ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βαγγέλη, εσύ Shopping Star!

Όχι ότι το "Shopping Star" είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση, αλλά μέχρι να ξεκινήσει αυτή η εκπομπή, η αλήθεια είναι πως το τηλεκοντρόλ είχε σκονιστεί αρκετά. Τα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του, είναι γνώριμα και δοκιμασμένα: γυναίκες, ψώνια, μόδα, χρηματικό έπαθλο, σάτιρα. Τίποτα όμως δε θα ήταν το ίδιο, χωρίς τον αφανή ήρωα Βαγγέλη Χαρισόπουλο, να σχολιάζει τα τεκταινόμενα σε κάθε επεισόδιο.

Όταν τον πήρα τηλέφωνο για να κανονίσουμε μία συνέντευξη, πίστευα ότι θα το σηκώσει και θα με παρουσιάσει “Αυτή είναι η Μάριον. Είναι 25 ετών, εργάζεται ως δημοσιογράφος και μένει στο Περιστέρι”, και παραδόξως δε θα μου έκανε και εντύπωση. Δηλώνω χωρίς ίχνος ντροπής μία από τις πρώτες φαν του Shopping Star, και μάλιστα μύησα και τη μαμά μου σε αυτό το “ναρκωτικό”, η οποία ήρθε και μου είπε “Γιατί μου είπες για το Shopping Star δε μπορώ να σταματήσω να το βλέπω”. Είχα χρέος λοιπόν, απέναντι στην ίδια μου τη μάνα, αλλά βασικά στον ίδιο μου τον εαυτό που ζηλεύει θανάσιμα τον ρόλο του Βαγγέλη στην εκπομπή, να δω από κοντά αυτόν τον άνθρωπο και μάλιστα επί το έργον.

 

“Το ξέρεις ότι κάνεις αυτό που κάνει όλη η Ελλάδα και πληρώνεσαι γι’ αυτό έτσι;”, του είπα σχεδόν εκνευρισμένη. Και δεν έλεγα ψέματα. Ο Βαγγέλης βλέπει το επεισόδιο σπίτι του και γράφει επιτόπου το πρώτο χέρι με τα σχόλια. Πάνω κάτω δηλαδή αυτό που κάνω κι εγώ με τις φίλες μου από τον καναπέ του σπιτιού μου. Εντάξει δεν κρατάμε και σημειώσεις, αλλά θα μπορούσαμε. Στη συνέχεια κάνει ό,τι διορθώσεις πιστεύει εκείνος και τα χαρτιά του είναι έτοιμα να τοποθετηθούν δίπλα στο μικρόφωνο μπροστά από την οθόνη στο μικροσκοπικό δωματιάκι όπου γίνεται το σπικάζ για το Shopping Star. Σημειώνει την λέξη που ακούγεται από την κάθε παίκτρια και στη συνέχεια την ατάκα που θέλει να πει ο ίδιος, ενώ δεν αποκλείεται να αυτοσχεδιάσει και την ώρα της εγγραφής με κάτι άλλο που θα του έρθει στο μυαλό. Ευτυχώς για εκείνον, το Shopping Star προσφέρει άφθονο υλικό για να κάνει τη φαντασία σου να οργιάσει.

Δεν είναι ο τομέας μου να κριτικάρω το στιλ των γυναικών. Ποιος είμαι για να το κάνω αυτό; Πιο πολύ σχολιάζω τις ατάκες τους και τις προσωπικότητές τους, γιατί έχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία ως άνθρωποι. Τις αντιμετωπίζω όπως μια κοπέλα που θα γνώριζα στην παρέα και θα της έκανα πλάκα και στη συνέχεια ως ένας φίλος που θα πηγαίναμε μαζί για ψώνια.

