BEAUTY TRENDS

4 beauty trends από τη μικρή οθόνη που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία

NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images/Ideal Image

Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο «υπέκυψαν» στη γοητεία τους, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ένα τηλεοπτικό προϊόν μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής, ακόμη και στο beauty κόσμο. Ο λόγος γι αυτά τα beauty trends aka τις τάσεις ομορφιάς που όσα χρόνια- γενιές κι αν περάσουν, θα μένουν πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας.

 

 

Βeauty trends που τα ζητάς με το όνομά τους και είναι μια ιστορία από μόνα τους, χαρακτηρίζοντας μια  ολόκληρη γενιά. Στη δεκαετία του ’70 ήταν το The Farrah ή αλλιώς το Farrah Fawcett Flip- τα μαλλιά της Farrah Fawcett από την σειρά Οι Άγγελοι του Τσάρλι, ενώ, στα 90s, κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τη δύναμη του Rachel Cut της Jennifer Aniston στα Φιλαράκια.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, κάνουμε focus σ’ αυτές τις τάσεις- κυρίως στο μακιγιάζ και τα μαλλιά- που ταξίδεψαν στο χρόνο, γνώρισαν μεγάλη απήχηση και ξεπέρασαν τα όρια της μικρής οθόνης, γράφοντας τη δική τους ιστορία και καθορίζοντας ακόμη και τα hair trends του σήμερα. Παρακάτω σου αναφέρω 4 από τα πιο χαρακτηριστικά.

4 δημοφιλή beauty trends από τη μικρή οθόνη:

Το The Rachel Cut της Jennifer Aniston στα Φιλαράκια

Όταν η Jennifer Aniston έκανε το ντεμπούτο της ως Rachel Green στα Φιλαράκια, τη δεκαετία του ’90, τίποτε δεν προμήνυε τον πανικό που θα επικρατούσε στη συνέχεια για το κούρεμά της. Το ακανόνιστο φιλαριστό μακρύ καρέ, που έφτανε μέχρι τους ώμους και πλαισίωνε τέλεια το πρόσωπο, σχηματίζοντας ένα νοητό heart shape στο μπροστινό μέρος, απέκτησε το δικό του όνομα The Rachel, κάνοντας εκατομμύρια γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο να σχηματίζουν ουρές έξω από τα κομμωτήρια προκειμένου να το υιοθετήσουν.

Οι βασικότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στο να γίνει το πιο iconic κούρεμα των 90s και ένα από τα πιο hot beauty trends; Αρχικά η μεγάλη επιτυχία της σειράς που πρωταγωνιστούσε η Jennifer, αλλά και το γεγονός πως ήταν μία φρέσκια πρόταση που μπορούσε να υιοθετήσει οποιαδήποτε γυναίκα ανεξάρτητα από το μήκος των μαλλιών της.

NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images/Ideal Image

Κι όσο το κούρεμα της Aniston έμενε στην ιστορία ως ένα από τα πιο iconic κουρέματα όλων των εποχών, η ίδια σε συνεντεύξεις της μετά από χρόνια, δήλωνε -προς έκπληξη όλων- την αποστροφή της. «Πώς να το πω, νομίζω ότι ήταν το πιο άσχημο κούρεμα που έχω δει ποτέ μου» είχε πει σε συνέντευξή της στο Allure το 2011, ενώ σ’ άλλη αλλού, «Δεν ήμουν ποτέ fan του Rachel Cut ρίχνοντας την αποκλειστική «ευθύνη» του κουρέματος στον κομμωτή της Chris McMillan.

Για την ιστορία, το hair look της Rachel (χρώμα και κούρεμα), άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο διάσημο τρία χρόνια αφότου ξεκίνησε ο hairstylist Chris McMillian και ο hair colorist Michael Canalé να το δημιουργούν. Μέχρι σήμερα, η Aniston έχει τον ίδιο hairstylist, Chris McMillan, που είναι και προσωπικός φίλος της, ενώ με το Friends Reunion πριν λίγους μήνες, παρατηρήθηκε ξανά αυξημένη ζήτηση στα κομμωτήρια στην Αμερική για το Rachel Cut.

