ΜΑΛΛΙΑ

Μήπως το σαμπουάν είναι υπεύθυνο για τα σπυράκια σου;

Pexels

Πριν λίγο καιρό μιλήσαμε για τα σπυράκια που εμφανίζονται ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο και έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου μας. Κι ενώ, όπως σου έχω ξαναπεί δεν μπορούμε να μαντέψουμε πότε θα κάνει την εμφάνισή του ένα σπυράκι στο πρόσωπο ή το σώμα μας, μπορούμε να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε τις αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν. Πόσο σίγουρη είσαι πως το σαμπουάν δεν είναι υπεύθυνο για τα σπυράκια στη γραμμή του μετώπου σου;

 

 

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν τα σπυράκια σου έχουν προκληθεί από το σαμπουάν;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, τα σπυράκια που προκαλούνται από το σαμπουάν μπορεί  να είναι ένδειξη αλλεργίας σε ένα συστατικό του σαμπουάν και έχουν συχνά μερικά ίδια χαρακτηριστικά: Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται ως λευκά στίγματα και εξανθήματα κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών, του μετώπου, του αυχένα, αλλά και στο πάνω μέρος της πλάτης (ειδικά αν έχεις πιο μακριά μαλλιά) και μπορεί να είναι φλεγμονώδη και να προκαλούν φαγούρα.

Επίσης, συχνά σπυράκια εμφανίζονται μετά τη χρήση πιο «βαριών» και «πλούσιων» σε έλαια σαμπουάν κατά το λούσιμο, που φράζουν τους πόρους -ιδιαίτερα αν έχει κανείς ευαίσθητη επιδερμίδα-. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σιγουρεύεσαι πως δεν έχουν μείνει υπολείμματα προϊόντων μετά το λούσιμο στα μαλλιά σου και φυσικά, στην επιδερμίδα σου.

Πώς θα αποφύγεις τα σπυράκια από το σαμπουάν:

Για να αποφύγεις εντελώς τα σπυράκια που προκαλούνται από το σαμπουάν, οι δερματολόγοι προτείνουν να δίνεις μεγάλη σημασία στις συνθέσεις των προϊόντων που χρησιμοποιείς στο κεφάλι σου, ακόμη κι αν αυτές είναι εντελώς φυσικές (natural shampoos). Πιο συγκεκριμένα, να αναζητάς προϊόντα aka σαμπουάν που δεν είναι φαγεσωρογόνα ή oil-free που δεν θα φράξουν τους θύλακες και πόρους της επιδερμίδας στο τριχωτό της κεφαλής σου.

Για ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, απόφυγε μερικά συστατικά που σχετίζονται με την εμφάνιση ερεθισμών και εξανθημάτων όπως έλαια, που βρίσκονται σε πομάδες, σαμπουάν, conditioner, gels, sprays και είναι φαγεσωρογόνα, κεριά ή το οινόπνευμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή.

Και μην ξεχνάς, τα σπυράκια είναι τόσο φυσιολογικά, όσο και το καλοκαίρι. Μην αφήνεις κανένα φίλτρο των social media να σε πείσει για τον αντίθετο!