BEAUTY NEWS

Let’s Change Beauty: Η πραγματική ομορφιά δεν χρειάζεται φίλτρα

Πιο μικρή μύτη. Μεγαλύτερα μάτια. Πυκνές βλεφαρίδες. Αψεγάδιαστη επιδερμίδα. Πιο αδύνατη μέση. Μικρότερο πηγούνι. Καμία ατέλεια. Σμιλευμένα ζυγωματικά. Smile! Κάπου ανάμεσα στο βομβαρδισμό των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς, στις «τέλειες» εικόνες των social media και τα κοινωνικά στερεότυπα, η ανάγκη να αγκαλιάσουμε/ αποδεχτούμε τον αληθινό, αφιλτράριστο εαυτό μας είναι ολοένα και πιο σημαντική. Άλλωστε, εκεί δεν βρίσκεται και η αξία της πραγματικής ομορφιάς; Σε κάθε τί που μας ευχαριστεί, μας αρέσει, μας συναρπάζει, μας γεμίζει, μας αφήνει ελεύθερους να αισθανθούμε ο εαυτός μας;

 

 

Από μικρή ηλικία, οι γυναίκες κρινόμαστε περισσότερο για το σώμα, την εικόνα, την ηλικία, το ντύσιμο, τις ρυτίδες, τις τρίχες μας κλπ σε σχέση με τους άνδρες κι αυτό είναι κάτι που επηρεάζει ξεκάθαρα την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας. Παράλληλα, η έκθεση (και η σύγκριση κατ’ επέκταση) σε φιλτραρισμένα πρότυπα και εικόνες μέσω των social media, έρχεται να κάνει ακόμη πιο πιεστική την ανάγκη για «τελειότητα» και κοινωνική αποδοχή. Η επεξεργασία των φωτογραφιών και χρήση φίλτρων φαντάζει «μονόδρομος»… που οδηγεί, όμως, σε μία διαστρεβλωμένη οπτική της πραγματικότητας και του εαυτού μας.

Η τελευταία έρευνα του Dove στο πλαίσιο του Dove Self Esteem Project, δείχνει ακριβώς τον τρομακτικά μεγάλο βαθμό επίδρασης των social media στην αυτοπεποίθηση των νέων κοριτσιών στην Ελλάδα:

Το 80% των κοριτσιών 10-17 ετών θα χρησιμοποιούσαν φίλτρα στις selfie τους.

Το 67% των κοριτσιών (10-13 ετών) έχουν ήδη εφαρμόσει ένα φίλτρο ή έχουν χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή για να αλλάξουν τον τρόπο εμφάνισής τους στις φωτογραφίες τους.

Το 76% των κοριτσιών (14-17 ετών) προτιμούν την επεξεργασμένη εικόνα τους στις φωτογραφίες σε σχέση με την μη επεξεργασμένη.

Το 44% των κοριτσιών (10-17 ετών) θα εύχονταν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Το 40% των κοριτσιών (10-17) θα εύχονταν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση αναφορικά με το σώμα τους.

To 96% των κοριτσιών (10-17) θα εύχονταν το σχολείο να τους δίδασκε πως να αποδέχονται και να σέβονται την διαφορετικότητα.

Το 92% των κοριτσιών (10-17) θα εύχονταν το σχολείο να τους δίδασκε πως να αισθάνονται αυτοπεποίθηση με το σώμα τους

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τους κανόνες ομορφιάς παρέα με το Dove

Η πίεση των social media ιδιαίτερα στα κορίτσια είναι μεγάλη και η ανάγκη να αλλάξουμε τους «κανόνες» και τα φιλτραρισμένα πρότυπα ομορφιάς είναι επιτακτική. Το Dove- για ακόμη μία φορά- είναι σύμμαχός μας, υπερασπιζόμενο την αληθινή ομορφιά, το beauty inclusiveness και το positive self-esteem για όλες τις γυναίκες σε κάθε ηλικία, κάνοντας την ομορφιά, πηγή αυτοπεποίθησης και όχι άγχους.

Μέσα από την ενέργεια #DearInfluencers μάς προ(σ)καλεί να υπογράψουμε το pledge που υπάρχει στο https://www.dearinfluencers.gr/ προκειμένου να είναι υποχρεωμένοι οι Influencers να δηλώνουν ξεκάθαρα τη χρήση φίλτρων που παραποιούν την εμφάνισή τους (επομένως συμβάλλουν στη δημιουργία μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς) στα διαφημιστικά τους posts στα social media.

Ακόμη, συνεργαζόμενο με τους διεθνείς ειδικούς του Dove Self-Esteem Project από τους τομείς της ψυχολογίας, της εικόνας του σώματος, της αυτοπεποίθησης, με εκπροσώπους διαταραχών διατροφής και των Μέσων – κατάφερε να δημιουργήσει υλικά – ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένων βοηθημάτων- που περιλαμβάνει συμβουλές προς τους γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν θέματα με την εικόνα του σώματος κλπ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε παγκοσμίως την τηλεοπτική καμπάνια “Reverse Selfie”, όπου αντικατοπτρίζει το πόσο πολύ οι εφαρμογές για ρετούς-επεξεργασία εικόνας και τα φίλτρα μπορούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και το πώς τα νεαρά κορίτσια παραμορφώνουν ψηφιακά την εμφάνισή τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τέλος, μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας, μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε εμείς οι ίδιοι «influencers», προωθώντας και προβάλλοντας στην πράξη – στα δικά μας social media- αφιλτράριστες, αληθινές στιγμές και εικόνες, που αντικατοπτρίζουν την πραγματική ομορφιά και ζωή μας.

Άλλωστε, ο καθένας μας είναι μοναδικός, με τη δική του ταυτότητα, τα δικά του χαρακτηριστικά. Πόσο όμορφο λοιπόν, θα ήταν να μοιραζόμασταν αυτό που πραγματικά είμαστε, αισθανόμαστε, νιώθουμε κλπ χωρίς καμία σύγκριση; Πόσο πιο κοντά θα μας έφερνε;

Ο αγώνας για την αποδοχή του εαυτού μας και την καταπολέμηση των ανασφαλειών- που όλοι έχουμε -είναι διαρκής και χρειάζεται χρόνο. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε και τη δύναμη να τις πολεμήσουμε και να τις νικήσουμε. Ποιος άλλωστε μπορεί να δηλώσει τέλειος στην πραγματική ζωή;

Τα φίλτρα υπάρχουν. Στην αρχή όμως, κάθε ημέρας ξυπνάμε με τον αληθινό εαυτό μας, τις ατέλειες και τα σημάδια μας. Κι όσο δεν τ’ αποδεχόμαστε- αγκαλιάζουμε, τόσο περισσότερο χάνουμε από τη δύναμη να αισθανόμαστε αληθινά όμορφοι, αποτελώντας παράλληλα έμπνευση για άλλες γυναίκες μέσα στην κοινωνία.

Είναι λοιπόν στο χέρι μας να αγαπήσουμε κάθε μέρα (ακόμα πιο πολύ) τον εαυτό μας και να του δώσουμε τη φροντίδα που χρειάζεται.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην είσαι περήφανη για το πραγματικό σώμα, δέρμα, τον αληθινό εαυτό σου, έτσι όπως ακριβώς είναι. Είσαι μοναδική. Καιρός να αλλάξουμε όλοι μαζί! Love yourself!