BEAUTY NEWS

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας χωρίς φίλτρα και κανόνες

Unsplash

Οι γυναίκες σε καθημερινή βάση ερχόμαστε αντιμέτωπες με στερεότυπα, κανόνες, αναχρονιστικές αντιλήψεις, «πρέπει» και εικόνες αψεγάδιαστες, που όχι μόνο δεν θυμίζουν σε τίποτα τον αληθινό μας εαυτό, αλλά επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη δική μας ομορφιά. Μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, ενσωματωμένα στην κοινωνία αλλά και στο μυαλό μας, που στην ουσία λειτουργούν ως εργαλεία καταπίεσης που ενισχύουν τον σεξισμό, τις ταξικές προκαταλήψεις, τον φυλετικό ή ηλικιακό ρατσισμό, διαστρεβλώνοντας την εικόνα του ποιοι είμαστε, πως πρέπει να μοιάζουμε και τι μπορούμε να καταφέρουμε.

Πρότυπα ομορφιάς, που αντί να ενθαρρύνουν την ανάδειξη του πραγματικού εαυτού και της αληθινής ομορφιάς μας, είναι πηγή άγχους, ψυχικών/ διατροφικών διαταραχών και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Πρότυπα ομορφιάς, που οδηγούν σε περιορισμούς και αποκλεισμούς, επηρεάζοντας κάθε μέρα εκατομμύρια γυναίκες σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Πρότυπα ομορφιάς που διαιωνίζονται μέσα από τα social media και την επεξεργασία των εικόνων αποτυπώνοντας όχι την πραγματικότητα αλλά μια «ιδεατή» πλευρά της.

Η αυτοπεποίθηση και η αληθινή αγάπη προς τον εαυτό μας έχει κρυφτεί πίσω από τα φίλτρα του Instagram, όταν ακούμε σχόλια για τον τρόπο που ντυνόμαστε, για το σωματότυπό μας, τα κιλά μας, το μακιγιάζ μας ή όταν κατακλυζόμαστε από εικόνες «αψεγάδιαστων» γυναικών και ανδρών, μέσα από την πίεση που μας ασκείται στα social media να δείχνουμε και να συμπεριφερόμαστε «τέλεια».

Και παρά το γεγονός πως η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς έχει χτιστεί σε μεγάλο βαθμό πάνω σε τέτοιου είδους beauty standards και απεικονίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις γυναίκες (btw, το 70% των γυναικών εξακολουθούν να αισθάνονται ότι δεν αντιπροσωπεύονται στις εικόνες που βλέπουν καθημερινά), πλέον, τα τελευταία χρόνια, η εκπροσώπηση αληθινών γυναικών στους τομείς της μόδας και της ομορφιάς κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Έννοιες όπως αυτή του individuality, του diversity, του body positivity και inclusivity που μας καλούν να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, όπως ακριβώς είναι- κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος με αποτέλεσμα κοινωνικές νόρμες και πρότυπα ομορφιάς να επαναπροσδιορίζονται.

 

To Dove σύμμαχος στην αυτοπεποίθηση, την αγάπη, τη δύναμη και την αυτοεκτίμηση

Βέβαια, ο αγώνας προς την αλλαγή είναι συνεχής και πραγματικά, όπως σου έχω ξαναπεί, έχουμε ανάγκη τόσο από #inspiring γυναίκες όσο και από brands- υπέρμαχους της αληθινής ομορφιάς, όπως το Dove, που μέσα από τις καμπάνιες του έρχεται να συμβάλλει στην απενοχοποίηση όλων αυτών των στερεοτύπων, εμπνέοντας και κινητοποιώντας όλες τις γυναίκες να αγαπήσουν και να αποδεχτούν τα μαλλιά, το σώμα, την επιδερμίδα, τον εαυτό τους, όπως είναι ή όπως επιλέγουν να είναι! Εκεί, άλλωστε δεν βρίσκεται και το νόημα της αληθινής ομορφιάς; Στις αληθινές ατέλειες, που κρύβουν μέσα τους τη δύναμη της αναγέννησης, της αλλαγής και της αγάπης για τον εαυτό μας και τους άλλους;

Αυτές, τις αυθεντικές γυναίκες- που γιορτάζουν κάθε μέρα τον αυθορμητισμό, το δυναμισμό και τη μοναδικότητά τους- τιμά και στηρίζει σε καθημερινή βάση το Dove, που αναζητεί την ουσία της ομορφιάς πέρα από τα στερεότυπα και αναλαμβάνει για λογαριασμό τους πρωτοβουλίες, με στόχο να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, την αγάπη για το σώμα και την εικόνα τους και, κυρίως, τις ανεξάντλητες δυνατότητές τους. Η αυτοπεποίθηση, η δύναμη, η πίστη στη γυναικεία ομορφιά και διαφορετικότητα αποκτούν φωνή και έκφραση.

Για πάνω από 15 χρόνια, το brand υπερασπίζεται την αυθεντικότητα και την αληθινής αφιλτραριστη ομορφιά, το beauty inclusiveness και το positive self-esteem για όλες τις γυναίκες σε κάθε ηλικία – ενώ ακόμη έχει δεσμευτεί να κάνει την ομορφιά πηγή αυτοπεποίθησης και όχι άγχους. Μέσα από παγκόσμιες δράσεις του, καταρρίπτει στερεότυπα γύρω από τη γυναικεία ομορφιά και το γυναικείο σώμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα, πολύτιμα μυστικά και συστατικά για την περιποίηση και την ομορφιά της επιδερμίδας τους.

Η αληθινή ομορφιά υπάρχει μέσα μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να την αποδεχτούμε και να την προβάλλουμε, χωρίς να υπακούμε σε κανένα κανόνα. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε την αφήγηση της «ιδεατής» ομορφιάς στην οποία η εικόνα αποτελεί μια κοινωνική συνθήκη που μας επηρεάζει άμεσα. Αυτό που οφείλουμε στους εαυτούς μας, είναι να τους αγκαλιάσουμε και να τους αγαπήσουμε, χωρίς να μας τρομάζει καμία κοινωνική επιταγή ή ατέλεια. Άλλωστε, ο καθένας μας είναι μοναδικός, με τη δική του ταυτότητα, τα δικά του χαρακτηριστικά. Πώς περιμένεις να σε αγαπήσουν οι άλλοι, αν δεν αγαπάς εσύ τον εαυτό σου; Δεν έχει σημασία πώς δείχνεις εξωτερικά, αυτό που είναι «μέσα» σου μετράει. Η πραγματική ομορφιά σου. Σε αυτό, στοχεύει και το Dove.

Ας είναι η Ημέρα της Γυναίκας, μία ακόμη αφορμή να γιορτάσουμε τον αγώνα για την αποδοχή του εαυτού μας και την καταπολέμηση των ανασφαλειών- που όλοι έχουμε. Μία ακόμη αφορμή, να νιώσουμε όμορφες, δυνατές, ακαταμάχητες και με αυτοπεποίθηση. Περήφανες γι αυτό που είμαστε και έχουμε καταφέρει. Πρωταγωνιστής εδώ, είναι η φυσική ομορφιά με κάθε τέλεια ατέλεια.

Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται οι γυναίκες να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, βγαίνοντας μπροστά και διεκδικώντας η κάθε μία για ξεχωριστά για τον εαυτό της και έπειτα, όλες μαζί. Γιατί μαζί, μπορούμε!

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε, να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας, να δείξουμε την πραγματική ομορφιά μας, με το Dove σύμμαχό μας.