ΔΕΡΜΑ

Τι να μην τρως για να μη φράζουν οι πόροι της επιδερμίδας σου

Μετά το σοφό μα βαρύγδουπο ομολογουμένως «είσαι ό,τι τρως», οι σύγχρονες μελέτες έρχονται να αποδείξουν τη στενή σχέση όχι μόνο μεταξύ της διατροφής και της ποιότητας ζωής , αλλά και της επιδερμίδας, πόσο μάλλον του ακνεϊκού δέρματος, μιας και υπάρχουν μερικές κατηγορίες τροφών που συνδέονται με τη λιπαρότητα και την έκκριση σμήγματος. Και μην ξεχνάς πως όταν οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα από το φυσιολογικό, η επιδερμίδα γίνεται πολύ λιπαρή, γεγονός που οδηγεί στο φράξιμο των πόρων αλλά και την εμφάνιση σπυριών και μαύρων στιγμάτων, προκαλώντας ακόμη και ακμή.

Κι ενώ είναι αρκετά γνωστό ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενεργοποιούν τους σμηγματογόνους αδένες και προκαλούν έξαρση στα σπυράκια, δεν είναι τα μόνα.

 

Τα τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι, το λευκό αλεύρι και τα ζυμαρικά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία  που υπόκεινται επεξεργασία, μιας και τους προστίθεται ζάχαρη με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος και κατά συνέπεια την έκκριση λιπαρότητας. Έτσι, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους υπεύθυνους που κατηγορούνται για το φράξιμο των πόρων της επιδερμίδας.

Don’t panic σε καμία περίπτωση! Απλά αν έχεις να διαλέξεις λευκό ή ψωμί ολικής αλέσεω, δώσε την ψήφο σου στο δεύτερο!