ΠΡΟΣΩΠΟ

Πώς θα βρεις την καλύτερη ενυδατική κρέμα με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σου

Pexels

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Το ίδιο ισχύει και για την επιδερμίδα μας. Κάθε τύπος της (λιπαρή, με τάση ακμής, ξηρή, μεικτή κλπ) είναι πραγματικά ξεχωριστός και έχει τις δικές του ανάγκες. Παρόλα αυτά, όλες οι επιδερμίδες σε καθημερινή βάση χρειάζονται καθαρισμό, ενυδάτωση και SPF aka αντηλιακή προστασία. Βασικό συστατικό επιτυχίας σε κάθε περίπτωση είναι η επιλογή των «σωστών» προϊόντων.

Κι αν αναρωτιέσαι πως με τόσες επιλογές στο beauty κόσμο, θα καταλήξεις να βρεις την καλύτερη ενυδατική κρέμα με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σου, δεν έχεις παρά να τσεκάρεις την παρακάτω λίστα.

Πώς θα βρεις την καλύτερη ενυδατική κρέμα για την επιδερμίδα σου:

Η καλύτερη ενυδατική κρέμα για την ξηρή επιδερμίδα

Αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η ξηρή/πολύ ξηρή επιδερμίδα είναι μία βαθιά ενυδατική φόρμουλα που θα προσφέρει εντατική περιποίηση, θρέψη και ενίσχυση της λειτουργίας του υδρολιπιδικού φραγμού της. Όσον αφορά την υφή, μπορεί εδώ, κανείς να επιλέξει- αν θέλει- πιο «πλούσιες», «βουτυρένιες» κρέμες αντί για πιο ελαφριές λοσιόν που γίνονται «ένα» με την επιδερμίδα του προσώπου, διατηρώντας την ελαστική και απαλή για ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αναζητήσει κανείς συγκεκριμένα συστατικά που θα αντιμετωπίσουν τα σημάδια ξηρότητας και την αίσθηση τραβήγματος, όπως το υαλουρονικό οξύ, το shea butter, τα ceramides, η βιταμίνη Ε, το βούτυρο καριτέ κλπ.

Η καλύτερη ενυδατική κρέμα για λιπαρή επιδερμίδα

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που αφορούν τη λιπαρή επιδερμίδα είναι πως δεν χρειάζεται ενυδάτωση. Αυτό που αγνοούν, βέβαια, οι περισσότεροι, είναι πως αρκετές λιπαρές ή και μικτές επιδερμίδες είναι συχνά αφυδατωμένες, καθώς στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την επιθυμητή υγρασία (και να αντισταθμίσουν αυτή την έλλειψη) εκκρίνουν ακόμα περισσότερο σμήγμα. Με μία φράση: Ακόμη κι αν έχει κανείς λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται ενυδατική κρέμα.

Το μυστικό εδώ, είναι να αναζητήσει κανείς oil-free ενυδατικές κρέμες με πιο ελαφριές συνθέσεις που απορροφώνται γρήγορα, δεν «βαραίνουν» την επιδερμίδα και δεν φράζουν τους πόρους της, αντιμετωπίζοντας τη γυαλάδα και την υπερέκκριση σμήγματος. Συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η νιασιναμίδη, το σαλικυλικό οξύ θα γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι στη skincare ρουτίνα σου.

Η καλύτερη ενυδατική κρέμα για μικτές επιδερμίδες

Παρόμοια με τη λιπαρή επιδερμίδα, το βασικό σημείο στη φροντίδα της μικτής επιδερμίδας, στην οποία ορισμένες περιοχές του προσώπου, όπως τα μάγουλα, είναι αρκετά ξηρές κι άλλες, όπως η Τ-ζώνη του προσώπου- έχουν τάση για λιπαρότητα και σπυράκια, είναι η αφενός, η αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών αφετέρου, η ενίσχυση και η αποκατάσταση της ενυδάτωσης.

Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί πιο ελαφριές κρέμες στην υφή, με μη λιπαρή oil-free σύνθεση, που δεν θα «βαραίνουν» τις πιο λιπαρές περιοχές της επιδερμίδας, εξασφαλίζοντάς της παράλληλα, βαθιά ενυδάτωση.

Η καλύτερη ενυδατική κρέμα για επιδερμίδα με τάση ακμής

Η επιδερμίδα με τάση ακμής έχει ανάγκη από ακόμη πιο εξειδικευμένα προϊόντα και skincare συστατικά, όπως μία ανάλαφρη ενυδατική κρέμα, που δεν θα φράζει τους πόρους και θα περιορίζει την υπερέκκριση σμήγματος, περιορίζοντας παράλληλα, τη φλεγμονή στο δέρμα. Κι εδώ, μπορεί κανείς να αναζητήσει συγκεκριμένα συστατικά με αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις κυρίως ιδιότητες, όπως το σαλικυλικό και αζελαϊκό οξύ, η ρετινόλη, η βιταμίνη C κλπ.

Η καλύτερη ενυδατική κρέμα για επιδερμίδα χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες (κανονική)

Εδώ η γκάμα των επιλογών (και των συστατικών) σε ενυδατικές κρέμες είναι μεγαλύτερη. Η επιδερμίδα που θεωρείται «κανονική»/ «φυσιολογική», χρειάζεται μία ενυδατική κρέμα που θα την ενυδατώσει άμεσα και βαθιά, αναπληρώνοντας τη χαμένη υγρασία, διατηρώντας την φρέσκια και λαμπερή.