BEAUTY TIPS

Dry Brushing: Τα μυστικά για να το κάνεις σωστά

iStock

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις από αυτή εδώ τη στήλη για το dry brushing aka «στεγνό βούρτσισμα». Έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους να απολεπίσει κανείς την επιδερμίδα του, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά της. Το dry brushing βέβαια δεν κάνει μόνο αυτά. Διεγείρει τη μικροκυκλοφορία του αίματος, τονώνει το λεμφικό σύστημα μέσω του ήπιου μασάζ και βοηθάει στην ανανέωση της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα εκείνη να δείχνει άμεσα πιο τονωμένη. Παράλληλα, την αφήνει με πιο βελτιωμένη, λεία και απαλή υφή.

Πριν ξεκινήσεις βέβαια το dry brushing- δεν πρέπει να ξεχνάς αφενός πως η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς νερό, λάδι ή λοσιόν, σε στεγνή επιδερμίδα, αφετέρου να επενδύσεις σε μία καλής ποιότητας βούρτσα από φυσικά υλικά (πχ φυσικές τρίχες κλπ), με ή χωρίς λαβή που θα αναβαθμίσει την εμπειρία του dry brushing. Παρακάτω ακολουθούν μερικά ακόμη μυστικά για να το κάνεις σωστά.

Η σωστή κατεύθυνση και τεχνική

Φόρα το μπουρνούζι σου. Ξεκίνησε βουρτσίζοντας τα πόδια σου (μην ξεχάσεις τα πέλματα) κάνοντας ανοδικές κινήσεις με κατεύθυνση πάντα προς τα πάνω, την καρδιά. Φαντάσου το σαν να «σκουπίζεις» την επιδερμίδα σου. Σιγά σιγά ανέβα προς τις γάμπες, τα γόνατα και τους μηρούς σου. Προχώρα προς τη μέση, την κοιλιά και την πλάτη (εδώ θα σε βοηθούσε πολύ αν είχες μία βούρτσα με μακριά λαβή)  κάνοντας πάντα κυκλικές κινήσεις με φορά από κάτω προς τα πάνω, που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή των λεμφών.

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή και άσκησε λιγότερη πίεση στις περιοχές όπου το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο όπως στην περιοχή του στήθους και το ντεκολτέ. Σειρά έχουν τα χέρια. Άρχισε το dry brushing από τα δάχτυλά σου και προχώρησε προς τα πάνω, μέχρι τους ώμους και τις μασχάλες, με πιο μικρές και σταθερές κινήσεις που θα τονώσουν την ανανέωση των κυττάρων, βοηθώντας παράλληλα το σώμα να αποτοξινωθεί φυσικά.

Οι 2 κινήσεις αμέσως μετά το dry brushing

Αμέσως μετά, μπορείς να συνεχίσεις, κάνοντας ένα χαλαρωτικό ντους με το αγαπημένο σου αφρόλουτρο σώματος, προκειμένου να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα που έχουν αφαιρεθεί με τη διαδικασία του dry brushing. Επόμενο σημαντικό step; Η ενυδάτωση φυσικά! Οποιαδήποτε μορφή απολέπισης όπως το dry brushing, μπορεί να κάνει το δέρμα ιδιαίτερα ξηρό και ευαίσθητο, γι αυτό το λόγο μην ξεχάσεις αμέσως μετά να ενυδατωθείς, απλώνοντας μία γενναιόδωρη ποσότητα από την αγαπημένη σου κρέμα ή λάδι σώματος.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Θα σκουπιζόσουν μ’ ένα βρώμικο μπουρνούζι ή πετσέτα; (ρητορικό το ερώτημα). Γιατί να κάνεις το ίδιο με τη βούρτσα που χρησιμοποιείς στο dry brushing; Ένα καλό tip για να μην ξεχνάς να την καθαρίζεις είναι να το κάνεις μετά από κάθε χρήση. Καθάρισέ τη με λίγο σαπούνι και ξέπλυνέ τη με άφθονο νερό. Αμέσως μετά, άφησέ τη να στεγνώσει τοποθετώντας την με την πλευρά των τριχών προς τα κάτω, πάνω από μια καθαρή πετσέτα σε ένα ξηρό στεγνό μέρος.

Tips:

#1. Καλό είναι μέχρι να συνηθίσει η επιδερμίδα σου, να το κάνεις δύο με τρείς φορές την εβδομάδα, για τρία έως πέντε περίπου λεπτά, αν όχι κάθε μέρα.

#2. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε να κάνεις dry brushing στα σημεία με ανοιχτές πληγές ή που η επιδερμίδα έχει ήδη ερεθιστεί.

#3. Αν αντιμετωπίζεις ήδη κάποιο δερματικό θέμα, όπως το έκζεμα ή έχεις πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα, πριν το ξεκινήσεις, ζήτα οπωσδήποτε τη γνώμη του δερματολόγου σου.

#4. Καλό είναι να το εντάξεις στην πρωινή σου ρουτίνα- πριν το πρωινό ντους- γιατί είναι αρκετά τονωτικό ως διαδικασία