ΠΡΟΣΩΠΟ

Σαλικυλικό οξύ: To μαγικό συστατικό που καταπολεμά την ακμή και ακόμη 4 ιδιότητές του

Pexels

Αν έχεις λιπαρή ή ακνεϊκή επιδερμίδα, το σαλικυλικό οξύ είναι ένα συστατικό που δεν το ακούς σίγουρα για πρώτη φορά. Είναι ίσως το πιο γνωστό ΒΗΑ (βήτα- υδροξυοξύ) που πλέον μπορείς να βρεις σε διάφορα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας όπως καθαριστικά, toners, serums, μάσκες με άμεσα, ορατά αποτελέσματα. Τι κάνει όμως, το σαλικυλικό οξύ, ποια η δράση του και πώς συμβάλλει σε μία πιο καθαρή επιδερμίδα;

Σε αντίθεση με τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA), τα οποία είναι υδατοδιαλυτά και κάνουν απολέπιση στην επιφάνεια του δέρματος, το σαλικυλικό οξύ είναι λιποδιαλυτό, γεγονός που το καθιστά ικανό να διεισδύει στο δέρμα και να απολεπίζει βαθιά, καθαρίζοντας καλά τους πόρους. Χάρη στις μοναδικές του ιδιότητες, το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται ως θεραπεία μιας σειράς δερματικών παθήσεων εκτός της ακμής, όπως η πιτυρίδα. Πάμε να δούμε 5 ιδιότητές του:

Σαλικυλικό οξύ: 5 οφέλη του στην επιδερμίδα μας

-Καταπολεμά την ακμή και τα σπυράκια

Το σαλικυλικό οξύ δρα βαθύτερα στην επιδερμίδα, συμβάλλοντας στο βαθύ καθαρισμό των πόρων. Μ’ αυτόν τον τρόπο, «καταπολεμά» την ακμή και τα σπυράκια.

-Προσφέρει απολέπιση

Χάρη στην κερατολυτική του δράση, ενθαρρύνει τον κυτταρικό κύκλο και βοηθά στη γρήγορη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν τη θαμπάδα και την υφή του δέρματος.

-Βελτιστοποιεί την εμφάνιση των πόρων στην επιδερμίδα

Ως στυπτικό συστατικό, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να συσφίξει το δέρμα, απελευθερώνοντας το σμήγμα, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση των πόρων, αλλά και των μαύρων στιγμάτων.

-Μειώνει τη λιπαρότητα

Μιας και μπορεί να διεισδύσει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να καθαρίσει το υπερβολικό σμήγμα από τους πόρους, συμβάλλει στον έλεγχο και τη μείωση της λιπαρότητας.

 

-Μειώνει τη φλεγμονή

Ως παράγωγο του ακετοσαλικυλικού οξέος aka ασπιρίνης, το σαλικυλικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει τους ερεθισμούς, τις κοκκινίλες και τα σημάδια που σχετίζονται με την ακμή.

Extra Tips

Σε γενικές γραμμές, η χρήση του σαλικυλικού οξέος συνιστάται ιδιαίτερα σε όσους έχουν λιπαρή επιδερμίδα ή θέλουν να αντιμετωπίσουν την ακμή, τα σπυράκια ή τα στίγματα, ενώ ανάλογα με την ανεκτικότητα της επιδερμίδας να ρυθμίζεται η συχνότητα της χρήσης του. Τέλος, καλό είναι να αποφύγεις να το συνδυάσεις με άλλα συστατικά απολέπισης στην ίδια ρουτίνα, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς.