ΠΡΟΣΩΠΟ

Botox vs. Fillers: Η δερματολόγος εξηγεί τις διαφορές τους και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Pexels

Αναμφισβήτητα το Botox και τα fillers είναι δύο από τις πιο γνωστές ενέσιμες θεραπείες ιατρικής αισθητικής. Κι ενώ το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι πιο λείο, «γεμάτο» και νεανικό δέρμα, αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

 

 

Αυτή τη φορά, με τη βοήθεια της δερματολόγου Θεώνη Ματούλα, κάνουμε σαφέστερες τις διαφορές ανάμεσα στο Botox και fillers (σε ό,τι αφορά τη διάρκεια θεραπείας/ αποτελέσματος, το πόσο επώδυνες διαδικασίες είναι, το τελικό αποτέλεσμα που προσφέρουν στην επιδερμίδα κλπ) εξηγώντας πώς θα καταλάβει κανείς ποιο είναι το καλύτερο βάσει των αναγκών του.

Τι είναι το Botox;

Μια από τις δηµοφιλέστερες και πιο αγαπηµένες θεραπείες ιατρικής αισθητικής παγκοσμίως είναι το Botox ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη. Επιφέρει την αδρανοποίηση των µιµικών µυών εξοµαλύνοντας τις γραµµές και τις δυναµικές ρυτίδες. Τα βασικά σημεία εφαρµογής του botox είναι το µέτωπο, το µεσόφρυο, περιοφθαλµικά (πόδι της χήνας), η µύτη (bunny lines), ο λαιµός και το ντεκολτέ (Nefertiti lift).

Τι είναι τα fillers;

Τα fillers είναι υλικά που γεμίζουν τον χαμένο -προϊούσης της ηλικίας – όγκο του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ καθώς και άλλων σημείων του σώματός µας. Υπάρχουν πλήρως απορροφήσιµα fillers όπως είναι το υαλουρονικό οξύ και ηµιµόνιµα fillers που έχουν µία διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια. Το πιο συχνά εφαρμοζόμενο είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο δεν είναι οξύ, αλλά ένας φυσικός πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται στο σώμα µας και ιδιαίτερα στο δέρμα µας. Αποτελεί µια κορυφαία θεραπεία αντιγήρανσης µε φανατικό κοινό σε όλο τον κόσµο.

Το υαλουρονικό οξύ κατορθώνει γέµισµα των στατικών ρυτίδων λόγω της απώλειας κολλαγόνου, την βελτίωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας, την µμείωση των µαύρων κύκλων και την λείανση των ουλών. Πραγματοποιείται κυρίως στις ρινοπαρειακές αύλακες, στα χείλη, στα ζυγωματικά, περιοφθαλµικά, στο µέτωπο, στη µύτη, στο πηγούνι καθώς και στο περίγραµµα του προσώπου. Επίσης, εφαρμόζεται σε ντεκολτέ, λαιμό, µηρούς, γλουτούς για λείανση του δέρματος και αναπλήρωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Επιτυγχάνει κολλαγονογένεση, βελτίωση οβάλ, απάλυνση ρυτίδων, ενυδάτωση σε βάθος, καθώς συγκρατεί όσο καμία άλλη φυσική ουσία το νερό και ταυτόχρονα µμπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο όγκο στις περιοχές που θα στοχεύσει ο δερματολόγος (π.χ: ζυγωματικά).

Ποιες οι διαφορές τους; (διάρκεια θεραπείας/ αποτελέσµατος, το πόσο επώδυνες θεραπείες είναι, το τελικό αποτέλεσµα στην επιδερµίδα, το κόστος)

• Botox: Τα αποτελέσματα είναι πολύ γρήγορα εμφανή (ξεκινά και δρα μετά το 1ο 24ωρο από την εφαρμογή και μέσα σε 15 μέρες έχουμε το maximum αποτέλεσμα) καθώς αρκεί µόνο µια συνεδρία για να έχει κάποιος ασθενής ορατά αποτελέσματα και µία επαναληπτική σε περίπου 3 εβδομάδες για την τελειοποίηση του αποτελέσματος.

Η έγχυση της τοξίνης γίνεται από τον δερματολόγο µε την χρήση µια πολύ μικρής βελόνας γεγονός που καθιστά την θεραπεία ανώδυνη, αναίμακτη και πλήρως ασφαλή. Συχνά μπορεί να προηγηθεί επάλειψη των εν λόγω περιοχών µε αναισθητική κρέμα. Το botox μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή καθώς δεν έχει χρόνο αποθεραπείας και οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους. Για την εφαρμογή απαιτούνται 15-20 λεπτά µμαζί µε τη λήψη φωτογραφιών πριν. Η διάρκεια αποτελέσματος δεν είναι ίδια για όλους και κυμαίνεται από 4-6 μήνες.

• Fillers: Τα αποτελέσματα στα fillers είναι πραγματικά άμεσα ορατά και σταδιακά µε το πέρασμα των ημερών βελτιώνονται όλο και περισσότερο µε την ενσωμάτωση του υαλουρονικού στους ιστούς. Οι ασθενείς επιστρέφουν κανονικά στις δραστηριότητές τους καθώς δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας και αποτελούν µια εξίσου ανώδυνη, αναίμακτη και πλήρως ασφαλή θεραπεία. Η όλη διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται τόσο από τον  τύπο δέρματος και την ηλικία, όσο και από την περιοχή που θα εφαρμοστεί το υαλουρονικό οξύ.

