PATTY'S BEAUTY

Buccal fat removal: Γιατί όλες θέλουν να αφαιρέσουν λίπος από τα μάγουλά τους

iStock

Αν το καλοσκεφτείς, θα δεις ότι ο ιδανικός τύπος προσώπου που φιγουράρει παντού την τελευταία δεκαετία έχει έντονες γωνίες, σμιλεμένα χαρακτηριστικά και πυκνά, πλούσια φρύδια. Είναι το look που λάνσαρε η Kim Kardashian χρησιμοποιώντας την τεχνική του contouring στο μακιγιάζ. Επιπλέον, η διασημότερη influencer του κόσμου κάνει botox, αλλά και λέιζερ για να διατηρεί την εικόνα της.

Παράλληλα, στην ίδια viral οικογένεια, η 27χρονη Kylie Jenner έχει δηλώσει ότι κάνει ενέσιμα fillers στα χείλη της, ενώ η 38χρονη Khloe Kardashian υποστηρίζει ότι η πλαστική χειρουργική πρέπει πια να αντιμετωπίζεται σαν το μακιγιάζ. Εκτός όμως από αυτές, και η 26χρονη Bella Hadid έχει αποκαλύψει ότι είχε κάνει πλαστική στη μύτη στα 14 της.

Παρόλο που το botox και τα fillers ήταν κάποτε οι αγαπημένες θεραπείες μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, όπως η ηθοποιός Olivia Colman που ομολόγησε ότι αγαπάει το εφέ του botox στο ώριμο πρόσωπό της, τελικά η βελόνα, όσο αποκρουστική κι αν είναι, έχει γίνει ελκυστική, όχι μόνο για τα celebrities και τα μοντέλα, αλλά και για τις καθημερινές γυναίκες στα 20 και στα 30, που συντονίζονται 24/7 με τα social media. Αυτή η γενιά, που μεγάλωσε με τα φίλτρα και τα thumbs των likes μπροστά από μια οθόνη, θέλει να βλέπει την ωραιοποιημένη, φιλτραρισμένη εκδοχή της και όταν δεν είναι μπροστά στην κάμερα του κινητού.

Buccal fat removal: Η επέμβαση du jour!

Μετά την εμμονή με τα fillers στα χείλη, η νέα θεραπεία που αναζητά όποια διαβαίνει το κατώφλι του δερματολόγου είναι το buccal fat removal. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά επανήλθε γιατί εξυπηρετεί τα νέα πρότυπα ομορφιάς που επιβάλλουν τα social media.

Τι είναι το buccal fat

«Πρόκειται για το δομικό λίπος που βρίσκεται κάτω από τους μυς του προσώπου. Δεν επηρεάζεται από τη διατροφή και το βάρος, αλλά μόνο από την κληρονομικότητα», μας εξηγεί η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα. Το λίπος αυτό στηρίζει τους μύες του προσώπου και συμβάλλει στην κίνηση και την εκφραστικότητα του προσώπου. Όσο μεγαλώνουμε, το λίπος αυτό χάνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να μην έχει στήριγμα, να αρχίσει να κρεμάει και να δείχνει κουρασμένο.

buccal fat removal iStock

Θα αναρωτιέσαι τώρα αν υπάρχει κόσμος που αφαιρεί το λίπος από τα μάγουλά του. Φυσικά και υπάρχει, κι αν δεν το γνωρίζεις μάλλον δεν έχεις λογαριασμό στο Instagram και στο TikTok. Μέχρι στιγμής, βέβαια, μόνο η τηλεοπτική σταρ και μοντέλο Chrissy Teigen έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι έχει κάνει αυτήν την επέμβαση, αλλά φήμες θέλουν την ηθοποιό Lea Michelle, τη Zoë Kravitz και τη Bella Hadid να έχουν ενδώσει.

Πώς γίνεται η αφαίρεση

Με χειρουργική επέμβαση, που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η τομή είναι ενδοστοματική και δεν αφήνει ουλές μετά την επέμβαση. Όσες υποβάλλονται σε αυτήν, παρουσιάζουν οίδημα και πρήξιμο στα μάγουλα, που όμως υποχωρεί έπειτα από 1 με 2 εβδομάδες, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν τις επόμενες μέρες στις δραστηριότητές τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό έπειτα από 2 με 3 μήνες.

Γιατί να το κάνεις

Για να αποκτήσεις σμιλεμένα ζυγωματικά και να αναδείξεις τις γωνίες και το περίγραμμα της κάτω γνάθου. Η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα επιμένει ότι έχει κάποιο νόημα να υποβληθεί κάποια σε αυτήν την επέμβαση, μόνο αν έχει πολύ στρογγυλά και γεμάτα μάγουλα με μεγάλη ποσότητα λίπους. 

Γιατί να το αποφύγεις

Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρούργο. «Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή κάκωση στον πόρο της παρωτίδας, που είναι ο μεγαλύτερος σιαλογόνος αδένας του προσώπου», τονίζει ο πλαστικός χειρούργος Κωνσταντίνος Μίχος. Μπορεί για τις γυναίκες των 20 και των 30 να είναι άλλο ένα viral trend, αλλά μακροπρόθεσμα μετά το buccal fat removal το πρόσωπο θα φαίνεται γερασμένο. Με λίγα λόγια επιταχύνεται τη διαδικασία της γήρανσης.

Είναι αυτή η μόνη λύση για σέξι ζυγωματικά;

Όχι! Αν η διαδικασία σου φαίνεται απωθητική και ριψοκίνδυνη, πάρε τη βοήθεια του μακιγιάζ! Μπορείς να δημιουργήσεις το ίδιο εφέ κάνοντας contouring και highlighting. Ο συνδυασμός των δύο τεχνικών φωτοσκίασης είναι η ιδανική, φυσική και, φυσικά, «αναίμακτη» λύση. Κι αν δεν πετύχεις το αποτέλεσμα όπως το θέλεις, το αφαιρείς με ντεμακιγιάζ και ξεκινάς από την αρχή.

To do or not to do?

Η επιλογή να κάνεις ό,τι θέλεις με το πρόσωπο και το σώμα σου, είναι δική σου. Ψάχνοντας όμως περισσότερες πληροφορίες για το buccal fat removal, έπεφτα πάνω σε υποσχέσεις του τύπου «πρόσωπο με γωνίες μοντέλου σε μια νύχτα» σε ιστοσελίδες δερματολόγων που δεν γνώριζα! Αναρωτιέμαι, λοιπόν, για πόσο ακόμα θα αναπαράγουμε μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και μια διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού μας που θέλει να μοιάζει σε εκείνη των ακριβοπληρωμένων influencers.