ΝΥΧΙΑ

H κακή (beauty) συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις εδώ και τώρα

Με τον κορονοϊό (Covid-19) να έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, όλοι μας επιβάλλεται να παίρνουμε προφυλάξεις και να τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όχι μόνο για τη δική μας υγεία και ασφάλεια, αλλά και για όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί μας.

 

 

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΕΟΔΥ, ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή, μέσω διαμονής/ χειραψίας- σωματική επαφή με ήδη ασθενή. Παράλληλα, η αποφυγή της επαφής των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης είναι άκρως απαραίτητη.Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; πως τα βακτήρια είναι πάνω στα χέρια σου και πιο συγκεκριμένα κάτω από τα νύχια σου.

Τι πρέπει να κάνεις;

Το πρώτο βήμα

Αρχικά, να πλένεις τακτικά και επιμελώς τα χέρια σου με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Όπως επίσης, εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Το δεύτερο βήμα

Έπειτα, να αποφύγεις κάθε επαφή των χεριών σου με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Με δύο λόγια, να σταματήσεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ α) να αγγίζεις άσκοπα το πρόσωπό σου και β) να τρως τα νύχια σου. Ναι, τώρα έχεις ένα λόγο παραπάνω και ναι, αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή να κόψεις τη συνήθεια της ονυχοφαγίας. Γιατί πέρα από αντιαισθητικούς λόγους- το αποτέλεσμά της σίγουρα δεν κολακεύει τα άκρα σου- θέτεις τον εαυτό σου σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί από τον ιό. Τα μικρόβια και βακτηρίδια καραδοκούν στις περιοχές κάτω και γύρω από τα νύχια σου ακόμη και στα πετσάκια και δεδομένου του ότι πολλές φορές δεν γίνεται σωστά το πλύσιμο και η απολύμανση με το αντισηπτικό gel σε αυτές τις περιοχές των χεριών, αυτή η συνήθεια μπορεί να βλάψει την υγεία σου, πόσο μάλλον τώρα που ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό  είναι μεγάλος.

Εκτός, όμως, από το δάγκωμα των νυχιών, τυχόν πληγές και αιμορραγία στα πετσάκια γύρω από τα νύχια σε θέτουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, ιδιαίτερα και πάλι στην περίπτωση που κάποιος δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το πλύσιμο των χεριών του. «Η τακτική απολύμανση με αντιβακτηριακό σαπούνι γίνεται ακόμα πιο σημαντική για όσους τρώνε τα νύχια τους. Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί ή η πρησμένη γύρω από τα νύχια επιδερμίδα από το τράβηγμα και το δάγκωμα μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να εισβάλλουν πιο εύκολα στον οργανισμό σου και μάλιστα με τρόπο που ίσως δεν θα καταλάβεις» τονίζουν αρκετοί ειδικοί.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να σταματήσει αυτή τη συνήθεια;

Σε πρώτη φάση να παραδεχτεί ότι τρώει τα νύχια του και να συνειδητοποιήσει πότε μασάει να νύχια του και τι συναίσθημα του προκαλεί. Έπειτα, μπορεί να χρησιμοποιεί κάποια ειδικά λαδάκια ή βερνίκια που έχουν απωθητική γεύση και φυσικά να κάνει επαγγελματικό μανικιούρ όσο πιο συχνά μπορεί, προκειμένου να χαίρεται με τα περιποιημένα νύχια του.