Το Farrah Fawcett Flip της Farrah Fawcett στους Άγγελους του Τσάρλι

Το να έμπαινε μία γυναίκα σ’ ένα κομμωτήριο τη δεκαετία του ’70 και να ζητούσε το The Farrah ή αλλιώς το Farrah Fawcett Flip aka τα μαλλιά της Farrah Fawcett, ήταν κάτι παραπάνω από σύνηθες- μπορεί κανείς να το πει και κανόνα. Η ηθοποιός που έγινε διάσημη μέσα από τον ρόλο της στην σειρά Οι Άγγελοι του Τσάρλι (Charlie’s Angels), καθόρισε μια ολόκληρη δεκαετία -και όχι μόνο- με το signature hair look της, δίνοντας μάλιστα σ’ αυτό, το όνομά της.

Έντονα layers, αρκετός όγκος και υπέροχη φυσική κίνηση στο μπροστινό μέρος, είναι αυτά που σε πρώτη φάση χαρακτηρίζουν το κούρεμα- ορόσημο αυτής της δεκαετίας. Φυσικά, το μυστικό της επιτυχίας του, δεν «κρύβεται» μόνο στο σωστό κούρεμα. Το hairstyling παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο: Από τον τρόπο δηλαδή, που θα στεγνώσει μία γυναίκα τα μαλλιά της με το σεσουάρ, τα προϊόντα και τα εργαλεία (ρόλεϊ, ψαλίδι κλπ) που θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει όγκο και υφή, έως τις κινήσεις που θα κάνει για να δώσει στα μαλλιά μία κίνηση προς τα έξω.

Ένας ακόμη λόγος που το συγκεκριμένο hair look ξεχώρισε ανάμεσα στα υπόλοιπα beauty trends και τις επόμενες δεκαετίες; Ταίριαζε σε όλα τα μήκη μαλλιών, από το καρέ έως και τα πιο μακριά μαλλιά, προσαρμοζόμενο πάντα στο σχήμα του προσώπου κάθε γυναίκας.

Last update: To Farrah Fawcett Flip είναι μία από τις τάσεις στα μαλλιά που κάνουν δυναμικό comeback, έχει γίνει ήδη viral social media, με τη Gen Z να το αποθεώνει στο TikTok δημιουργώντας άπειρα tutorials, αλλά και πολλές celebrities να το υιοθετούν.

Τα Makeup Looks στο Euphoria

Το Euphoria είναι μία από τις πιο πρόσφατες τηλεοπτικά σειρές (ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιούνιο του 2019 στο HBO) που κατάφεραν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, να κερδίσουν τις εντυπώσεις του κοινού και των κριτικών, αλλά και να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο beauty κόσμο.

Το cast, τα εφέ, η προσέγγιση των θεμάτων σε συνδυασμό με τα bold- πραγματικά βγαλμένα από άλλο πλανήτη- και gender-free makeup looks δια χειρός Doniella Davy και τη μεγάλη απήχηση που αυτά είχαν στο κοινό, ήταν μόνο μερικά χαρακτηριστικά που έκαναν το τηλεοπτικό show να ξεχωρίσει, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δύναμη που μπορεί ασκήσει ένα τηλεοπτικό προϊόν στη διαμόρφωση των τάσεων στο χώρο της ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός, πως τόσο η σειρά κέρδισε το βραβείο για το Contemporary Makeup στα περσινά Emmys, αλλά και η Zendaya το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη σειρά (η νεότερη γυναίκα που κατακτά ένα τέτοιο το βραβείο στην ιστορία του θεσμού).

