BEAUTY TIPS

Marilyn Monroe: Τα μυστικά ομορφιάς και διατροφής της στο φως της δημοσιότητας

Getty Images Baron

Μπορεί να κατέκτησε τον κόσμο του Hollywood (και ολόκληρο τον πλανήτη) πριν από αρκετές δεκαετίες, όμως η λάμψη της παραμένει ανεξίτηλη μέχρι σήμερα. Και τώρα τα διατροφικά μυστικά και η ρουτίνα ομορφιάς της Marilyn Monroe βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γράφεις;

Για όσες αγαπάμε τη Marilyn Monroe, το εύρημα του New York City’s Makeup Museum με τα μυστικά διατροφής και ομορφιάς της είναι ένα υπέροχο νέο. Ένα έγγραφο που αποκαλύπτει με λεπτομέρειες την προσωπική ρουτίνα ομορφιάς της iconic ηθοποιού παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ψηφιακής έκθεσης «Pink Jungle: 1950s Makeup in America» του μουσείου.

Η επιστολή είναι γραμμένη στις 17 Μαρτίου του 1959. Παραλήπτης είναι η Marilyn Monroe Miller (τότε ήταν παντρεμένη με τον θεατρικό συγγραφέα Arthur Miller). Την επιστολή υπογράφει ο δερματολόγος Erno Laszlo και περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες φροντίδας για την επιδερμίδα της 32 ετών τότε ηθοποιού.

Μετά από τη μελέτη του εγγράφου, η δερματολόγος Julie Russak με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι η επιστολή παρέχει πολλές ενδείξεις για το δέρμα της Monroe. Και ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε από τη ρουτίνα της ακόμα και σήμερα. «Ο Laszlo ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Το πρόγραμμα περιποίησής του έχει να κάνει με τη φροντίδα των χειλιών, του λαιμού και του ντεκολτέ – όχι μόνο για το πρόσωπο».

Τα μυστικά ομορφιάς της Marilyn Monroe

Κάθε πρωί, η Marilyn Monroe έπλενε το πρόσωπο και τον λαιμό της με ζεστό νερό, πριν απλώσει οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Στα μάτια της, έβαζε κρέμα ματιών «σε μικροσκοπικές κουκκίδες, απλώνοντας την απαλά στην επιφάνεια». Ως τελευταίο βήμα, άπλωνε μια σκόνη σε ολόκληρο το πρόσωπο και το λαιμό της, την οποία καθάριζε με βαμβάκι μετά από 1 λεπτό.

Το απόγευμα, η Monroe άπλωνε στο πρόσωπό της με βαμβάκι ενυδατικό λάδι. Το pH του ήταν πολύ κοντινό με εκείνο του δέρματός της και είχε 13 αιθέρια έλαια. Το καθάριζε με νερό και σαπούνι προσώπου. Αφού στέγνωνε το πρόσωπό της άπλωνε την ενυδατική της κρέμα. Το επόμενο βήμα ήταν να καθαρίσει με λοσιόν την κρέμα που δεν είχε απορροφηθεί από το δέρμα της. Τέλος άπλωνε ξανά μία ποσότητα από την κρέμα της. Όπως φαίνεται, η iconic ηθοποιός καθάριζε υπερβολικά την επιδερμίδα της. Με τον τρόπο που το έκανε όμως απέφευγε κάθε είδους έντονο τρίψιμο. Πράγμα που ενίσχυε την υγρασία του δέρματός της.

Τα διατροφικά tips της Marilyn Monroe

Ένα βασικό μέρος της ρουτίνας της που αναφέρεται στο κάτω μέρος της επιστολής, είναι μια λίστα με τρόφιμα που έπρεπε να αποφεύγει. Τους ξηρούς καρπούς κάθε είδους, τη σοκολάτα, τις ελιές, τα στρείδια και τις αχιβάδες.

«Όταν το δέρμα είναι ξηρό και χάνεις πολλή υγρασία, είναι επιρρεπές στις φλεγμονές», λέει η δερματολόγος. Επομένως, αυτοί οι διατροφικοί περιορισμοί ήταν πιθανότατα αναγκαίοι για την καταπολέμηση της φλεγμονής. «Αυτό που τρώμε και αυτό που απορροφά το σώμα μας, εμφανίζεται στο δέρμα μας».

Πολλά από τα τρόφιμα που ο Laszlo συμβούλευε τη Monroe να μην καταναλώνει έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. «Το αλάτι δεν είναι κάτι που θέλεις να αυξήσεις στη διατροφή σου, γιατί οδηγεί σε κατακράτηση υγρών. Οπότε το δέρμα σου δείχνει ερεθισμένο και πρησμένο» προσθέτει η Russak.

Η βαζελίνη στη ρουτίνα της Monroe

Πέρα από τις οδηγίες του Laszlo, η Monroe άπλωνε στο σώμα της βαζελίνη πριν από το μπάνιο της κάθε μέρα. «Η Marilyn Monroe είχε το πιο φωτεινό δέρμα που έχω δει ποτέ» δήλωσε τον Νοέμβριο η Renée Taylor. «Μία μέρα ήρθε στο μάθημα του Lee Strasberg και απλά έπρεπε να ρωτήσω τι έκανε. Η Marilyn μου είπε: “τρίβω όλο το σώμα μου με βαζελίνη και μετά κάνω ένα ζεστό μπάνιο που διαρκεί 3 ώρες κάθε πρωί. Δίνει στο δέρμα μου απίστευτη λάμψη”».

Ωστόσο, η δερματολόγος δεν συμφωνεί ιδιαίτερα με το πολυτελές μπάνιο της Monroe. «Το υπερβολικό νερό μπορεί πραγματικά να κάνει το δέρμα ξηρό. Αυτό που συμβουλεύω είναι η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας αμέσως μετά το ντους. Ki ενώ το δέρμα είναι ακόμα υγρό. Η Μέριλιν έκανε το αντίστροφο, αλλά η ιδέα είναι η ίδια. Προστατεύει το δέρμα της από το νερό – η βαζελίνη είναι ένα εμπόδιο. Αν έκανε απλά 3 ώρες μπάνιο κάθε μέρα, το δέρμα της θα ήταν σαν σταφίδα» λέει η Julie Russak.