BEAUTY TIPS

4 πράγματα που μπορεί να συμβούν στην επιδερμίδα σου αν κοιμηθείς με μακιγιάζ

Pexels

Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες, δηλαδή τις πιο πιστές skincare junkies: Κάποια στιγμή να αποκοιμηθούν στον καναπέ βλέποντας Netflix ή να γυρίσουν αργά στο σπίτι ή να μην έχουν το κουράγιο να αφαιρέσουν το μακιγιάζ από το πρόσωπό τους κάνοντας καλό καθαρισμό μετά από μία πολύ κουραστική μέρα.

 

 

Ανεξάρτητα από την αιτία, το να κοιμηθεί κάνεις με full on μακιγιάζ στο πρόσωπό του μπορεί να έχει περισσότερες συνέπειες από το να λερώσει απλά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες του με κραγιόν, mascara, ρουζ, foundation. Εδώ, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που αφορούν την επιδερμίδα. Γιατί είναι σημαντικό να MHN κοιμάσαι με μακιγιάζ; Τι μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια κίνηση στην επιδερμίδα σου;

4 πράγματα που μπορεί να συμβούν στην επιδερμίδα σου αν πέσεις για ύπνο με μακιγιάζ:

-Σπυράκια και φραγμένοι πόροι

Τα έλαια και τα υπόλοιπα συστατικά που βρίσκονται στις συνθέσεις προϊόντων μακιγιάζ μπορούν να οδηγήσουν σε σπυράκια, ευαισθησία και ερεθισμό της επιδερμίδας, φράζοντας παράλληλα, τους πόρους. Πόσο μάλλον όταν τα έχεις στο πρόσωπό σου για ώρες και κατά τη διάρκεια του ύπνου σου.

-Ερεθισμός στα μάτια

Δεν είναι μόνο η περιοχή των βλεφάρων, αλλά και η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια που είναι πιο λεπτή και ευαίσθητη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του προσώπου. Επομένως, καταλαβαίνει κανείς πως το να πέσεις για ύπνο χωρίς να έχεις κάνει ντεμακιγιάζ ιδιαίτερα στα μάτια, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πρήξιμο γύρω από αυτό το σημείο. Ο καθημερινός καθαρισμός μπορεί λοιπόν, εκτός όλων των άλλων, να λειτουργήσει προληπτικά στην εμφάνιση οποιασδήποτε μόλυνσης, φλεγμονής, ερεθισμού ή δερματίτιδας στην περιοχή των βλεφάρων, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάπλωσης επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων.

-Ξηρή και θαμπή επιδερμίδα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κοιμάται κανείς για μεγάλo χρονικό διάστημα με μακιγιάζ, μπορεί να επηρεάσει τη φυσική διαδικασία απολέπισης, την αποβολή των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας που γίνεται με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αποκτά μία πιο θαμπή, ξηρή, τραχιά όψη.

-Σημάδια πρόωρης γήρανσης

Το μακιγιάζ μπορεί να «παγιδεύσει» ρύπους (πχ από το περιβάλλον) και βρωμιά μέσα στο δέρμα και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελεύθερων ριζών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μείωση/αποικοδόμηση του κολλαγόνου και με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει στην εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης (πχ λεπτές γραμμές και ρυτίδες κλπ).

Αντί επιλόγου

Μακριά από τις καταστροφολογίες, το να ξεχάσεις μία, δύο, τρεις φορές να κάνεις ντεμακιγιάζ και να καθαρίσεις το πρόσωπό σου πριν κοιμηθείς, ενδεχομένως να μην προκαλέσει κάτι από τα παραπάνω. (Ενδεχομένως να το έχουμε κάνει όλες). Η κατ’ εξακολούθηση υιοθέτηση αυτής της κακής συνήθειας είναι αυτή που μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία του δέρματος.

Extra Tip: Μην ξεχνάς να ανανεώνεις και να πλένεις τακτικά τις μαξιλαροθήκες σου. Οι βρώμικες μαξιλαροθήκες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερα σπυράκια, φραγμένους πόρους κλπ.