BEAUTY TESTIMONY

Botox: Πώς γίνεται φίλος μας, που θέλει το καλό μας. Το έκανα και ξέρω

Shutterstock

Για να σου εξηγήσω τι σχέση μου με τα fillers, θα με περιέγραφα ως casual χρήστη. Όπως λέω στη δερματολόγο μου, αν το πρόσωπο μου ήταν η δουλειά μου, τότε ενδεχομένως να έβαζα πρόγραμμα και να έκανα κάθε 6 μήνες. Επειδή δεν είναι το πρόσωπο μου η δουλειά μου, κάνω botox όταν το νιώθω. Τι εννοώ; Χωρίς να ξέρω, υποθέτω ότι θα έχει τύχει να ξυπνήσεις ένα πρωί και όπως πλένεις το πρόσωπό σου και το βλέπεις στον καθρέφτη να σκέφτεσαι «πώς είμαι έτσι;».

Συνήθως έχει προηγηθεί μια εξαντλητική -για το σώμα ή/και τη ψυχή- περίοδος. Μπορεί και να έχεις αποφύγει να δεις για καιρό το πρόσωπό σου, όπως πραγματικά είναι. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα κάτσεις να σκάσεις κιόλας, όσο υπάρχουν λύσεις.

Το πρώτο «πώς είμαι έτσι;» το είπα στα 38. Λίγο πριν τα γενέθλιά μου είδα στον καθρέφτη μια κουρασμένη 70χρονη. Όσο και αν είχα προσπαθήσει, δεν κατάφερα να καταλάβω πότε είχα πάει από 28 χρόνων σε 38. Πόσο γρήγορα είχαν περάσει τα χρόνια και το μόνο που υπήρχε να μου θυμίζει τη νομοτέλεια ήταν οι ρυτίδες μου. Που πια είχαν καταλάβει τον χώρο τους στο δέρμα μου.

Εννοώ είχα χαρακιές πλαγιόθεν του στόματός μου και στις 2 πλευρές (από το ύψος της μύτης -μετά έμαθα λέγονται ρινοπαριακές αύλακες και πιο γλυκά ρυτίδες γέλιου, παρότι τις είχα αποκτήσει από το ατελείωτο κλάμα και το κάπνισμα) και 2 παράλληλες γραμμές ανάμεσα στα φρύδια (φυσιογνωμιστές λένε πως προκύπτουν σε όσους έχουν την τάση να σκέφτονται ασταμάτητα). Αυτές ήταν οι έντονες ρυτίδες. Κατά τα άλλα, το δέρμα του προσώπου είχε 2-3 χρώματα, λίγες πανάδες και γενικά υπήρχε μια εικόνα εγκατάλειψης.

Πήρα που λες, τηλέφωνο τη δερματολόγο μου και εξέπεμψα σήμα SOS. Μου έκλεισε ραντεβού. Μόλις ειδωθήκαμε, ξεκίνησε με ένα «και άργησες». Μου εξήγησε πως τα ενέσιμα γίνονται για να προλαμβάνουμε καταστάσεις, όταν αρχίζει να χαιρετά το κολλαγόνο (aka μεγαλώνουμε) και η βαρύτητα παίρνει θέση μάχης. Βλέπεις φίλη, αν τοποθετηθείς πριν σχηματιστεί η ρυτίδα (στο σημείο που σε ενημερώνει πως έρχεται) δεν θα τη δεις ποτέ στη ζωή σου. Αν την αφήσεις να κάνει δουλίτσα, μετά θα είναι για πάντα κοντά σου.

Με το botox αυτό που κάνεις είναι να μπλοκάρεις -προσωρινά- την κινητικότητα των μυών, στην οποία οφείλεται η δημιουργία ρυτίδων. Η επιδερμίδα γίνεται λεία και εσύ είσαι πιο φρέσκια από ποτέ.

