BEAUTY TIPS

Γκρίζες τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή; Kι όμως, αν θες, βάφονται

iStock

Θυμάσαι το επεισόδιο του «Sex & the City» όπου η Samantha εξομολογείται φρικαρισμένη στην Carrie ότι ανακάλυψε την πρώτη γκρίζα τρίχα στην ηβική περιοχή της;

Για να απαλλαγεί απ’ αυτό το γκρι που την ξυπνούσε απότομα από τη σέξι νιότη της, στην αδυσώπητη πραγματικότητα της μέσης ηλικίας, μπήκε στη διαδικασία της βαφής στην ευαίσθητη περιοχή. Με κάποιες λάθος επιλογές, κατέληξε σε ένα έντονο, κόκκινο χρώμα, που θύμιζε την περούκα του κλόουν στο παιδικό πάρτι του μικρού Μπρέιντι. Και τότε, μπροστά στα μάτια της Carrie, αλλά και των δικών μας, η Samantha αποκάλυψε έναν μικρό, κόκκινο θάμνο.

Μήπως έχεις βρει κι εσύ κάποιες γκρίζες ή λευκές τρίχες στο αιδοίο σου και έχεις νιώσει σαν τη Samantha, είτε είσαι 30 ετών, είτε πλησιάζεις τα 50; Αρχικά, είναι απόλυτα φυσιολογικό, οπότε δεν χρειάζεται να νιώθεις περίεργα ή να σε αγχώνει. Ας ξεκινήσουμε με το ότι πάντα η καλύτερη λύση είναι η αποδοχή του εαυτού μας ως έχει, καθώς και του πώς μας φέρεται ο χρόνος στο διάβα του. Στη συνέχεια, είναι επίσης πολύ εντάξει να θες να αλλάξεις ό,τι σε ενοχλεί ή σου κακοφαίνεται, μέχρις ότου να νιώσεις έτοιμη και να κάνεις ειρήνη με αυτά. Αν λοιπόν, δυσκολεύεσαι να υιοθετήσεις το μενταλιτέ της Andie Mac Dowell, και να αγκαλιάσεις τις γκρίζες τρίχες απ’ όπου κι αν προέρχονται, υπάρχουν δύο λύσεις. ‘Όχι για να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, αλλά για να καμουφλάρεις το σημείο.

Καταρχάς, η δραστική λύση είναι να εξαφανίσεις όλες τις τρίχες με χαλάουα. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά δυστυχώς το λέιζερ δεν πιάνει τις λευκές. Ένας άλλος, είναι να ακολουθήσεις την ιδέα της Samantha, αλλά να φροντίσεις να την υλοποιήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία.

Αν σκέφτεσαι να βάψεις τις τρίχες της ηβικής χώρας με ασφάλεια, ο hair colorist Γιώργος Βεδούρης έχει τις απαντήσεις. Διευκρινίζει ότι όλες οι τρίχες βάφονται, υπό προϋποθέσεις όμως. «Με την ίδια ευκολία που βάφουμε ή αποχρωματίζουμε τα μαλλιά μας, με τον ίδιο τρόπο το κάνουμε και με τις τρίχες του προσώπου, τα γένια, τα φρύδια, και, ναι, την ευαίσθητη περιοχή!», εξηγεί. Από τα σχετικά παράδοξα που μπορεί να θυμηθεί, ήταν κάποια κορίτσια τη δεκαετία του ’80, που χόρευαν σε strip shows και εμφανίζονταν με βαμμένη ή αποχρωματισμένη την περιοχή του αιδοίου, στολίζοντάς τη μάλιστα με διάφορα σχέδια, όπως ένα μισοφέγγαρο, ένας ήλιος, μια φράουλα, ένα κεράσι, μια καρδιά.

ευαίσθητη περιοχή iStock

5 βήματα για ασφαλή βαφή στην ευαίσθητη περιοχή

Το πρώτο βήμα είναι η σωστή και ασφαλής επιλογή προϊόντων, τονίζει ο Γιώργος Βεδούρης. Αναζήτησε μια εξειδικευμένη και επαγγελματική όξινη βαφή (οι περισσότερες βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αλκαλικές), με χαμηλό pH που είναι φιλικό στο δέρμα και δεν περιέχει αμμωνία. «Το σημαντικό είναι να μη διαταραχτεί το pH της ευαίσθητης περιοχής. Με ένα προϊόν που διαθέτει όξινο pH, μπορείς να το πετύχεις με ασφάλεια», επιβεβαιώνει η μαιευτήρας-γυναικολόγος Δέσποινα Γεωργιάδου.

Ton sur ton! Όσο για το χρώμα, άσε τις τρελές ιδέες για τη Samantha και κάνε πιο συντηρητικές επιλογές, με βασικές αποχρώσεις που δεν απέχουν πολύ από τα χρώματά σου.

Η ώρα της εφαρμογής! Αν οι λευκές τρίχες είναι λίγες, πέρασε το χρώμα με μια μπατονέτα. Η εφαρμογή θέλει λεπτές και προσεκτικές κινήσεις. Βάψε επιφανειακά και σβήσε απαλά τις λευκές τρίχες. Αν κάνεις βαφή σε όλη την περιοχή, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πινέλο ή ένα βουρτσάκι του μακιγιάζ.

Άφησε τη βαφή να ενεργήσει για 10-20 λεπτά και στη συνέχεια πέρασε στο πλύσιμο. Θα χρειαστείς ένα όξινο σαμπουάν, κατάλληλο και φιλικό για την ευαίσθητη περιοχή, που θα βρεις στα φαρμακεία.  Το πλύσιμο (ξέβγαλμα) πρέπει να γίνει πολύ σχολαστικά. Στη συνέχεια, θα χρειαστείς ένα εξειδικευμένο μαλακτικό, το οποίο θα επαναφέρει την υγρασία και την εξισορρόπηση στο pH της περιοχής.

ευαίσθητη περιοχή βαφή iStock

Πόσο ασφαλές είναι να βάφεις την ευαίσθητη περιοχή;

Αν έχεις ευαισθησία ή αλλεργική αντίδραση στις βαφές των μαλλιών, μάλλον θα έχεις και σε εκείνο το σημείο. Σ’ αυτή την περίπτωση, ξέχασέ το και μην το προσπαθήσεις καν.

Επίσης, αν παρατηρείς αμυχές, νιώθεις ερεθισμό ή έχεις υποψία για κονδυλώματα, απόφυγε τη βαφή χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αν το πάρεις απόφαση, πρέπει να προσέξεις πολύ να μη διαταράξεις το pΗ της περιοχής. Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσεις από έναν απλό ερεθισμό μέχρι και σοβαρές δερματικές βλάβες ή έγκαυμα από τη λάθος χρήση χρωστικού ή οξυζενέ.

Αν πιάνουν τα χέρια σου και έχεις καλλιτεχνική, δημιουργική διάθεση, μπορείς να τολμήσεις ακόμα και ανταύγειες ή μπαλαγιάζ.

Σε όποιο σημείο κι αν εμφανίζονται, οι τρίχες μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι άπαξ και ξεκινήσεις, μάλλον θα χρειαστεί να κάνεις… ρίζα κάθε μήνα.