Τον ρωτάω για τα όρια που έχει όταν σατιρίζει τα όσα διαδραματίζονται στην εκπομπή, αφού αν κάποια παίκτρια είναι κάπως πιο εύθικτη, μπορεί να ενοχληθεί ίσως με ορισμένα από αυτά που λέει ο Βαγγέλης με χιούμορ. “Δεν είναι αυτοσκοπός το να κοροϊδέψω. Το θέμα είναι να γράψω κάτι αστείο. Μέχρι στιγμής δεν είχα καμία παρέμβαση, αλλά έχω και κάποια χρόνια στην τηλεόραση που ξέρω τι λέγεται. Άλλωστε αυτά που λέω, είναι όντως αυτά που θέλω να πω, δεν είναι ότι θέλω να πω κάτι πιο χοντρό και κρατιέμαι. Δεν υπάρχει αυτολογοκρισία ουσιαστικά. Οι παίκτριες δεν ξέρουν τι θα πω. Βλέπουν το επεισόδιο κατευθείαν στην τηλεόραση. Δε μου έχουν παραπονεθεί ποτέ, αντιθέτως μου στέλνουν μηνύματα, τι αστεία είναι αυτά που λες και τέτοια“.

 

Παίρνει περίπου μία ώρα να δει το κάθε επεισόδιο. “Έχει τύχει πολλές φορές να σταματήσουμε την εγγραφή από τα γέλια“, μου λέει ενώ ακούγονται χάχανα από το δωμάτιο του μοντάζ. Στους τοίχους είναι κολλημένες οι λίστες με τις παίκτριες και τα θέματα των επόμενων εβδομάδων – λυπάμαι αλλά δε θα σας κάνω spoiler – ενώ ο Βαγγέλης μου λέει ότι τις θυμάται όλες με τα μικρά τους, και από ποια περιοχή είναι η κάθε μία. “Η Τζίνα της πρώτης εβδομάδας ήταν η πιο επικριτική και τα λεγε τσεκουράτα. Τώρα συζητούσαμε βλέποντας το επεισόδιο και λέγαμε ότι την καλύτερη πασαρέλα την είχε κάνει η Σάρα, από το Αιγάλεω. Και η Εβίνα ήταν φοβερή, από τους Αγίους Αναργύρους.

 

Σχεδόν κάθε μέρα, το Shopping Star γίνεται trending topic στα social media, με τον κόσμο να δημιουργεί ακόμα και event στο Facebook για πορεία έξω από τα γραφεία του Star Channel, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα κοπεί η εκπομπή. Παρεμπιπτόντως κάπου εδώ να διαψεύσουμε και αυτές τις φήμες, αφού η εκπομπή θα συνεχιστεί κανονικά, όπως μου είπαν από το κανάλι, όταν κάλεσα έντρομη να μάθω τι συμβαίνει. Συνεχίζουμε όμως το πρόγραμμα μας κάπου εδώ, με την αγάπη του κόσμου για το Shopping Star και το πώς νιώθει ο Βαγγέλης όταν τύχει να διαβάσει σχόλια που υποτιμούν την ποιότητα της εκπομπής.

Τι θα πει ποιότητα; Δεν ξέρω. Υπάρχει μια προκατάληψη για την τηλεόραση απ’ τον κόσμο. Θεωρεί ότι πρέπει να προσφέρει υψηλής ποιότητας μόρφωση. Η εμπορική τηλεόραση είναι ένα ψυχαγωγικό μέσο, θα την ανοίξεις για να γελάσεις, να περάσεις καλά, γιατί βαριέσαι και θες να περάσει η ώρα σου ωραία. Δε νομίζω ότι το να περνάς ωραία είναι trash. Νομίζω ότι υπάρχει μια ενοχή, ότι υπάρχει το ποιοτικό και το μη ποιοτικό, αλλά εγώ δεν ξέρω τι είναι.