Αφότου τακτοποιήσαμε τα βασικά (πλάγια του στόματος τοποθετήθηκε υαλουρονικό και στο μέτωπο botox), η Νατάσα (η δερματολόγος ντε) μού ζήτησε να αρχίσω τις γκριμάτσες για να δει πού αλλού ενδεχομένως να χρειάζομαι λίγο προϊόν. Παρένθεση: η Νατάσα είναι αυτή που με έχει ξεχέσει οσάκις για τις γκριμάτσες που κάνω -και έχω κατακρεουργήσει τη λειτουργία όλων των μυών που έχω στο πρόσωπο.

Εκείνη την πρώτη φορά μου έκανε ενέσεις και στο πόδι της χήνας. Όπως μου είπε, δεν είχαν κατακτήσει την περιοχή τους εκεί ακόμα οι ρυτίδες, οπότε δρούσαμε προληπτικά. Μέχρι σήμερα δεν τις έχω αφήσει να κάνουν ό,τι γουστάρουν.

Θα σου πω έντιμα πως στο botox, το τσίμπημα της βελόνας δεν είναι από αυτά που τραγουδάς το «η ζωή εδώ τελειώνει». Είναι ανεπαίσθητο. Στα σημεία που σου είπα. Σε επόμενες επισκέψεις και με τις ανάγκες να έχουν πολλαπλασιαστεί, άρχισε το όργωμα (οι ενέσεις και σε άλλα σημεία) και η διαδικασία έγινε κάπως ενοχλητική. Ειδικά στα ‘τσιμπήματα’ που γίνονται στην κορυφή του μετώπου. Εκεί, δεν θα περάσεις καλά. Στα θετικά, η όλη διαδικασία κρατάει το πολύ 10 λεπτά. Υπομονή και θα περάσει.

Όχι, δεν είμαι ο άνθρωπος που θα σου πει «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος», γιατί ψάχνω από τα 13 και την πρώτη μου αποτρίχωση για αυτόν που την εμπνεύστηκε.

Όταν τελείωσε η Νατάσα, αισθανόμουν άλλος άνθρωπος. Βασικά, ήμουν άλλη. Μην φανταστείς κάτι το ακραίο. Ήμουν σαν να είχα κοιμηθεί 20 σερί ώρες -πιο ξεκούραστη και χαλαρή από ποτέ. Όπως μου εξήγησε η ειδικός, θα πήγαινα 15 μέρες αργότερα για να δούμε αν χρειάζεται συμπλήρωμα.

Αυτό είναι το 1ο SOS για την εξέταση που θα σου κάνω, να δω αν διάβασες το μάθημα

Το πιο βασικό σε ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις -γιατί έτσι γουστάρεις- είναι να μην κοιτάξεις την τιμή (πάνω κάτω η ίδια είναι παντού), αλλά να βρεις έναν καλό γιατρό. Δηλαδή, να έχεις δει τη δουλειά του και να ξέρεις πως δεν έχει προτεραιότητα να βάλει όσο περισσότερο υλικό μπορεί (και ως εκ τούτου να χρεώσει περισσότερα μπουκαλάκια), αλλά να σου δώσει ό,τι χρειάζεσαι. Πράγμα που σημαίνει ότι στην πρώτη επίσκεψη θα σου βάλει τόσο, όσο, προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά σου, αλλά να μειωθεί δραστικά ό,τι σε ενοχλεί -στην αρχή εξαφανίζεται, μετά αν δεν θες να παραπέμπεις σε γάτα, σου αρκεί να υπάρχει τίμια βελτίωση.

Για να σου εξηγήσω, μετά τη διαδικασία με είδαν δεκάδες άνθρωποι. Ένας κατάλαβε ότι είχα κάνει κάτι στο πρόσωπο μου. Ήταν φωτογράφος -δηλαδή, από επαγγελματική διαστροφή ήταν εκπαιδευμένος να παρατηρεί και την παραμικρή αλλαγή σε όποιον είχε απέναντι του.