Για παράδειγμα στις ρινοπαρειακές αύλακες μπορεί να κρατήσει από 9-18 μήνες, στα ζυγωματικά 12-18 μήνες, ενώ στα χείλη περίπου 9-12 μήνες. Λόγω, λοιπόν, της μοναδικότητας του κάθε ασθενή αλλά και της διαφορετικής διάρκειας του αποτελέσματος ανάλογα µε την περιοχή εφαρµογής ο δερµατολόγος είναι ο αρµόδιος για να προτείνει το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί για την επανάληψη της θεραπείας, προκειμένου να συντηρούνται τα αποτελέσματα.

Extra tip της δερματολόγου: Τις πρώτες µέρες µετά την εφαρµογή ενυδάτωσε τον οργανισµό σου µε μεγάλες ποσότητες νερού για να κατορθώσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν side effects/ risks ή αλλιώς πότε το Botox/ τα fillers δεν συστήνονται;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι λίγο-πολύ γνωστές και αναμενόμενες από τον ασθενή και σίγουρα εξαρτώνται από την περιοχή εφαρµογής. Μετά από ενέσιμες θεραπείες μπορεί να παρουσιαστεί λίγο οίδημα, ερύθηµα (κοκκινίλα) και τυχόν εκχυμώσεις – μελανιές οι οποίες μπορεί να κρατήσουν από 2 έως 4-5 μέρες αναλόγως την περιοχή και πάλι. Όσον αφορά τις αντενδείξεις μιας θεραπείας, δεν συστήνονται σε ασθενείς µε γνωστή υπερευαισθησία – αλλεργία στην βοτουλινική τοξίνη ή το υαλουρονικό οξύ, σε εγκύους, σε θηλάζουσες, σε ασθενείς µε ενεργό φλεγμονή στην περιοχή εφαρμογής, σε ασθενείς µε ενεργό λοίμωξη. Ειδικά για την βοτουλινική τοξίνη απαγορεύεται να εφαρµόζεται σε ασθενείς µε µυασθένεια Gravis και µε σύνδρομο Lambert-Eaton.

Ειδικά, θέλοντας να καταρρίψω συχνούς µύθους που µε ρωτάνε πολλοί ασθενείς τα δύο αυτά υλικά είναι εντελώς αδρανή, δηλαδή:
• Δεν κάνουν αλλεργίες
• Δεν προκαλούν αντιδράσεις
• Δεν δημιουργούν φλεγμονές
• Δεν προκαλούν κακοήθειες
• Δεν προκαλούν κολλαγονώσεις

Πώς θα καταλάβεις ποιο είναι το καλύτερο για εσένα;

Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός το ίδιο και το δέρμα του, οι ανάγκες του και οι επιθυμίες του. Πριν την οποιαδήποτε αισθητική θεραπεία µε Botox ή fillers, προηγείται µια διαγνωστική συνάντηση µε εμένα προσωπικά, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι προσδοκίες του ασθενούς και να πραγματοποιηθεί η επιλογή του ορθού ιατρικού πρωτοκόλλου βάσει της ηλικίας, της υγείας και της κατάστασης του δέρματος του εκάστοτε ασθενούς.

Στόχο πάντα αποτελεί η ικανοποίηση των προσδοκιών του ασθενούς μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο παρέχοντας ένα αποτέλεσμα φυσικό το οποίο θα τον κάνει να νιώθει όμορφα έχοντας ένα υγιές, λαμπερό και ενυδατωμένο δέρμα. Σε γενικές γραµµές, θα λέγαμε πως οι δυναμικές ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες εμφανίζονται κατά τις κινήσεις του προσώπου αντιμετωπίζονται µε βοτουλινική τοξίνη προκειμένου να χαλαρώσουμε τους μύες, ενώ οι στατικές ρυτίδες που υπάρχουν ήδη στην ηρεμία καθώς και η αναπλήρωση του χαμένου όγκου βελτιώνονται µε εφαρμογή υαλουρονικού οξέος.

Να τονίσω όμως, πως η φιλοσοφία της σύγχρονης εποχής – και των δερµατολόγων και των ασθενών – έχει αλλάξει και δεν κυνηγάμε να γεμίσουμε και να σβήσουμε τις ρυτίδες. Νεανικό δέρμα είναι αυτό που ακτινοβολεί υγεία, έχει καλή σπαργή, καλά επίπεδα ενυδάτωσης, καλή υφή χωρίς ιδιαίτερες ρυτίδες χωρίς απώλεια όγκου χωρίς φωτογήρανση. Και σε αυτό – προσπαθώ να μυήσω τους ασθενείς µου – ότι µας βοηθά πάρα πολύ η εξέλιξη των αισθητικών θεραπειών µε τα διάφορα υλικά που έχουμε στη διάθεση µας αλλά χρειάζεται και από μέρους µας καθημερινή φροντίδα.

Θεώνη Ματούλα, Δερματολόγος, matoulaclinic.gr