BEAUTY NEWS

5 τρόποι να φροντίζεις τα μαλλιά σου και να σέβεσαι το περιβάλλον

Unsplash

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS. Τα γεγονότα τις τελευταίες μέρες- χρόνια έρχονται να εκπληρώσουν όλα αυτά που κάποτε ακούγαμε ως θεωρίες στο σχολείο πιστεύοντας πως δεν θα μας αγγίξουν. Έχουμε περάσει πλέον στην πράξη. Το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα– ένας εμφανής-εύκολα παρατηρήσιμος δείκτης είναι η περιβαλλοντική θερμοκρασία που έχει αυξηθεί – με τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων να αναμένεται να ενταθούν- σύμφωνα με τους επιστήμονες– τις επόμενες δεκαετίες. Η στροφή προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής σε όλα τα επίπεδα είναι μονόδρομος. Η ρουτίνα που περιποιούμαστε τα μαλλιά μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

 

Κι όσο κι αν σου ακούγεται σοκαριστικό (όταν το συνειδητοποιείς), ο κόσμος της ομορφιάς (και της ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών σου) είναι γεμάτος πλαστικά – τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των προϊόντων. Η αναζήτηση καλύτερων εναλλακτικών λύσεων όσο αφορά τη συσκευασία των προϊόντων που χρησιμοποιείς δεν είναι όμως το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να συμβάλλεις στη βιωσιμότητα (και έχουν πλέον στις δεσμεύσεις τους πολλά hair care brands).

Η λογική του refill, των πιο sustainable συνθέσεων είναι μόνο μερικά ακόμη πράγματα που μπορείς να υιοθετήσεις εύκολα στην καθημερινή σου beauty ρουτίνα, σε αντίθεση με το παρελθόν- που κάποιες φορές έπρεπε να θυσιάσεις την ποιότητα προκειμένου να αναζητήσεις λιγότερο επιβλαβή προϊόντα για το περιβάλλον. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις 5 eco-tips για να φροντίζεις σωστά τα μαλλιά σου και να σέβεσαι ταυτόχρονα το περιβάλλον. Εξάλλου μην ξεχνάς πως όταν σέβεσαι τον πλανήτη, σέβεσαι τον εαυτό σου.

Δώσε βάση στη λίστα με τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου

Μπορεί το μυαλό των περισσότερων όταν ακούμε τις λέξεις φιλικό προς το περιβάλλον και beauty/ hair care ρουτίνα να πηγαίνει (και δικαιολογημένα) στις συσκευασίες όμως, τα ίδια τα συστατικά εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον μιας και όλα αυτά καταλήγουν μέσω του αποχετευτικού συστήματος στη θάλασσα. Ωστόσο, η «αποκρυπτογράφηση» των συστατικών είναι λίγο πιο περίπλοκη προκειμένου να καταλάβει κανείς εάν ένα προϊόν είναι ασφαλές τόσο για τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον.

Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά τα πιο κοινά συστατικά περιποίησης μαλλιών, υπάρχουν μερικά συστατικά που πρέπει να προσέξεις: Τα αιθοξυλιωμένα συστατικά όπως το Sodium laureth sulfate (SLES), sodium lauryl sulfate (SLS) και το ammonium laureth sulfate, οι σιλικόνες αλλά και parabens που μπορούν να υπάρχουν σε σαμπουάν, είναι μόνο μερικά από αυτά. Παράλληλα, καλό είναι να αναζητάς στις συσκευασίες των προϊόντων τους όρους όπως cruelty-free και vegan και τα αντίστοιχα σύμβολα. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, αν δεν είσαι σίγουρη για ένα συστατικό, κάνε τη δική σου έρευνα.

Επίλεξε προϊόντα με ανακυκλώσιμη (& ανακυκλωμένη) συσκευασία

Η επιλογή προϊόντων με συστατικά που είναι λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον είναι απαραίτητη, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών. Πολλά beauty brands δεσμεύονται να παράγουν πιο βιώσιμες συσκευασίες για τα προϊόντα τους και να δίνουν περισσότερες πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούν. Τα προϊόντα με low ή zero-packaging ή τα ανταλλακτικά (refills) είναι σαφώς πιο βιώσιμα, αλλά δεν είναι εφικτή επιλογή για ορισμένους τύπους προϊόντων, όπως τα sprays μαλλιών ή κρέμες φορμαρίσματος. Όταν βέβαια, δεν μπορείς να βρεις μια εφικτή εναλλακτική λύση για ένα προϊόν που αγαπάς, διάλεξε ένα προϊόν με συσκευασία που μπορεί να ανακυκλωθεί εύκολα, ειδικά αν είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα υλικά.

Μάθε να ανακυκλώνεις σωστά τα μπουκάλια

Μπορεί να σου ακούγεται προφανές, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε ότι μπορούμε να ανακυκλώνουμε (εκτός από την κουζίνα) και τα προϊόντα που έχουμε στο μπάνιο μας, όπως τις συσκευασίες σαμπουάν ή conditioner για τα μαλλιά. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση είναι να επιλέξεις συνειδητά είτε να αφιερώσεις μερικά λεπτά να πλύνεις τα άδεια μπουκάλια μετά τη χρήση τους και να τα βάλεις στον οικιακό κάδο ανακύκλωσης είτε σε ακόμη καλύτερη περίπτωση, να τα επαναχρησιμοποιήσεις. Εξάλλου, ο  Νο1 κανόνας της ανακύκλωσης είναι να μην έχεις ένα προϊόν που χρειάζεται ανακύκλωση από την αρχή κάνοντας focus σε low ή zero-waste, επαναγεμιζόμενες (refills) ή multi-use συσκευασίες. Για την ανακύκλωση των συσκευασιών, μπορείς να τσεκάρεις επίσης τα προγράμματα ανακύκλωσης που έχουν τα beauty brands που χρησιμοποιείς (είτε αυτά αφορούν μόνο δικές τους συσκευασίες είτε όλα τα brands), όπως το KORRES Recycle Lab, το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης στο φαρμακείο αλλά και να αναζητήσεις άλλες επιλογές για αντικείμενα που δεν είναι ανακυκλώσιμα.

Πες ναι στο Refill

Τι πιο βιώσιμο από ένα προϊόν που έχει ανακυκλώσιμη συσκευασία; Ένα προϊόν που μπορεί να γεμίζει ξανά και ξανά και δεν απαιτεί να αγοράζεις ολόκληρα νέα μπουκάλια κάθε φορά που το εξαντλείς. Με μία φράση: Λιγότερη κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών. Πλέον ολοένα και περισσότερα αγαπημένα brands περιποίησης μαλλιών έχουν υιοθετήσει αυτή τη λογική, πουλώντας ανταλλακτικά των δημοφιλών προϊόντα τους. Να πω σε αυτό το σημείο, πως τα ανταλλακτικά (refills) είναι πολύ πιο βιώσιμα από ένα τυπικό μπουκάλι (χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο πλαστικό και είναι πολύ ελαφρύτερα σε βάρος) περιέχοντας μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντος.

Τα «εργαλεία» aka οι βούρτσες που χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μιλώντας για πιο βιώσιμη ρουτίνα περιποίησης και μαλλιά, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψιν μας και τα εργαλεία aka βούρτσες. Αντί για παραδοσιακές βούρτσες μαλλιών κατασκευασμένες με πλαστικές λαβές και νάιλον τρίχες, μπορείς να επιλέξεις βούρτσες από ξύλο, μέταλλο ή κάποιο sustainable υλικό που αφενός θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ παράλληλα, μπορούν να αποσυναρμολογηθούν για να ανακυκλωθούν ξεχωριστά.