BEAUTY NEWS

10 cruelty-free brands ομορφιάς που πρέπει να γνωρίζεις

Pexels

Δεν χρειάζεται να έχεις δικό σου κατοικίδιο, για να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικά και ξεχωριστά πλάσματα είναι τα ζώα. Είναι μία χειροπιαστή, ζωντανή απόδειξη πως αυτός ο πλανήτης, δεν είναι μόνο δικός μας. Ορισμένα από τα πλάσματα που τον κατοικούν σήμερα υπήρχαν ήδη εδώ, πολύ πριν από εμάς και έχουν συντελέσει στην ανάπτυξη μοναδικών φυσικών οικοσυστημάτων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν είναι λίγα τα brands στη βιομηχανία ομορφιάς που συνεχίζουν να κάνουν δοκιμές σε ζώα σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής των προϊόντων τους, είτε μιλάμε για προϊόντα μακιγιάζ, είτε για skincare κλπ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου και εκτός από την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων, παράλληλα έρχεται να μας θυμίσει τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντι σ’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τον πλανήτη, κάναμε μία λίστα με 10 cruelty-free brands ομορφιάς.

 

Σίγουρα, το να καταλάβει κανείς ποια είναι τα cruelty-free brands ομορφιάς, δεν είναι είναι εύκολο. Για την ακρίβεια, είναι τόσο πολλά αυτά που πρέπει να ερευνήσει και να ελέγξει κάθε φορά που, «ακόμα και αν ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχουν πολλά ακόμη που κρύβονται κάτω από το χαλί όσον αφορά τον ηθικό αντίκτυπο της βιομηχανίας ομορφιάς» αναφέρει η The Body Shop, ένα από τα beauty brand- πρωτοπόρους ως προς τις βιώσιμες, cruelty-free πρακτικές στη βιομηχανία ομορφιάς και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Μάλιστα, οι δοκιμές καλλυντικών προϊόντων σε ζώα έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2004 και οι δοκιμές για τα συστατικά καλλυντικών προϊόντων από το 2013. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στις περισσότερες χώρες ανά την υφήλιο.

Για να σε βοηθήσουμε κάπως να ξεκαθαρίσεις την κατάσταση, συγκεντρώσαμε για αρχή, μερικά από τα πιο αγαπημένα μας cruelty free brands ομορφιάς. Εταιρίες που δεν κάνουν δοκιμές σε ζώα, είτε αυτές αφορούν τις πρώτες ύλες, είτε τα τελικά προϊόντα και έχουν την πιστοποίηση Leaping Bunny

Τι σημαίνει να είναι ένα brand Cruelty-Free;

Για να είναι ένα brand cruelty-free, σημαίνει ότι κανένα ζώο δεν έχει σκοτωθεί, τραυματιστεί ή μπει στη διαδικασία δοκιμής για τη δημιουργία προϊόντων του, ούτε ως τελικό προϊόν ούτε τα συστατικά του. Επίσης, δεν επιτρέπεται να συνάψει συνεργασίες με άλλους φορείς (προμηθευτές ή κατασκευαστές), προκειμένου να κάνουν δοκιμές σε ζώα για λογαριασμό του και δεν κάνει πώληση προϊόντων σε μέρη/ χώρες όπου επιτρέπονται οι δοκιμές σε ζώα. Παράλληλα, τα brands αυτά έχουν την πιστοποίηση Leaping Bunny και μπορεί κανείς να τεστάρει ότι ακολουθούν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα βρίσκοντάς τα στον κατάλογο της Peta, της Cruelty Free International, το crueltyfree.peta.org.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των vegan και cruelty-free προϊόντων;

Για να θεωρηθεί ένα προϊόν vegan θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί χωρίς κανένα ζωικό ή ζωικής προέλευσης συστατικό. Πολλά τέτοια συστατικά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της ομορφιάς, μερικά είναι: κερί μέλισσας και μέλι, μετάξι, κερατίνη, γλυκερίνη, μη φυτικό σκουαλένιο, λανολίνη, κολλαγόνο και καρμίνη. Από την άλλη πλευρά, ένα cruelty-free προϊόν είναι αυτό που δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα σε κάθε φάση του: από τις πρώτες ύλες έως το τελικό προϊόν (όλα τα vegan προϊόντα είναι cruelty-free by default).

10 cruelty-free brands ομορφιάς

The Body Shop

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της εταιρείας το 1976, η Anita Roddick εμφύσησε στην The Body Shop και στους ανθρώπους της την ανεξάντλητη και έμπρακτη αγάπη για τον πλανήτη. Μια αγάπη άρρηκτα συνυφασμένη με το αγωνιστικό πνεύμα, που έκτοτε τρέχει στο DNA της εταιρείας μας και διέπει τη λειτουργία της.  Η The Body Shop αγωνίζεται ασταμάτητα έτσι ώστε όλα τα καλλυντικά προϊόντα να σταματήσουν να δοκιμάζονται στα ζώα, ανοίγοντας σταθερά το δρόμο για μια πιο sustainable και ηθική βιομηχανία ομορφιάς.

Aveda

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της το 1978, η Aveda, ένα brand φυτικής προέλευσης με σειρές περιποίησης μαλλιών, προσώπου & σώματος, μακιγιάζ, βαφών και με προϊόντα aroma, ήταν cruelty-free. Από τον Ιανουάριο του 2021, όλα τα προϊόντα της παγκοσμίως είναι και 100% vegan!

