ΠΡΟΣΩΠΟ

Έχεις λιπαρή επιδερμίδα; Αυτοί είναι οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Pexels

Εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, σίγουρα οι λέξεις γυαλάδα, μαύρα στίγματα, διεσταλμένοι πόροι, λιπαρότητα και σμήγμα δεν σου είναι άγνωστες. Όπως επίσης και οι διάφοροι μύθοι μαζί με – άπειρες DIY θεραπείες που έχεις δει στο TikTok και κατά καιρούς μπορεί να έχεις δοκιμάσει χωρίς να έχεις δει κανένα αποτέλεσμα.

Σ’ αυτό το άρθρο όμως, σήμερα εδώ, καταρρίπτουμε τους 5 μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τη λιπαρή επιδερμίδα. Κράτα σημειώσεις!

-Η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται πιο «σκληρά» προϊόντα στον καθαρισμό σε σχέση με τους άλλους τύπους δέρματος προκειμένου να είναι καθαρή

Αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα η λιπαρή επιδερμίδα είναι ισορροπία. Τα «επιθετικά» προϊόντα στον καθαρισμό που αφαιρούν τα φυσικά έλαια και τα λιπίδια του δέρματος, πυροδοτoύν στην ουσία έναν νέο κύκλο αφυδάτωσης που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να επιδεινώσει τη λιπαρότητα, ενθαρρύνοντας παράλληλα το δέρμα να παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να επιλέξει κανείς ένα προϊόν για βαθύ καθαρισμό που θα αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα (μαζί με τους ρύπους, το μακιγιάζ κλπ)  χωρίς να διαταράσσει τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας. Εξάλλου καθαρή επιδερμίδα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επιδερμίδα που «τραβάει».

-Τα λιπαρά φαγητά προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη λιπαρότητα

Στα καλά νέα της ημέρας είναι πως οι τηγανιτές πατάτες δεν κάνουν ακόμη πιο λιπαρή την επιδερμίδα σου, ούτε το λάδι που καταναλώνεις επηρεάζει την έκκριση σμήγματος στους πόρους σου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο στην καλή υγεία του δέρματός (για παράδειγμα μία διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά και ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι πυροδοτεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα, οδηγώντας πολλές φορές στο να εμφανιστούν σπυράκια και μαύρα στίγματα).

Όσον αφορά την παραγωγή σμήγματος, η γενετική (aka το DNA) και οι ορμονικές αλλαγές παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνει κανείς είναι να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

-Η λιπαρή επιδερμίδα δεν χρειάζεται ενυδάτωση

Είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τη λιπαρή επιδερμίδα. Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά, πως όλοι οι τύποι επιδερμίδας έχουν ανάγκη από την ενυδάτωση. Έπειτα, αυτό που αγνοούν αρκετοί είναι πως αρκετές λιπαρές ή και μικτές επιδερμίδες είναι συχνά αφυδατωμένες καθώς στην προσπάθειά τους διατηρήσουν την επιθυμητή υγρασία εκκρίνουν ακόμα περισσότερο σμήγμα.

Όπως και με τον καθαρισμό, το κλειδί είναι να βρει κανείς τη σωστή ισορροπία, επιλέγοντας oil-free ενυδατικές κρέμες με ελαφριές συνθέσεις που δεν θα βαραίνουν την επιδερμίδα, εξισορροπώντας τη λιπαρότητα.

-Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα

Ξεκινάω με το γνωστό «κήρυγμα» για το αντηλιακό που είναι πάντα και παντού το ίδιο: Το φοράμε όλο το χρόνο- χειμώνα, καλοκαίρι- ανεξάρτητα από τον καιρό και τον τύπο επιδερμίδας. Και όχι, ο ήλιος- πόσο μάλλον η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό- δεν θα «στεγνώσει» τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου. Το αντίθετο μάλιστα, της προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη φθορά. Παρά το γεγονός ότι ο ήλιος παρέχει ένα  αποτέλεσμα προσωρινής «ξήρανσης», στην πραγματικότητα απλώς βάζει το δέρμα σε κατάσταση αφυδάτωσης, με αποτέλεσμα, οι σμηγματογόνοι αδένες να παράγουν περισσότερο λάδι στην επιφάνεια της επιδερμίδας απ’ ότι πριν.

Γι αυτό το λόγο α) διάλεξε ένα αντηλιακό που συνδυάζει ελαφριά υφή και ματ αποτέλεσμα, ειδικά για τη λιπαρή επιδερμίδα σου και β) μην κάθεσαι άσκοπα στον ήλιο.

-Αν πλένεις το πρόσωπό σου παραπάνω από 2 φορές την ημέρα, μειώνεις τη λιπαρότητα

Όπως είπαμε παραπάνω η λιπαρή επιδερμίδα ως τύπος επιδερμίδας είναι γονιδιακό θέμα. Με το DNA δεν μπορούμε να τα βάλουμε, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τις υπερβολές (είτε αυτές αφορούν τον υπερβολικό καθαρισμό παραπάνω από δύο φορές την ημέρα, είτε την απολέπιση κλπ) μιας σίγουρα μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, το δέρμα μπορεί να γίνει ακόμη πιο ξηρό. Καλό είναι λοιπόν, να μείνει κανείς πιστός σ’ ένα καθημερινό πρόγραμμα καθαρισμού πρωί και βράδυ με ένα μη φαγεσωρογόνο, απαλό προϊόν καθαρισμού και  κάθε εβδομάδα να μην ξεχνά να κάνει απολέπιση προκειμένου να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.