Εφόσον τελειώσεις με τα διαδικαστικά, δεν έχεις τελειώσει και με όσα οφείλεις να κάνεις, ώστε να είσαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα που σου πρόσφερε ο ειδικός του botox θα μείνει και ως έχει για τους επόμενους έξι μήνες -αν δεν κάνεις γκριμάτσες όλη την ώρα και ως εκ τούτου κόψεις χρόνο «ζωής» του υλικού.

Τι δεν πρέπει να κάνεις αν κάνεις botox

Για τις 4 επόμενες ώρες είναι χρήσιμο να μην ξαπλώσεις, καθώς το υλικό θα κάνει βόλτες και ποιος ξέρει πού θα καταλήξει. Επίσης είναι χρήσιμο να μην γυμναστείς για το επόμενο 12ωρο. Το είχα κάνει μια φορά και την ώρα των κοιλιακών, που έπρεπε να ξαπλώσω αποχώρησα -λέγοντας και το λόγο, με τον γυμναστή να πιστεύει ότι του κάνω πλάκα. Για να σοβαρευτούμε, μην ανεβάσεις παλμούς και μη ρισκάρεις να μετακινηθεί η νευροτοξίνη πριν καθίσει στο μυ -γιατί για αυτό πήγες για botox, woman.

Προφανώς δεν κάνεις μασάζ προσώπου για 12 ώρες, δεν θα πλυθείς για το ίδιο διάστημα με ζεστό νερό όπως και δεν στεγνώνεις με σεσουάρ τα μαλλιά σου -εκτός και αν θες να ακυρώσεις το αποτέλεσμα. Ιδανικά μη βάλεις και make up πριν περάσει τουλάχιστον ένα μισάωρο -ούτε καν στα σημάδια που θα αφήσει η ενεσούλα. Βλέπεις, αφήνει και μια μικρή τρυπούλα από όπου μπορούν να μπουν βακτήρια.

Με την πάροδο των χρόνων, άρχισαν οι ενέσεις και στο άνω χείλος (είπαμε, καπνίζω -και ομολογώ ότι αυτό είναι ένα σημείο όπου ο πόνος είναι πολύ ενοχλητικός), ενώ «χτύπησα» και ένα volume που αυξάνει το μέγεθος των «μήλων» και ως εκ τούτου, σηκώνεται το δέρμα ή αν προτιμάς, μαζεύεται ό,τι κρέμεται κάτω από το σαγόνι.

Θα ήθελα επίσης, να σε ενημερώσω ότι εφόσον εμπιστευτείς κάποιον που ξέρει να κάνει τη δουλειά, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να είσαι η ίδια, είτε κλαις, είτε γελάς. Δηλαδή, οι μύες θα συνεχίσουν να λειτουργούν (μπορείς να κλαις, να γελάς και να θυμώνεις με την άνεση σου), όπως εσύ θα αισθάνεσαι την κάθε κίνηση, σαν να «βρίσκει» ο όποιος μυς σε τοίχο. Θα καταλάβεις πότε δεν έχει μείνει τίποτα (πότε τελειώνει η επήρεια του φαρμάκου) τη μέρα που θα ξυπνήσεις και το πρόσωπο σου θα είναι όπως πριν κάνεις botox, εφόσον δεν το έχεις βάλει στη ζωή σου από νωρίς. Αν το έχεις κάνει αυτό, οι ρυτίδες δεν θα είναι ίδιες -αλλά πιο «ελαφρές».

Στην τελευταία σημείωση, θα ήθελα να σου πω ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως δεν είσαι αλλεργική στη βοτουλινική νευροτοξίνη ή σε φάρμακα που περιέχουν πρωτεΐνες. Επίσης, ενημέρωσε τον γιατρό (που θα σε ρωτήσει, αλλά λέμε) αν έχεις κάποια νευρολογική νόσο και αν έχεις κάνει κατάχρηση αλκοόλ την προηγούμενη, άλλαξε το ραντεβού.