ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Λεπτές γραμμές και ρυτίδες: Ξέρεις ποια είναι η διαφορά τους;

Unsplash

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι ίσως τα δύο πιο κοινά σημάδια γήρανσης του δέρματος που εμφανίζονται φυσιολογικά και αναπόφευκτα όσο μεγαλώνουμε. Κι αυτό γιατί, με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα χάνει φυσικά την υγρασία και την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα οι γραμμές να γίνονται πιο έντονες στην όψη.

Παρά το γεγονός όμως, πως συνηθίζουμε να τις αναφέρουμε μαζί, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά σημάδια γήρανσης;

Το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζεις ήδη τι είναι οι ρυτίδες και μπορεί να προσθέτεις και τις λεπτές γραμμές στην ίδια κατηγορία, αλλά στην πραγματικότητα, διαφέρουν.

Λεπτές γραμμές vs Ρυτίδες: Ποια είναι η διαφορά τους;

Οι λεπτές γραμμές είναι μικρές πτυχές που σχηματίζονται στο δέρμα (σε περιοχές του προσώπου που αποκτούν κίνηση λόγω των εκφράσεων) και δημιουργούνται από τις επανειλημμένες συσπάσεις των μυών, όταν για παράδειγμα κάποιος παίρνει συνέχεια τις ίδιες εκφράσεις στο πρόσωπό του. Με τη συνεχή σύσπαση των ίδιων μυών, οι λεπτές γραμμές «ωριμάζουν» και μετατρέπονται σε βαθιές ρυτίδες που είναι πιο μόνιμες.

Σκέψου, τις λεπτές γραμμές σαν πρώτο στάδιο των ρυτίδων, που δεν είναι ακόμα ρυτίδες, αλλά δημιουργούν τη βάση για αυτές και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο πρόσωπο.

Οι ρυτίδες είναι βαθύτερες, πιο εμφανείς γραμμές και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Το μεγαλύτερο βάθος τους στο δέρμα, αλλά και ο πιο μόνιμος χαρακτήρας τους, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι βασικότερες διαφορές τους. Με λίγα λόγια, οι λεπτές γραμμές είναι ο πρόδρομος των ρυτίδων.

Το πιο απαραίτητο προϊόν για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπισή τους; Το αντηλιακό (όλο το χρόνο- ακόμη και σε βροχερές μέρες σαν τη σημερινή), αλλά και η μείωση της άσκοπης έκθεσης στον ήλιο.