MADAME GINGER

10 πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς από την κουζίνα σου

Unsplash

Θέλεις να ανανεώσεις την κουζίνα σου; Να κάνεις τον χώρο σου να ανασάνει και επομένως, να ανασάνεις και εσύ; Δεν χρειάζεται να αγοράσεις τίποτα απολύτως. Κανένα έπιπλο, κανένα εργαλείο, κανένα διακοσμητικό. Σήμερα θα δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Σήμερα θα μπεις στην κουζίνα σου και θα ξεφορτωθείς ό,τι δεν χρειάζεσαι, ό,τι την γεμίζει και την κάνει φλύαρη. Θέλω όταν μπαίνεις στην κουζίνα, να έχεις όρεξη να μαγειρέψεις.

Ή απλώς να νιώθεις ήρεμη, πίνοντας καφέ πλάι στο παράθυρο. Διάβασε ποια 10 πράγματα πρέπει να ξεφορτωθείς, από πάγκους, συρτάρια, ψυγείο και ντουλάπια για να ανανεώσεις την κουζίνα, το πιο σημαντικό δωμάτιο του σπιτιού, χωρίς να ξοδέψεις δεκάρα.

Καθαριστικά προϊόντα και εργαλεία που έχεις να χρησιμοποιήσεις χρόνια

Άνοιξε το ντουλάπι κάτω απ’ το νεροχύτη και πέτα ό,τι δεν έχεις χρησιμοποιήσει για πάνω από ενάμιση χρόνο. Εκείνο το απολυμαντικό σπρέι που σε κάνει να φταρνίζεσαι με τη μυρωδιά του και το χρησιμοποίησες μόνο μία φορά; Δεν το χρειάζεσαι πια.

Πράγματα πάνω στους πάγκους που δεν ανήκουν στην κουζίνα

Αυτά δεν χρειάζεται να τα πετάξεις, αλλά να τα πιάσεις ένα-ένα με τη σειρά και να τα τοποθετήσεις σε άλλα μέρη του σπιτιού, για τα οποία προορίζονται. Φορτιστές, αναπτήρες, θήκες γυαλιών και οτιδήποτε άσχετο με την κουζίνα, βγάλτο από τους πάγκους, για να ανασάνει ο χώρος σου.

Μαζεμένα χαρτουλάκια, σημειώσεις, αποδείξεις

Εφόσον χρειάζεσαι τις αποδείξεις, μάζεψέ τες όλες σε ένα κουτί παπουτσιών και τοποθέτησέ το σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού (που θα θυμάσαι πάντα). Τις γραμμένες ή τυπωμένες συνταγές, μάζεψέ τες όλες σε ένα ντοσιέ και αποθήκευσέ το μαζί με τα βιβλία ή περιοδικά μαγειρικής σου. Και τα διάφορα χαρτουλάκια που δεν χρειάστηκες ποτέ, ε αυτά μπορείς να τα πετάξεις.

Χαλασμένα τάπερ ή χωρίς καπάκια

Τα παλιά πλαστικά τάπερ που έχεις χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά και έχουν πια αλλοιωθεί, απλώς πέτα τα στην ανακύκλωση. Ποιος ξέρει, μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα. Όπως και τα φθηνά τάπερ των οποίων έχεις χάσει τα καπάκια και που δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσεις για πρακτικούς λόγους.

Ραγισμένα πιάτα, ποτήρια και υπερβολικά φθαρμένα σκεύη στην κουζίνα

Το προφανές. Μπορεί να κρατάς κάποια ραγισμένα πιάτα ή φλιτζάνια για συναισθηματικούς λόγους, όμως μην τα κρατάς όλα αφού για λόγους ασφάλειας δεν μπορείς να τα ξαναχρησιμοπιήσεις. Όπως και τα πολύ φθαρμένα τηγάνια που μπορούν επίσης να γίνουν επικίνδυνα. Ξεφορτώσου τα.

Τα χιλιάδες μαγνητάκια, φωτογραφίες απ’ την πόρτα του ψυγείου

Άκου με. Και το δικό μου ψυγείο φέρει μυριάδες αναμνήσεις από ταξίδια (μαγνητάκια από παντού), καρτ ποστάλ, κάποιες φωτογραφίες και post-it γραμμένα από φίλους. Όμως μια στο τόσο, είναι καλό να τα ξεκαθαρίζεις για να μην ανοίγεις το ψυγείο και φοβάσαι ότι όλα μαζί θα καταρρεύσουν. Άλλωστε είπαμε, κάθε τόσο πρέπει να καθαρίζεις και το εξωτερικό του ψυγείου.

Ληγμένα τρόφιμα από ντουλάπια και ψυγείο

Εδώ δεν χρειάζεσαι εξηγήσεις. Ξεφορτώσου τις παλιές κονσέρβες και οποιοδήποτε ληγμένο τρόφιμο. Και επί τη ευκαιρία, πέρνα με πανάκι και απολυμαντικό τα ντουλάπια και τα ράφια του ψυγείου.

Ταγκισμένους ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά χωρίς άρωμα και παλιά άλευρα

Εδώ, στην ίδια λογική με τα ληγμένα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεφορτωθείς και τρόφιμα που δεν έχουν αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης γιατί μπορεί να τα έχεις ψωνίσει χύμα ή να τα έχεις αποθηκεύσει σε γυάλινα βάζα. Για τους ξηρούς καρπούς, αρκεί μια σύντομη δοκιμή, τα μπαχαρικά απλώς θα τα μυρίσεις και το αλεύρι (ειδικά αν είναι ολικής, ντίνκελ, καλαμποκάλευρο, ζην κ.λ.π.), ε αν δεν θυμάσαι πότε το αγόρασες -ακόμα κι αν δεν έχει πιάσει σκόρο–  καλύτερα να το ξεφορτωθείς.

Παλιές συσκευασίες από take-out, χαρτοπετσέτες και ατομικές σάλτσες/dressing από ντελίβερι

Μερικές φορές, το να αποθηκεύεις τα πλαστικά ταπεράκια που σου φέρνει το κινέζικο, είναι πρακτική λύση για κολατσιό. Όμως να θυμάσαι ότι δεν σχεδιάστηκαν για να πλένονται ξανά και ξανά και να χρησιμοποιούνται για καιρό. Με το που τα δεις να αλλοιώνονται πρέπει να τα ξεφορτωθείς. Τις ατομικές μουστάρδες, μαγιονέζες κ.λ.π., αν δεν τις χρησιμοποιήσεις μέσα σε λίγους μήνες, πέτα τες. Και τις χαρτοπετσέτες του σουβλατζίδικου, ή χρησιμοποίησέ τες αυτή τη βδομάδα ή ξεφορτώσου τες γιατί σου χτυπάνε στο μάτι.

Μενού ντελιβεράδικων

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, αγαπητέ αναγνώστη. Δεν χρειάζεται να κρατάς όλα αυτά τα μενού -ειδικά αν κάποια είναι παλιά και έχουν αλλάξει τα πιάτα τους- γιατί υπάρχουν όλα, μα όλα στο internet. Κι αν δεν υπάρχουν (για πολλά μαγαζιά στην επαρχία) ή εσύ που θέλεις να παραγγείλεις είσαι παραδοσιακός τύπος του τηλεφώνου, κανένα πρόβλημα. Απλώς κράτα τα 2-3 που χρησιμοποιείς πιο συχνά και τα άλλα που δεν έχεις κοιτάξει ποτέ, ξεφορτώσου τα.

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.