ΠΡΟΣΩΠΟ

Σακούλες κάτω από τα μάτια: Γιατί προκαλούνται και 4 ανέξοδοι τρόποι να τις αντιμετωπίσεις

Unsplash

Μετά τους μαύρους κύκλους, το πρήξιμο (ή αλλιώς οι σακούλες) κάτω από τα μάτια είναι μέσα στα #top3 θέματα που απασχολούν τις περισσότερες από εμάς.

 

Οι αιτίες εμφάνισής τους είναι αρκετές και είναι δύσκολο να τις εξαφανίσεις με μία κίνηση. Γι αυτό, η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνέπεια. Η έλλειψη ύπνου, η κούραση, η κληρονομικότητα, οι αλλεργίες, οι ορμονολογικές αλλαγές, η ελλιπής προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, η κατακράτηση υγρών, ακόμη και το γεγονός πως μπορεί να τρίβεις συχνά και έντονα την περιοχή κάτω από τα μάτια σου, είναι μόνο μερικές από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισή τους. Φυσικά, το πέρασμα των χρόνων- η γήρανση- παίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους.

Καθώς γερνάμε, οι ιστοί του δέρματος που βρίσκονται στην περιοχή των ματιών τείνουν να εξασθενούν και να γίνονται πιο χαλαροί με αποτέλεσμα να υπάρχει μία «πτωτική τάση» προς το κάτω βλέφαρο, που προκαλεί την εμφάνιση πρηξίματος. Παρόλα αυτά, λύσεις υπάρχουν και παρακάτω θα βρεις 4 ανέξοδους τρόπους για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις την κατάσταση!

Χωρίς αντηλιακό, πού πας;

Η UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA των κυττάρων, οπότε εκτός από τα γυαλιά ηλίου, είναι σημαντικό να μην ξεχνάς να απλώνεις το αντηλιακό σου γύρω από τα μάτια προκειμένου να εξασφαλίσεις υψηλή προστασία σε αυτή την περιοχή του προσώπου σου. Εξάλλου, η αντηλιακή προστασία  προλαμβάνει την απώλεια κολλαγόνου και ως εκ τούτου, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στη μειωμένη εμφάνιση που έχουν οι σακούλες κάτω από τα μάτια.

Παγωμένο τσάι

Εκτός από πολύ δροσιστικό και ευεργετικό για τον οργανισμό, το κρύο τσάι είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά και καφεΐνη που βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και των μαύρων κύκλων, της όψης που έχουν οι σακούλες αλλά και της ερυθρότητας γύρω από την περιοχή των ματιών, ενώ παράλληλα έχει και καταπραϋντική δράση. Αυτό που πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να βράσεις νερό και να βάλεις δύο φακελάκια τσάι. Περίμενε 1-2 λεπτά και αφού τα αφήσεις να κρυώσουν, βάλε τα στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Στη συνέχεια, τοποθέτησέ τα πάνω στην περιοχή των ματιών.

Η διατροφή πριν κοιμηθείς

Είναι γνωστό πως το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό. Αυτό που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς είναι πως άτομα που η διατροφή τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) συχνά εμφανίζουν περισσότερο πρήξιμο -σακούλες κάτω από τα μάτια. Με άλλα λόγια, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ιδιαίτερα πριν από τον ύπνο μπορεί να ευθύνεται για τις σακούλες που θα δεις το επόμενο πρωί κάτω από τα μάτια σου.

Flat sleep

Ναι, ο τρόπος που κοιμάσαι μπορεί να ευθύνεται (και) αυτός μεταξύ όλων των άλλων για τις σακούλες κάτω από τα μάτια σου. Δοκίμασε να κοιμηθείς με ένα ακόμη μαξιλάρι- ανεβάζοντας το κεφάλι σου λίγο πιο ψηλά για να διευκολύνεις την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.