ΠΡΟΣΩΠΟ

Τα σημάδια που φανερώνουν πως το παρακάνεις στον καθαρισμό του προσώπου σου

Unsplash

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις από αυτή εδώ τη στήλη πως ο καθαρισμός του προσώπου είναι το πιο σημαντικό βήμα κάθε skincare ρουτίνας, μιας και δημιουργεί μία καθαρή βάση στην επιδερμίδα, πάνω στην οποία θα εφαρμοστούν και θα δράσουν τα προϊόντα περιποίησης.

 

Παρ’ όλα αυτά, λάθη συνεχίζουν να γίνονται- ακόμη και αν είσαι άριστος beauty μαθητής. Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν πως το παρακάνεις με τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου σου; Μήπως η επιδερμίδα σου εκπέμπει SOS και δεν την ακούς;

3 σημάδια που δείχνουν πως το παρακάνεις με τον καθαρισμό του προσώπου σου:

-Η επιδερμίδα σου δείχνει εξαιρετικά λιπαρή

Ναι, όσο κι αν δεν το πιστεύεις, η υπερβολική συχνότητα στο πλύσιμο/ καθαρισμό ακόμη και απολέπιση της επιδερμίδας του προσώπου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υπεύθυνη για την αυξημένη λιπαρότητα στο πρόσωπό σου. Στην πραγματικότητα, παρατηρείται αύξηση της παραγωγής σμήγματος για να υπερ-αντισταθμιστεί η απώλεια φυσικού σμήγματος, με αποτέλεσμα, η επιδερμίδα να δείχνει ακόμα πιο λιπαρή.

-Εμφανίζονται σπυράκια

Μπορεί ο υπερβολικός καθαρισμός του προσώπου να ευθύνεται για τα μικρά σπυράκια στο πρόσωπό ή να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα; Η απάντηση από τους skincare experts είναι θετική. Η υπερπαραγωγή σμήγματος μπορεί να φράξει τους πόρους, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν μικρά σπυράκια. Παράλληλα, με τον υπερβολικό καθαρισμό μπορεί να διαταραχθεί ο όξινος μανδύας του δέρματος – το pH της επιδερμίδας να γίνει πιο όξινο- με αποτέλεσμα το δέρμα εκτός από έντονη λιπαρότητα να χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις μολύνσεις και τις εξωτερικές επιθέσεις.

-Αισθάνεσαι την επιδερμίδα σου να σε «τραβάει» και να είναι εξαιρετικά ξηρή

Στο άλλο άκρο, ο υπερβολικός καθαρισμός και πλύσιμο του προσώπου μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα και αφυδάτωση στην επιδερμίδα, διαταράσσοντας τον επιδερμικό φραγμό. Τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας απομακρύνονται, με αποτέλεσμα, να γίνεται πιο ξηρή, να ξεφλουδίζει ή να ερεθίζεται εύκολα.

Extra Tip: Εκτός από την υπερβολική συχνότητα στον καθαρισμό, θα πρέπει να προσέξουμε και το χρόνο που αφήνουμε τα προϊόντα να δράσουν στην επιδερμίδα. Έτσι, πολλές φορές, πιστεύουμε πως αν τα αφήσουμε για πολλή ώρα στο δέρμα, θα εξαφανίσουν και το τελευταίο ίχνος ρύπου, αλλά, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να ξηράνουμε το δέρμα ακόμη περισσότερο.

Η ιδανική μέθοδος καθαρισμού σύμφωνα με τους skincare experts

Οι δερματολόγοι και skincare experts προτείνουν το διπλό καθαρισμό (double cleansing) ως ιδανική μέθοδο/ τεχνική καθαρισμού κυρίως στη βραδινή ρουτίνα ή στις περιπτώσεις που έχεις διαπιστώσει ότι ένα προϊόν δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της επιδερμίδας σου (λιπαρή επιδερμίδα κλπ).

Στην ουσία χρησιμοποιείς όχι ένα, αλλά 2 προϊόντα καθαρισμού, με διαφορετική υφή και σύνθεση- το ένα έχει συνήθως βάση με έλαιο (πχ cleansing oil) και το άλλο, το νερό (πχ micellar water). Εκείνη την ώρα, πριν πέσεις για ύπνο, το δέρμα σου έχει μεγαλύτερη ανάγκη να απαλλαγεί από τους ρύπους, το σμήγμα και οτιδήποτε άλλο περιττό έχει συσσωρευτεί μέσα στην απαιτητική ημέρα σου.