Fenty Beauty

Ένα από τα πιο αγαπημένα brands ομορφιάς εκατομμυρίων γυναικών σ’ όλο τον κόσμο. Εκτός από το diversity, η Fenty Beauty- το beauty brand της Rihanna- δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση δοκιμών σε ζώα. Την ίδια cruelty-free φιλοσοφία ακολούθησε στη συνέχεια και το Fenty Skin.

The Ordinary

Η The Ordinary- βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των Deciem (το όνομα της εταιρείας)- είναι το πρώτο brand το οποίο άρχισε να μιλάει για δραστικά συστατικά, πριν αυτά γίνουν τάση. Εκτός όμως από τη value for money φιλοσοφία του σε συνδυασμό με την ποιότητά του, η The Ordinary εκτός από vegan, είναι ένα cruelty-free brand και έχει λάβει την πιστοποίηση Leaping Bunny.

Urban Decay

Δύσκολα θα βρεις makeup addict που να μην έχει έστω και μία παλέτα Urban Decay στο μπουντουάρ της. Παρά το γεγονός πως δεν είναι ακόμη 100% vegan όσο αφορά τις συνθέσεις του, ανήκει στα cruelty-free brands ομορφιάς και είναι Peta certified.

Milk Makeup

Υποστηρίζοντας την τάση του “clean beauty”, το brand είναι 100% vegan (μην σε ξεγελά το όνομά του Milk Makeup), επιλέγοντας να χρησιμοποιεί φυσικές εναλλακτικές λύσεις αντί για ζωικά παράγωγα και συστατικά που είναι cruelty-free και paraben-free. It’s clean, cool beauty.

Youth to the People

Η Youth To The People είναι ένα ακόμη cruelty-free brand ομορφιάς. Δεν δοκιμάζουν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι προμηθευτές τους τα τελικά προϊόντα ή τα συστατικά κατά τη διαδικασία παραγωγής σε ζώα.

Jane Iredale

Η Jane Iredale είναι ένα από τα πιστοποιημένα cruelty-free brands ομορφιάς, με πιστοποίηση Leaping Bunny και PETA. Βασική δέσμευση του brand είναι να μην κάνει δοκιμές σε ζώα σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής των προϊόντων, έχοντας με αυτόν τον τρόπο μία πιο ολιστική προσέγγιση για τη δημιουργία υπεύθυνης, υγιούς ομορφιάς.

ILIA

«Υπέρμαχος» της φιλοσοφίας του clean beauty, η ILIA είναι ένα από τα πιο αγαπημένα brands ομορφιάς τόσο των makeup όσο και των skincare addicts. Και δεν είναι μόνο το γεγονός πως είναι cruelty-free με την πιστοποίηση Leaping Bunny, αλλά αρκετά από τα προϊόντα του είναι vegan.

Dove

Η Dove έχει λάβει την παγκόσμια έγκριση της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) σε αναγνώριση της παγκόσμιας δέσμευσης  για τον μόνιμο τερματισμό των πειραμάτων σε ζώα οπουδήποτε στον κόσμο. Χάρη στις σύγχρονες επιστημονικές εναλλακτικές που στρέφονται γύρω από τον άνθρωπο χωρίς να χρησιμοποιούν ζώα, τα πειράματα σε ζώα δεν είναι πλέον απαραίτητα και εφαρμόζονται προσεγγίσεις που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση ζώων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων και των συστατικών μας εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.

Μία πρωτοβουλία που μας αφορά

Μετά από εκστρατείες δεκαετιών από απλούς ανθρώπους, οργανώσεις για την προστασία των ζώων και εταιρείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απαγόρευσε τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα το 2004. Έθεσε τέλος στα πειράματα σε ζώα για τα συστατικά καλλυντικών το 2009 και τέλος, το 2013, η ΕΕ απαγόρευσε την πώληση όλων των καλλυντικών προϊόντων που είχαν δοκιμαστεί σε ζώα. Αυτή η απαγόρευση-ορόσημο έγινε ο χρυσός κανόνας για να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο των χωρών ανά την υφήλιο. Πλέον, η απαγόρευση αυτή βρίσκεται υπό απειλή.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να ακυρώσει την απαγόρευσή των δοκιμών στα ζώα. Για αυτό τον λόγο η The Body Shop ένωσε τις δυνάμεις της με την Dove και πάνω από 100 οργανώσεις προστασίας των ζώων προκειμένου να διασφαλίσει το τέλος των πειραμάτων στα ζώα στην Ευρώπη, καλώντας τους  καταναλωτές να υπογράψουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, μια επίσημη ηλεκτρονική αίτηση που επιτρέπει στο κοινό να γνωστοποιήσει στις ευρωπαϊκές αρχές θέματα που το απασχολούν.

Μαζί με τις People for the Ethical Treatment of Animals (PETA UK), Cruelty Free EuropeHumane Society International – UKEurogroup for Animals και τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό για τον Τερματισμό των Πειραμάτων σε Ζώα (ECEAE) γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ώστε να φέρουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάτησε εδώ, στο link για να υπογράψεις την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και να βοηθήσεις με τον τρόπο σου να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα. #SaveCrueltyFreeCosmetics