Στρας, neon, glitter, έντονα ζωηρά χρώματα στα μάτια, εκκεντρικά σχέδια με το eyeliner που απαιτούν μόνο τη φαντασία ενεργοποιημένη, dramatic cat-eye looks, beauty references από περασμένες δεκαετίες, έντονες λάμψεις στο πρόσωπο, πρωταγωνιστούν στα μακιγιάζ της σειράς, που απαλλάσσονται από τα «πρέπει» και την υποταγή σε περιορισμούς και κανόνες. Η τάση του να μπορείς να δημιουργείς ελεύθερα όποιο μακιγιάζ εκφράζει τα συναισθήματά σου, όπως και όποτε εσύ το ορίσεις, είναι στο επίκεντρο, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συμβολή της Gen Z, να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εδραίωσή της.

Μάλιστα, σε σχέση με άλλες τηλεοπτικές σειρές, τα μακιγιάζ του Euphoria είναι αυτά που ολοένα και περισσότεροι χρήστες θέλησαν- θέλουν να ψάξουν, να παρακολουθήσουν και να δημιουργήσουν με τη σειρά τους, σύμφωνα και με τις αναζητήσεις τους στο TikTok, το Instagram και το YouTube. Αντίδοτο στα σκοτεινά χρόνια του κορονοϊού ή απλά η τάση για πειραματισμούς στο μακιγιάζ δεν έσβησε ποτέ;

Δεν είναι όμως, μόνο η απήχηση της σειράς στα social media. Τα statement makeup looks της σειράς αποτέλεσαν- αποτελούν το #beautyinspo αρκετών celebrities για τις red carpet εμφανίσεις τους, αλλά και οίκων μόδας στο πλαίσιο των fashion shows που παρουσίασαν- παρουσιάζουν στις Εβδομάδες Μόδας όπως των οίκων Pyer Moss, Jason Wu, Chromat, Ulla Johnson, Area στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης κλπ.

Οι φυσικές, wild & free μπούκλες της Carrie Bradshaw στο Sex And The City

Εκτός από τα iconic looks και τη μόδα που αναμενόμενα μονοπωλούν το ενδιαφέρον, οι φυσικές μπούκλες της Carrie Bradshaw aka Sarah Jessica Parker στο Sex and the City είναι το επόμενο, signature χαρακτηριστικό που έρχεται στο μυαλό μας σχολιάζοντας την πρωταγωνίστρια της σειράς.

Σε μία εποχή- μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αρχές των ’00s- όπου το ίσιωμα και γενικότερα τα ολόισια μαλλιά είχαν πάρει ολοκληρωτικά τη θέση των #wildhair της δεκαετίας του ’80, κατά κάποιον τρόπο, η Carrie έκανε τα φυσικά, πολύ σγουρά μαλλιά της να είναι ξανά cool– ακόμη κι αν δεν ήταν μέσα σ’ όλα που υπαγόρευε «η μόδα» της εποχής.

Αψηφώντας την υγρασία- φριζάρισμα, το ψιλόβροχο αλλά και τη ζέστη της Νέας Υόρκης, η Carrie έμεινε πιστή στις φυσικές μπούκλες στα μαλλιά της, ανεξάρτητα από το μήκος τους- ποιος μπορεί να ξεχάσει το κοντό και σγουρό καρέ που υιοθέτησε στα μαλλιά της στην 4η σεζόν;- αποτελώντας εκτός από style και hair icon για όλες τις γυναίκες.

Φυσικά, τα παραπάνω αποτελούν μόνο μερικά από τα πιο επιδραστικά beauty trends που ξεπέρασαν τα όρια της μικρής οθόνης, φτάνοντας στην κουλτούρα του σήμερα. Η λίστα είναι σαφώς μεγαλύτερη, αποδεικνύοντας τη σημαντική αλληλεπίδραση της τηλεόρασης με τους άλλους τομείς της ζωής, της κοινωνίας, της οικονομίας.