ΠΡΟΣΩΠΟ

5 λάθη που κάνεις καθημερινά στην περιποίηση της επιδερμίδας σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Κι όσο η εμμονή μας στην περιποίηση της επιδερμίδας αυξάνεται με τον καιρό και το ντουλάπι του μπάνιου μας γεμίζει με προϊόντα skincare (ορούς, κρέμες, toners κλπ) τόσο πιο εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε λάθη.

 

Παρακάτω συγκέντρωσα 5 από τα πιο κοινά λάθη που μπορείς να κάνεις καθημερινά στην περιποίηση της επιδερμίδας σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ήρθε η ώρα να τα διορθώσεις! Τι λες;

Ξεχνάς το αντηλιακό

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το 90% του τρόπου με τον οποίο το δέρμα μας γερνάει σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο. Ακόμη και όταν έχει συννεφιά, ακόμη και τώρα που καθόμαστε όλη μέρα στο σπίτι, το αντηλιακό είναι απαραίτητο. «Η μία από τις δύο υπεριώδεις ακτινοβολίες, η UVA (η άλλη είναι η UVB), είναι η μορφή της ηλιακής ακτινοβολίας που διαπερνά τα τζάμια – παράθυρα και είναι υπεύθυνη, εκτός από τον καρκίνο του δέρματος και για τη φωτογήρανση.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η UVA είναι εκείνο το μήκος κύματος, το οποίο διεισδύει πιο βαθιά χωρίς να προκαλεί ηλιακό έγκαυμα – επομένως δε δίνει προειδοποιητικά σημάδια ούτως ώστε να το αντιληφθούμε. Επίσης, το ότι #μένουμεσπίτι σημαίνει ότι χρειαζόμαστε, παράλληλα, προστασία λόγω της έκθεσής μας στο μπλε φως. Δυστυχώς, οι συσκευές μας, όπως υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, tablet, τηλεόραση εκπέμπουν μπλε φως. Γνωρίζεις ότι η έκθεση επί 4 ημέρες σε πηγές μπλε φωτός ισοδυναμούν με ηλιοθεραπεία επί 20 λεπτά;» μας είχε πει πριν από λίγο καιρό η δερματολόγος Θεώνη Ματούλα.

Δεν κάνεις σωστό layering

Το layering δεν γίνεται μόνο στα ρούχα ή τα αξεσουάρ. Layering κάνεις και στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Η γνώση της σωστής σειράς με την οποία πρέπει να τα απλώνεις τα προϊόντα στην επιδερμίδα σου είναι από τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθείς ώστε να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πιο σωστή απορρόφηση.

Οι δύο βασικοί κανόνες που ισχύουν σε κάθε περίπτωση- και δεν πρέπει να ξεχνάς- είναι να ξεκινάς αφενός σε καθαρή επιδερμίδα την εφαρμογή των προϊόντων και έπειτα να απλώνεις πρώτα τα προϊόντα με τις πιο ελαφριές φόρμουλες, ώστε να απορροφώνται πιο εύκολα και να διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Επίσης, σε περίπτωση που χρησιμοποιείς πιο «βαριές» στην υφή τους κρέμες, καλό είναι να αφήνεις λίγο παραπάνω χρόνο στην απορρόφηση τους, όσο κάνεις το layering (πριν δηλαδή, συνεχίσεις να απλώνεις το επόμενο προϊόν).

Δείχνεις υπερβάλλοντα ζήλο που οδηγεί σε λάθη

Με τα ενεργά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας να είναι hot skincare trend, αλλά και με τόσες πολλές «θαυματουργές» επιλογές- προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων, πολλές φορές δημιουργείται μία σύγχυση που αφορά τόσο τα προϊόντα που είναι κατάλληλα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιδερμίδας σου, όσο και το κάθε πότε πρέπει να τα χρησιμοποιείς. Κάπως έτσι, αρκετές φορές στην προσπάθειά σου να καταφέρεις τα μέγιστα, δείχνεις υπερβάλλοντα ζήλο που οδηγεί σε λάθη εις βάρος της επιδερμίδας σου. Για παράδειγμα, η υπερβολική απολέπιση εάν χρησιμοποιείς πολλά προϊόντα που περιέχουν AHA, μπορεί να διαταράξει το προστατευτικό φραγμό του δέρματος. Ένας γενικός κανόνας όσο αφορά τα δραστικά συστατικά, είναι πως όσο πιο ισχυρό είναι το συστατικό, τόσο λιγότερο θα πρέπει να το χρησιμοποιείς.

Ξεχνάς την περιοχή του λαιμού

Επιδερμίδα δεν έχουμε μόνο στο πρόσωπο. Έχουμε και στο σώμα. Ο λαιμός είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Και κάπου εκεί, τον ξεχνάμε. Καθαρισμός, απολέπιση, τόνωση, ενυδάτωση, αντηλιακή προστασία. Όλα θα πρέπει να συνεχίζουν στην περιοχή του λαιμού  αλλά και του ντεκολτέ. Απλά πάντα να έχεις κατά νου πως α) η επιδερμίδα είναι αρκετή ευαίσθητη και β) απλώνοντας τα προϊόντα να κάνεις ανοδικές κινήσεις που δεν θα τραυματίσουν το δέρμα.

Δεν έχεις «καλό» τρόπο

Ο τρόπος μετράει. Και οι κινήσεις που κάνεις στην επιδερμίδα σου μετρούν κι αυτές, καθώς εφαρμόζεις τα προϊόντα στην επιδερμίδα σου. Απαλές κινήσεις με τα δάχτυλα, χωρίς να τραβάς ή να τραυματίζεις το δέρμα σου, χωρίς να ασκείς καθόλου πίεση είτε χρησιμοποιείς cotton pads είτε τα δάχτυλά σου είναι ένα πρώτος γενικός κανόνας.