MADAME GINGER

10 delicatessen για να γεμίσεις το ηλεκτρονικό καλάθι σου με τα πιο νόστιμα και εκλεκτά

Shutterstock

Φαίνεται ότι η έννοια του delicatessen έχει τις ρίζες της στη Γερμανία και πρωτοεμφανίστηκε κατά τον 18ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο κατάστημα που εισήγαγε εξωτικά για την Ευρώπη φρούτα. Σήμερα οι λέξεις delicatessen και deli μας φέρνουν στο μυαλό ράφια και βιτρίνες γεμάτες εκλεκτά προϊόντα και δυσεύρετες λιχουδιές συγκεντρωμένες σε έναν χώρο, χαρακτηρίζουν τον παράδεισο για τους λάτρεις του φαγητού.

Νομίζω ότι οι foodies της Αθήνας δεν έχουν παράπονο, από τέτοια καταστήματα υπάρχουν αρκετά για να εξερευνήσουν. Μάλιστα, κάποια από αυτά μας εξυπηρετούν αυτές τις δύσκολες για τις μετακινήσεις μέρες και μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων. Όχι ότι δεν τα χρειαζόμαστε τους υπόλοιπους μέρες, αλλά μιας και πλησιάζουν οι γιορτές, σκέφτηκα Gingerάκι να σου συγκεντρώσω μερικά από αυτά, για να κακομάθεις τον εαυτό σου με τα πιο νόστιμα που προσφέρουν, να κάνεις δώρα, να τα γνωρίσεις, να βρεις αυτό που σου ταιριάζει και να το συμπεριλάβεις στα μέρη για τα μηνιαία σου ψώνια. Για πάμε να  επισκεφτούμε υπέροχα deli.

Ergon Foods

Αν έχει τύχει να βρεθείς στο πρώτο foodie hotel στο κέντρο της Αθήνας τότε θα γνωρίζεις ήδη ότι το Ergon House ξέρει από ποιοτική πρώτη ύλη και επιλεγμένους παραγωγούς. Αν όχι, σκέψου ότι δεν είναι απλώς ένα boutique ξενοδοχείο αλλά μια πλήρης αγορά, κρεοπωλείο και ιχθυοπωλείο, μανάβικο και αρτοποιείο. Στο ηλεκτρονικό του κατάστημα Ergon Foods θα βρεις ποικιλία σε ζυμαρικά, λαχανικά, μαρμελάδες, γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα ελαιόλαδα και βότανα αλλά και DIY kit meals που θα σε διευκολύνουν. Φέρνει δηλαδή στην πόρτα σου ένα κουτί με όλα τα υλικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις νόστιμες συνταγές ακριβώς στις  ποσότητες που αντιστοιχούν στις μερίδες που θέλεις. Αν μας διαβάζεις από τη Θεσσαλονίκη Gingerάκι εξυπηρετεί και εσένα, από εκεί ξεκίνησε άλλωστε η ιδέα του Ergon. 

A Magic Cabinet

Όπως αφηγείται η Ευγενία Χανδρή, η αγάπη της για τα παντοπωλεία άρχισε όταν συνόδευε τον πατέρα της στην ιεροτελεστία του Σαββάτου, στην εμπορική αγορά ενός χωριού της Αγγλίας. Αργότερα, στο Λονδίνο πλέον, αναζητούσε μόνη της μουστάρδες, καρυκεύματα και μαρινάδες στα ράφια ενός πολυτελούς food hall. Η εμπνεύστρια του A Magic Cabinet  έχει δημιουργήσει μια μοναδική, multi-platform εμπειρία για όσους θέλουν να ανακαλύψουν πολύτιμα προϊόντα από επιλεγμένους παραγωγούς και σχεδιαστές. Όσον αφορά το κομμάτι της γαστρονομίας, θα βρεις premium αφεψήματα, βότανα και καρυκεύματα, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, βιολογικά ελληνικά προϊόντα αλλά και μια σειρά από πλεκτά καλάθια με φινετσάτα εδέσματα που μπορείς να κάνει δώρο φέτος τα Χριστούγεννα στον φίλο ή στην φίλη που εκτιμά το καλό φαγητό ή ακόμα και στον εαυτό σου, γιατί όχι; 

Materia Prima

Με δυο «σπίτια», ένα στο Κουκάκι κι ένα στο Παγκράτι, το Materia Prima είναι ένα από τα νέα wine bar της πόλης που έκαναν την Αθήνα να αγαπήσει περισσότερο το κρασί. Γιατί πολύ απλά αναζητά οινοπαραγωγούς απ’ όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν, που θέλουν να αφηγηθούν μια ιστορία με όσα εμφιαλώνουν και φτιάχνουν κρασιά που ιντριγκάρουν. Μαζί λοιπόν με φιάλες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα που θα αλλάξουν την εμπειρία του γεύματός σου, στο e-deli του  Materia Prima μπορείς να προμηθευτείς μερικά από τα διαλεχτά προϊόντα που κατά καιρούς χρησιμοποιεί στην κουζίνα του, ακόμα και συνταγές για τα πιάτα του που μπορεί να σας έχουν λείψει. Και να θυμάσαι: Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός του κρασιού για να βάλεις στο ποτήρι σου μια καλή σοδειά.