Ο Βαγγέλης ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από το ραδιόφωνο, το οποίο και αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη. Στις αρχές έλεγε για τα διεθνή χρηματιστήρια πλάι στον Γιώργο Τράγκα, αλλά βρήκε τον εαυτό του όταν το 2001 ξεκίνησε να κάνει πρωινή εκπομπή στον Nitro: “Εκείνο που έμεινε περισσότερο στον κόσμο ήταν το τρίο που είχαμε κάνει με τη Μαριλού Ρεπαπή και τη Μίνα Μπιράκου για 5-6 χρόνια. Ήταν πολύ ωραία εποχή“. Εδώ κι έναν χρόνο περίπου τον ακούμε στη συχνότητα του Sfera 102,2, κάθε απόγευμα 6 με 8, παρέα με τη Ναταλία Γερμανού: “Το απολαμβάνω πάρα πολύ γιατί έχω επαφή μ’ ένα κοινό που δεν είχα το πρωί, είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία και πάρα πολύ ωραία. Είναι και η Ναταλία πάρα πολύ cool. Δε μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να μην κάνω πρωινό, αλλά μ’ αρέσει πάρα πολύ φέτος. Το πρόβλημα με το απογευματινό είναι ότι ο άλλος γυρνάει από τη δουλειά του και δε θέλει και πολύ μπλα μπλα, ενώ εμένα μου αρέσει να μιλάω στο ραδιόφωνο.

 

Είμαι και ως άνθρωπος πολύ του μπλα μπλα. Όχι πάντα βέβαια. Καμιά φορά μου λένε “γιατί δε μιλάς;”. Έχω κι αυτές τις πτυχές. Είναι είτε επειδή είμαι κουρασμένος πολύ, αν δηλαδή με πάρεις τηλέφωνο το βράδυ θα νομίζεις ότι κάτι έχω μαζί σου, ή όταν γνωρίζω έναν άνθρωπο δεν είμαι από την αρχή ανοιχτός. Πρέπει να δω τα κουμπιά του για να αφεθώ, αλλά άμα γίνει αυτό, δυστυχώς για τον άλλον, θα μαρτυρήσει“. Αυτή του την αγάπη για τον προφορικό λόγο και τη σάτιρα, εκμεταλλεύεται και στην δική του ιντερνετική εκπομπή, στο Comedy Lab. Ο “Μαύρος στα κανάλια”, είναι ουσιαστικά το απωθημένο του Βαγγέλη. Αν δηλαδή τον ρωτούσες τι θέλει να κάνει στην τηλεόραση, θα ήταν αυτό. “Δηλαδή ένα late night show – ντάξει είναι γελοίο βέβαια γιατί όλοι θέλουν να κάνουν late night show – ένα show, μια εκπομπή σατυρική. Αυτό που κάνω είναι ένα πεντάλεπτο stand up, το οποίο θα μπορούσε να είναι μέρος αυτού και είναι βασισμένο σε κάτι πολύ απλό που μπορεί να γίνει στο ίντερνετ. Δηλαδή δεν έχει τους καλεσμένους ή τα σκετς που θα ήθελα να έχω στην εκπομπή.

 

Ανάμεσα σε όλα όσα κάνουν το Shopping Star αυτό το μοναδικό, τηλεοπτικό προϊόν που είναι, ο Βαγγέλης και ο τρόπος με τον οποίο σατιρίζει τις γυναίκες, όταν εκείνες έρχονται αντιμέτωπες με τα ψώνια, τον ανταγωνισμό, το χρηματικό έπαθλο και βασικά την κορδέλα της “Shopping Star”, είναι χωρίς αμφιβολία αυτό που του δίνει χαρακτήρα. Παρόλο λοιπόν που δεν ξέρουμε πόσο ικανός μπορεί να είναι στη μάχη του shopping, πιστεύω πως δε θα υπάρξουν αντιρρήσεις αν τον στέψουμε για την τιμή των όπλων “Shopping Star” της χρονιάς. Δεν είναι τυχαία η φωνή όλων μας σε αυτή την εκπομπή.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson