BEAUTY EXPERT

Βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρων: Πώς θα αποκτήσεις ένα πιο νεανικό βλέμμα

Launchmetrics Spotlight

Η περιοχή των ματιών αποτελεί όχι μόνο τον καθρέφτη της ηλικίας μας αλλά και της διάθεσης και ψυχολογίας μας. Ωστόσο, λόγω της προεξέχουσας ανατομικής θέσης των ματιών, στο λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια μας, σταδιακά αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα εμφανή τα σημάδια του χρόνου και της κούρασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο γυναίκες όσο και άνδρες να αναζητούν τρόπους για να αναζωογονήσουν και να ανανεώσουν την λεπτεπίλεπτη αυτή περιοχή. Μία από τις πιο αποτελεσματικές και με εντυπωσιακά αποτελέσματα επεμβάσεις για το σκοπό αυτό είναι η άνω και κάτω βλεφαροπλαστική. 

Από τη Μαρία Σκολαρίκου, πλαστικό χειρουργό, MD, FEBOPRAS, FDAFPRAS

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την εμφάνιση των ματιών αφαιρώντας την περίσσεια δέρματος και λίπους από τα άνω και κάτω βλέφαρα. Σκοπός της συγκεκριμένης επέμβασης είναι φυσικά να επαναφέρει τη νεανικότητα και τη λάμψη της περιοχής των ματιών. Το βλέμμα «ανοίγει», δείχνει πιο νεανικό και ξεκούραστο και ταυτόχρονα αναδεικνύεται το φυσικό σχήμα των ματιών.

Πότε ενδείκνυται η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι κατάλληλη τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες που ενοχλούνται από διάφορα αισθητικά ζητήματα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, όπως:

  • Περίσσεια του δέρματος στα άνω βλέφαρα, που μοιάζει να «σκεπάζει» τα μάτια και να βαραίνει το βλέμμα.
  • Πτωτικότητα του άνω βλεφάρου που κρύβει τη φυσική πτυχή των άνω βλεφάρων.
  • Έντονες σακούλες ή περίσσεια δέρματος κάτω από τα μάτια, γεγονός που δημιουργεί μια κουρασμένη ή γηρασμένη εμφάνιση.
  • Πτυχώσεις ή έντονες ρυτίδες στα κάτω βλέφαρα.
  • Διαταραχή της περιφερειακής όρασης λόγω της πτώσης των άνω βλεφάρων.

Ωστόσο, είναι σημαντική η συμβουλή ενός πιστοποιημένου πλαστικού χειρουργού με εμπειρία και αισθητική, που θα προσδιορίσει εάν η βλεφαροπλαστική είναι η κατάλληλη επιλογή για τις ανάγκες και τους στόχους σου, ενώ παράλληλα, θα καθορίσει και τη φυσικότητα, την αρμονία σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο αλλά και τη διάρκεια του τελικού αποτελέσματος.

Ποια είναι η διαδικασία της βλεφαροπλαστικής

Η βλεφαροπλαστική προσφέρει άμεσα ορατά αποτελέσματα τα οποία διαρκούν στο χρόνο. Η επέμβαση πραγματοποιείται κατά βάση με τη χορήγηση τοπικής νάρκωσης ή ελαφράς μέθης, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στα άνω ή κάτω βλέφαρα ή και στα δύο μαζί. Πριν την επέμβαση, είναι σημαντικό να προηγηθεί διεξοδική εξέταση της περιοχής των βλεφάρων, λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και λήψη φωτογραφιών.

Μάλιστα, στο ιατρείο μας, διαθέτουμε την επαναστατική 3D TECHNOLOGY, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία των φωτογραφιών που έχουν ληφθεί ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία εικόνα των αποτελεσμάτων της χειρουργικής παρέμβασης.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 με 1,5 ώρα (για την άνω και κάτω βλεφαροπλαστική). Μάλιστα, η άνω βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο του ιατρείου με απόλυτη ασφάλεια, με τη χορήγηση μόνο τοπικής νάρκωσης μετά από κατάλληλη επιλογή ασθενών.

Στα κάτω βλέφαρα, η τομή διενεργείται σε σημείο λίγα χιλιοστά μόλις από το ελεύθερο χείλος των βλεφαρίδων και πάλι τοποθετείται ανάμεσα σε φυσιολογικές ρυτίδες του δέρματος ώστε να μην είναι καθόλου εμφανής. Η περιοχή τόσο των άνω και κάτω βλεφάρων επουλώνεται άριστα και ταχύτατα, ενώ τα σημάδια είναι πρακτικά αόρατα.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση: Πόσο διαρκεί και τι πρέπει να προσέξεις

Η περίοδος αποθεραπείας μετά από βλεφαροπλαστική είναι ως επί τω πλείστον ανώδυνη και δεν περιορίζει κανέναν και καμία ασθενή στην καθημερινότητά του. Μάλιστα, η επούλωση στην περιοχή τόσο των άνω και κάτω βλεφάρων είναι άριστη και γρήγορη ενώ τα ενώ σημάδια μετά από λίγο καιρό είναι πρακτικά αόρατα.

Μετά την άνω και κάτω βλεφαροπλαστική συνιστάται παραμονή στο νοσοκομείο μόνο για 1-2 ώρες μετά την επέμβαση. Μετεγχειρητικά εκδηλώνεται στην περιοχή των ματιών ήπιο οίδημα και εκχυμώσεις που υποχωρούν σταδιακά. Μεγάλη διευκόλυνση ως προς την υποχώρηση του οιδήματος προσφέρει η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων.

Η επαναφορά των ασθενών στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία είναι εφικτή μόλις σε 2-4 ημέρες, ενώ η άσκηση και άρση βαρέων αντικειμένων συστήνεται μετά από 10-15 ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά την πάροδο 4-5 ημερών στο χώρο του ιατρείου, εντελώς ανώδυνα και πολύ γρήγορα.

Η βλεφαροπλαστική έχει τη δύναμη να γυρίσει πίσω το χρόνο, προσφέροντας μια ανανεωμένη και ανανεωμένη εμφάνιση. Πέρα από τα αισθητικά οφέλη, μπορεί επίσης να βελτιώσει την όραση και να τονώσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση.

Εάν σκέφτεσαι να κάνεις βλεφαροπλαστική, συμβουλεύσου έναν πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει τις ατομικές σου ανάγκες και να σε βοηθήσει να πετύχεις τη νεανική και λαμπερή εμφάνιση που επιθυμείς!

Η Μαρία Σκολαρίκου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Πλαστικής χειρουργικής, EBOPRAS μετά από εξετάσεις και αναγνωρισμένο μέλος Fellow (FEBOPRAS) – Αναγνωρισμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας πλαστικής αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής & αναγνωρισμένο μέλος του Specialist Registry πλαστικής χειρουργικής στον Βρετανικό ιατρικό σύλλογο GMC.