ΠΡΟΣΩΠΟ

Μήπως έχεις μικτή επιδερμίδα; Τα σημάδια για να το καταλάβεις

Launchmetrics Spotlight

Κάθε τύπος επιδερμίδας είναι ξεχωριστός. Πριν «χτίσουμε» όμως, μια οποιαδήποτε ρουτίνα περιποίησης και επενδύσουμε δηλαδή σε skincare προϊόντα, καλό είναι να είμαστε σίγουροι για τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας μας. Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις μικτή επιδερμίδα; Ποια είναι τα σημάδια;

Το κόλπο στον καθαρισμό για να καταλάβεις αν έχεις μικτή επιδερμίδα ή όχι:

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβει κανείς αν έχει μικτή επιδερμίδα είναι να κάνει το τεστ καθαρισμού. Το συγκεκριμένο κόλπο δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από τον καθαρισμό του προσώπου ως συνήθως. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πλύνεις το πρόσωπό σου και να το αφήσεις να στεγνώσει (χωρίς κανένα προϊόν πάνω του). Αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για να παρατηρήσεις το δέρμα σου.

Το ξηρό δέρμα συνήθως αρχίζει να τραβάει λίγο μετά τον καθαρισμό, ενώ το λιπαρό δέρμα μπορεί να αρχίσει να γυαλίζει και να εμφανίζει λιπαρότητα. Η μικτή επιδερμίδα έχει και τα 2 χαρακτηριστικά – που σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεσαι ορισμένες περιοχές του προσώπου σου ξηρές και άλλες περισσότερο λιπαρές.

Μερικά ακόμη tips:

Εάν το τεστ καθαρισμού δεν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ακολουθούν μερικές ακόμη ενδείξεις ότι μπορεί να έχεις μεικτό τύπο δέρματος:

-Έχεις τόσο λιπαρά όσο και ξηρά σημεία στο πρόσωπό σου: Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια μικτού δέρματος και, όπως αναφέραμε, συνήθως εκδηλώνεται ως ξηρά/ μια μεγαλύτερη τάση ξηρότητας σε μάγουλα και μια πιο λιπαρή Τ- ζώνη (μέτωπο, μύτη, πηγούνι).

-Το δέρμα γίνεται αρκετά πιο ξηρό το χειμώνα και πιο λιπαρό από το συνηθισμένο σε ζεστό και υγρό καιρό

-Το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό κατά τη διάρκεια της ημέρας: Εάν αισθάνεσαι το δέρμα σου πιο ξηρό το πρωί και όσο προχωρά η ώρα- ειδικά στην περιοχή της Τ-ζώνης- να γίνεται πιο λιπαρό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι μεικτού τύπου δέρματος.

-Δυσκολεύεσαι στην επιλογή των skincare προϊόντων: Ενδεχομένως, να έχεις διαπιστώσεις ότι τα προϊόντα με ματ αποτέλεσμα κάνουν τα μάγουλά σου υπερβολικά ξηρά. Αυτό είναι συχνά σημάδι ότι το δέρμα σου δεν είναι ούτε τελείως ξηρό ούτε εντελώς λιπαρό, αλλά ένας συνδυασμός και των δύο.

Στην ουσία, η μικτή επιδερμίδα συνδυάζει 2 τύπους επιδερμίδας: την κανονική προς ξηρή επιδερμίδα και τη λιπαρή επιδερμίδα και γι αυτό χρειάζεται μια αποτελεσματική, ειδικά σχεδιασμένη φροντίδα- προϊόντα για την εξισορρόπηση της.