BEAUTY EXPERT

Lip Fillers: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις από την πλαστικό χειρουργό

iStock

Όταν μιλάμε για ενέσιμες θεραπείες και αισθητικές επεμβάσεις στα χείλη, τα lip fillers φιγουράρουν αν όχι πρώτα στη λίστα, μέσα στο top 3, των θεραπειών που προτιμούν οι περισσότερες γυναίκες γι’ αυτή την περιοχή του προσώπου τους. Γεμίζουν άμεσα τα χείλη, διορθώνουν τυχόν ασυμμετρίες στο σχήμα τους, με το αποτέλεσμα την καλύτερη ανάδειξή τους.

Κι αν σκέφτεσαι να πεις το «ναι» στα lip fillers, η επιλογή του κατάλληλου, έμπειρου γιατρού είναι το πρώτο και βασικότερο step της όλης διαδικασίας. Εκείνος θα σε ενημερώσει- συμβουλεύσει πιο εμπεριστατωμένα και εξατομικευμένα- με βάση τις ανάγκες σου και τις εξελίξεις της επιστήμης. Εμείς, γι’ αυτόν τον λόγο, απευθυνθήκαμε κι αυτή τη φορά στην  πλαστικό χειρουργό, MD, FEBOPRAS, FDAFPRAS, Μαρία Σκολαρίκου, προκειμένου να μας λύσει όλες τις απορίες.

Lip Fillers: Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις πριν την εφαρμογή τους:

«Το υαλουρονικό στα χείλη μπορεί να προσφέρει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα και άμεσα να ανανεώσει όλο το πρόσωπο. Σε νεαρής ηλικίας άτομα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ενώ όσο μεγαλώνουμε, επειδή χάνουμε όγκο και από τα χείλη μας, αφού έχουμε αντιμετωπίσει άλλα πιο σύνθετα θέματα χαλάρωσης στο πρόσωπο, τα χείλη είναι η τελευταία κίνηση. Είναι κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα, the frosting, και τα αποτελέσματα είναι πάντα εντυπωσιακά!

Τα μάτια τονίζονται, η μύτη φαίνεται πιο κομψή, γενικά το πρόσωπο «γλυκαίνει» περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, με τα lip fillers μπορούμε να διορθώσουμε ασυμμετρίες, να αναδείξουμε πάλι το ερυθρό τμήμα τους που μπορεί να μην είναι ορατό, να ενισχύσουμε τόσο το περίγραμμα όσο και τον όγκο τους. Επίσης, τα χείλη και το σχήμα τους επηρεάζει και το προφίλ του προσώπου. Τυχόν ασυμμετρίες υποπλασία ή υπερπλασία της κάτω γνάθου, μπορούν να βελτιωθούν οπτικά εμμέσως με την εφαρμογή υαλουρονικού στην περιοχή των χειλιών του πηγουνιού ή στο περίγραμμα».

Τι περιέχουν τα lip fillers;

«Τα fillers περιέχουν υαλουρονικό οξύ, ένα μακρομόριο που υπάρχει σε όλα μας τα κύτταρα, το οποίο απορροφάται σταδιακά μέσα στους μήνες».

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό στα χείλη και πόσο διαρκεί;

«Η διάρκεια των lip fillers είναι 6-8 μήνες κι αυτό γιατί, τα χείλη είναι μια κινητή ζώνη και το υαλουρονικό μεταβολίζεται πιο γρήγορα. Μπορεί φυσικά και να κρατήσει παραπάνω- αυτό εξαρτάται από την ηλικία, την πυκνότητα του υαλουρονικού και φυσικά, τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ακόμη, μιας και το υαλουρονικό κάνει κολλαγονογένεση στους ιστούς που εφαρμόζεται διαρκώς, με τα χρόνια δημιουργεί ένα βελτιούμενο το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα όπως και με κάθε τύπο υαλουρονικού, μετά την εφαρμογή είναι άμεσα ορατό. Αυτό το στοιχείο μου αρέσει στην εφαρμογή του, καθώς με τους ασθενείς μου, πάντα από πριν αποφασίζουμε τι είναι αυτό που επιθυμούν, προηγείται μελέτη δηλαδή και σχεδιασμός, και παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής πώς χτίζεται αυτό το αποτέλεσμα. Τα χαμόγελα στο πρόσωπο τους μετά, είναι η καλύτερη ανταμοιβή».

Μετά την επίσκεψη στο ιατρείο θα δημιουργηθούν οιδήματα ή μελανιές; Πονάει;

«Κάποιες ώρες μετά την εφαρμογή τους μπορεί να υπάρχει κάποιο οίδημα ή μελανιά, αλλά υποχωρούν συνήθως σε 1 ή 2 ημέρες. Χάρη στην double layer τεχνική που ακολουθούμε στο ιατρείο μου, σε συνδυασμό με την ατραυματική κάνουλα και την πολύ λεπτή βελόνα, ο πόνος και η τυχόν ενόχληση είναι μηδαμινή, καθώς και το πρήξιμο και οίδημα».

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

«Η εφαρμογή του υαλουρονικού στα χείλη γίνεται σε μία συνεδρία συνήθως. Μπορεί βέβαια και σε δύο σε απόσταση 20 ημερών η μια από την άλλη, ειδικά σε άτομα που κάνουν πρώτη φορά και επιθυμούν σταδιακά να έχουν ένα αποτέλεσμα».

Lip fillers vs Lip Flip:

«Η διαφορά των lip fillers με το lip flip είναι ότι το δεύτερο, επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης (botox, disport, dislyne κτλ) σε συγκεκριμένα σημεία στην περιοχή του άνω χείλους. Μπορεί να γίνει μόνο του ή σε συνδυασμό με υαλουρονικό στα χείλη».

Τί πρέπει να προσέξεις πριν πεις το «ναι»:

«Καθώς τα χείλη όχι μόνο βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του προσώπου, αλλά ταυτόχρονα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάσηση, την ομιλία και την έκφραση, αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή των fillers και γενικότερα όλων των ενέσιμων θεραπειών, πρέπει να γίνεται από έμπειρο, ειδικευμένο ιατρό και όχι σε ινστιτούτα ομορφιάς, σε σπίτια, από μη ειδικούς που δεν σχετίζονται καν με τον ιατρικό κλάδο.

Στα χείλη περνάνε μεγάλα αγγεία του προσώπου που αιματώνουν την περιοχή και τυχόν απόφραξή τους από λάθος τοποθέτηση του υαλουρονικού, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, όπως νέκρωση του δέρματος και εκτεταμένες φλεγμονές που απειλούν τη λειτουργία της περιοχής. Πολλές φορές οι επιπλοκές αυτές είναι μη αναστρέψιμες και απαιτούνται μεγάλα χειρουργεία για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν εγκατασταθεί. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα χείλη, αλλά γενικά, για οποιαδήποτε ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό και σε άλλες περιοχές του προσώπου, όπου μπορεί να προκληθεί ακόμα και τύφλωση».

Πόσο κοστίζουν;

«Τα κόστη γενικά είναι τα κόστη ανά ml που εφαρμόζεται και εξαρτάται και από το είδος του υαλουρονικού».