σου σε 3 μόνο μέρη και από εκεί αν προλάβετε, θα κάνετε και κάποια μονοήμερη εκδρομή.

-Πόσο ασφαλές είναι να οδηγείς στη Σικελία; Οι Σικελοί οδηγοί έχουν αρκετά κακή φήμη και αυτό μπορεί να κάνει πολλούς τουρίστες να διστάζουν να νοικιάσουν αυτοκίνητο και να οδηγήσουν. Όμως, ως μεσογειακοί οδηγοί και εμείς οι Έλληνες, δεν απέχουμε πολύ από τον τρόπο που οδηγούν οι γείτονές μας. Οπότε, ναι μεν σε θέλω αλερτ, αλλά μην φοβάσαι καθόλου. Απλά το πρώτο 24ωρο που θα οδηγήσεις στη Σικελία, έχε τα μάτια σου ανοιχτά ώστε να παρατηρήσεις τυχόν ιδιορρυθμίες και να τις αποφύγεις ή να τις εφαρμόσεις και ‘συ.

Roadtrip στη Σικελία: Ένα must καλοκαιρινό ταξίδι Το Παλέρμο / Μαρία Κόφου

-Για το roadtrip που σου προτείνουμε εμείς στη Σικελία, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο για το πρώτο τριήμερο. Και αυτό γιατί εφόσον θα φτάσεις αεροπορικώς μέχρι εκεί, είτε θα προσγειωθείς στο Παλέρμο είτε στην Κατάνια, όπου και οι 2 πόλεις θέλουν να αφιερώσεις οπωσδήποτε 2 βραδιές – 3 ημέρες για να τις εξερευνήσεις.

Αν τελικά επιλέξεις την ενδιάμεση λύση, δηλαδή λίγα μέρη αλλά από τη μία άκρη ως την άλλη του νησιού, τότε κλείσε εγκαίρως τις διαμονές σου στις μεγάλες πόλεις καθώς ειδικά το καλοκαίρι, τα πάντα γεμίζουν γρήγορα. Εναλλακτικά, εφόσον έχεις ήδη το αυτοκίνητο στη διάθεσή σου, το να κλείσεις διαμονές σε μικρά χωριά ή λίγο πιο έξω από τις μεγάλες πόλεις, είναι ιδανικό. Τόσο γιατί θα βρεις καλύτερες τιμές όσο και γιατί μπορείς να βρεις διαμαντάκια μέχρι και τελευταία στιγμή.

Τι είναι καλό να γνωρίζεις πριν επιλέξεις διαδρομή

Αν πας στο νησί για να κάνεις μπάνια και να απολαύσεις ήλιο, χαλάρωση και θάλασσα, τότε έχε υπόψη σου πως η Δυτική Σικελία έχει τις καλύτερες παραλίες.

Αν πάλι, αποφάσισες να πας μέχρι τη Σικελία για να λιώσεις τις σόλες σου στην εξερεύνηση, τα αξιοθέατα και τα όμορφα γραφικά χωριά της, τότε έχε υπόψη σου πως η Aνατολική Σικελία έχει τις πιο όμορφες πόλεις (ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές γωνίες, όπως το Noto).

Αν ονειρεύεσαι να βρεις την αρχαία Ελλάδα που βρίσκεται καλά κρυμμένη στη Σικελία τότε πρέπει οπωσδήποτε να πας στην Κοιλάδα των Ναών στο Agrigento. Είναι προσβάσιμο και από την Κατάνια και από το Παλέρμο. Από όποιο σημείο επιλέξεις να ξεκινήσεις, υπολόγισε πως θα χρειαστείς 2 ώρες.

Αν έχεις ονειρευτεί να περπατήσεις σε ανενεργό κρατήρα του όρους Αίτνα (όπως έκανα και εγώ) τότε η Κατάνια ως σημείο εκκίνησης του roadtrip είναι αναπόφευκτο.

Σικελία Μαρία Κόφου

Η ανατολική Σικελία είναι πολύ πιο τουριστική από τη δυτική Σικελία.

Ενώ αν θέλεις να απολαύσεις τοπικές γεύσεις, οι καλύτερες εμπειρίες street food είναι στο Παλέρμο (δυτική Σικελία).

Οι διαδρομές

Αν το ταξίδι σου ξεκινάει από το Palermo, δηλαδή από τη δυτική πλευρά του νησιού τότε η ιδανική διαδρομή είναι Castellammare del Golfo, San Vito Lo Capo, Trapani, Marsala (κάντε marsala tasting, τοπικό γλυκό ποτό), Punta Grande, Agrigendo, Cefalu και πίσω στο Παλέρμο.

Αν η πτήση σου είναι στην Catania, τότε προτείνω να επιλέξεις να επισκεφθείς την Taormina, Siracuse, Ortigia, Noto, Ragusa και επιστρέφοντας πάλι προς Catania, οργανώνεις και μια επίσκεψη στο συγκλονιστικό ηφαίστειο Αίτνα.

Εναλλακτικά, αν έχεις αποφασίσει πως θέλεις να δεις οπωσδήποτε τις 2 μεγάλες πόλεις Κατάνια και Παλέρμο, τότε θα έλεγα να προσθέσεις απλά στο πρόγραμμά σου την Cefalu κοντά στο Παλέρμο και την Taormina κοντά στην Κατάνια. Και αν σου βγαίνει, μονοήμερη και στις Σιρακούσες.

Roadtrip στη Σικελία: Ένα must καλοκαιρινό ταξίδι Οι Συρακούσες / Μαρία Κόφου
Οι Συρακούσες

Μη γυρίσεις πίσω χωρίς να έχεις δοκιμάσει

Πρωινό μαζί με τους κατοίκους της Κατάνια, granita al limone (γρανίτα λεμόνι) και γλυκό μπριός ψωμάκι που βουτάς μέσα στο μπολ της γρανίτας. Και Tette delle monache (πάστα-βυζάκι) δίπλα από την ψαραγορά της Κατάνια.

Canolli με γέμιση φυστικί στο χέρι ή μαζί με τον καφέ σου έξω από τον καθεδρικό ναό του Παλέρμο. Στους τοπικούς φούρνους θα βρεις και το γλυκό sfincia di San Giuseppe. Δοκίμασέ το και αυτό! Και αν είσαι του αλμυρού, θα φας στο χέρι από το Mangia e Bevi στην πλατεία Marina.

Roadtrip στη Σικελία: Ένα must καλοκαιρινό ταξίδι Μαρία Κόφου

Arancini (ρυζοκροκέτες) καθισμένη σε κάποιο παγκάκι στην Ταορμίνα

Μακαρονάδα με σαρδέλες στην Τσεφαλού

Τις διάσημες πίτες schiacciate di Siracusa, γεμιστές με μελιτζάνα, σπανάκι, κολοκύθι ή ντομάτα. Και γλυκό κρασί μαρσάλα από την πόλη που πήρε το όνομά του, τη Marsala.

Όποια διαδρομή και να επιλέξεις για το roadtrip στην Σικελία, θέλω να έχεις το εξής στο νου σου! Θα επιστρέψετε πίσω γεμάτοι από εικόνες, μυρωδιές, τοπία και λίγα παραπάνω κιλά.

Σικελία Μαρία Κόφου

Προετοιμάσου κατάλληλα και καλό ταξίδι!