Fig

Το Fig μας συστήθηκε ως ένα καλά κρυμμένο μέρος στην καρδιά του κέντρου όπου μπορείς να βρεις συλλογές από vintage συλλεκτικά κεραμικά και εμαγιέ σκεύη. Και μιας και η δημιουργός του Έλλη Ξεμαντήλωτου πιστεύει ακράδαντα ότι το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι μια ιεροτελεστία και πρέπει να το προσφέρουμε στον εαυτό μας καθημερινά, με τον πιο «βασιλικό» τρόπο, στο e-shop της ​μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου breakfast box βασισμένο στις ανάγκες σου, επιλέγοντας ανάμεσα σε βούτυρα καρπών, νιφάδες σίκαλης και ανώτερης ποιότητας καφέ από το γειτονικό ANÄNA. 

Nora’s Deli

Από το 2013 που άνοιξε τις πόρτες του στο Κολωνάκι, το Nora’s Deli έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν ναο για τους foodies της Αθήνας. Σε αυτό το πάντα ενημερωμένο delicatessen θα βρεις την απόλυτη ποικιλία προϊόντων, ελληνικά και διεθνή καλούδια, φημισμένες εκλεκτές ετικέτες αλλά και κάποιες πρωτοεμφανιζόμενες. Μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό του κατάστημα θα συναντήσεις πολλές κατηγορίες ενώ μπορείς να ψωνίσεις από κουλουράκια και chutney μέχρι τυριά, αλλαντικά και χειροποίητα ζυμαρικά. Προαισθάνομαι πως δεν θα ξέρεις τι να πρωτοβάλεις στο virtual καλάθι αγορών σου. 

Provence

Μιας και είπα τυριά, αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν να ζήσουν μόνο με αυτά, τότε σου έχω ένα κατάστημα-θησαυρό.  Το Provence των Αμπελοκήπων είναι αφιερωμένο στα ποιοτικά τυριά της ευρωπαϊκής τυροκομίας. Επιλέγει μόνο από μικρούς παραγωγούς και έχει κάνει τόση έρευνα ώστε να προσφέρει περισσότερα από 70 απαράμιλλης ποιότητας: τυριά με νωπό γάλα, μπλε τυριά με φρούτα, σκληρά που ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια, σπάνια κατσικίσια και άλλα. Είναι μαθηματικά αδύνατο δηλαδή να μη βρεις εκείνο που σου ταιριάζει. 

Bamboo Vegan

Τώρα θα σε πάω στα δικά μου πιο αγαπημένα και διαφορετικά deli, σε εκείνα που έχουν όλα εκείνα που χρειάζονται για μια vegan διατροφή. To Bamboo Vegan των Εξαρχείων, του είναι το πρώτο 100% vegan κατάστημα που εμφανίστηκε στην πόλη πριν από 8 χρόνια. Μέσα σε αυτά αναπτύχθηκε πολύ και πλέον προσφέρει υποκατάστατα κρέατος όπως το tofu, το seitan και το tempeh, φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, βιολογικά δημητριακά και όσπρια, μπάρες, υγιεινά σνακ και σοκολάτες, ακόμα και vegan ζωοτροφές. Από εδώ προμηθεύομαι διατροφική μαγιά, jackfruit, το γάλα βρώμης που βάζω στον απογευματινό καφέ μου αλλά και τρομερά υποκατάστατα κρέατος που βρίσκω στα ψυγεία του. 

Green House

Ένα ακόμα κατάστημα από το οποίο προμηθεύομαι όσα χρειάζομαι για τη δική μου κουζίνα και το ανακάλυψα στην πρώτη καραντίνα, έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και έχει ακόμα και πιο μακρά ιστορία. Το Green House εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ͗90 ως ένα από τα πρώτα βιο-παντοπωλεία, θέλοντας να προσφέρει προϊόντα που παράγονται με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας , για όλη την οικογένεια.  Πλέον διαθέτει βιολογικά προϊόντα από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, είναι ακόμα ένα από εκείνα τα ηλεκτρονικά deli που δεν μπορεί να σε αφήσει με το παράπονο ότι δεν βρήκες αυτό που έψαχνες.  Λατρεύω το ειδικό section για vegan διατροφή, όπου έχει μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες online σε χορτοφαγικά προϊόντα. 

NOMH

Με 4.000 προϊόντα στην οθόνη σου, το ηλεκτρονικό κατάστημα NOMH είναι ακόμα ένα delicatessen που δεν μπορεί να σε απογοητεύσει. Καθώς στόχος της είναι η ανάδειξη και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής παραγωγής γενικότερα, τα προϊόντα της είναι χωρισμένα και ανά περιοχές. Αν δηλαδή ψάχνεις θρακιώτικα προϊόντα ή κάτι από τα νησιά του Αιγαίου για να θυμηθείς το καλοκαίρι σου, τότε εδώ θα το βρεις πολύ εύκολα. 

Σμυρνιώ

Για το τέλος άφησα ένα deli που μπορεί να μην έχει ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά θα σε εξυπηρετήσει τηλεφωνικά και αξίζει να το καλέσεις. Το Σμυρνιώ είναι φτιαγμένο από τις Ηλιάννα και Ηλέκτρα Παρασκευοπούλου, από δύο νέες και δραστήριες παντοπώλισσες. Μπορείς λοιπόν να τις καλέσεις στο 2109314933 και μέσα σε όσα θα τους ζητήσεις (έχουν τα πάντα και θα σε κατευθύνουν, για κάθε διατροφική προτίμηση ή ιδιαιτερότητα), μην ξεχάσεις να ζητήσεις την πιο νόστιμη και αλμυρή φέτα της Αθήνας, θα καταλάβουν. Κι αν μένεις στη Νέα Σμύρνη πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσεις αυτό το προσεγμένο παντοπωλείο της γειτονιάς σου από κοντά.