FASHION TIPS

Ο “πράσινος” τρόπος που οι Γαλλίδες χρησιμοποιούν τα ρούχα τους και 2 tips για έξυπνες αγορές

ImaxTree

Γενικά, είμαι άνθρωπος που τα ρούχα που αγαπάω, τα φοράω συνέχεια. Δεν με απασχολεί πάντα το αν έχω ανεβάσει το ρούχο αυτό σε φωτογραφία στο Instagram πάνω από μία φορά ή αν με έχουν δει να το φοράω ξανά και ξανά. Αν ένα ρούχο μου αρέσει, εκπροσωπεί το στιλ μου και με κάνει να αισθάνομαι καλά φορώντας το, τότε σημαίνει ότι θα το αξιοποιήσω όσο περισσότερο μπορώ.

Δεν πίστευα, λοιπόν, ποτέ ότι και εγώ η ίδια, που σπάνια φοράει παντελόνι, θα ταυτιζόμουν ενδυματολογικά με τις Γαλλίδες και τον τρόπο σκέψης που έχουν όσον αφορά τα ρούχα που φοράνε. Οι Γαλλίδες, λοιπόν, έχουν έναν φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο χρήσης των ρούχων της γκαρνταρόμπας τους: φοράνε το ίδιο ρούχο τουλάχιστον 30 φορές.

 

Οι Γαλλίδες λένε «ναι» στο sustainability

Σύμφωνα με στατιστικά που κυκλοφόρησαν μέσω του Fashion Revolution, οι Γαλλίδες φοράνε τα ρούχα τους πάνω από 30 φορές πριν σκεφτούν να πάρουν το ίδιο ξανά ή ένα που να του μοιάζει. Τα στατιστικά αυτά δε, δείχνουν ότι οι γυναίκες στην Βρετανία φοράνε ένα ρούχο 14 φορές πριν αγοράσουν ένα καινούργιο και βγάλουν αυτό στη «σύνταξη». Αν δε, φωτογραφηθούν μ’ αυτό και ανεβάσουν τη φωτογραφία στο Instagram, τότε οι φορές χρήσεις του δεν ξεπερνούν τις τρεις!

Αυτό φυσικά, αφορά τα ήδη υπάρχοντα ρούχα της γκαρνταρόμπας τους και όχι τα καινούργια που μπορεί να αγοράζουν ξανά και ξανά. Αυτά τα στατιστικά προσφέρουν μια πολύ φιλική προς το περιβάλλον διάσταση μιας και πορευόμενες με τα παλιά μας ρούχα, μας δείχνουν πως αντιστεκόμαστε έτσι έστω και λίγο στη «γρήγορη» μόδα. Μην αναφέρουμε δε το καλό που κάνει στον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Ποιο είναι το συμπέρασμα που βγάζουμε εμείς απ’ όλη αυτή την πληροφορία που τελικά θα βοηθήσει και το πορτοφόλι μας, αλλά και όλη μας την φιλοσοφία όσον αφορά τον τρόπο που ψωνίζουμε ρούχα;

Τα tips που μπορείς να υιοθετήσεις κι εσύ

#1. Όταν είσαι σε ένα κατάστημα ρούχων και αναρωτιέσαι αν θέλεις ή όχι ένα παντελόνι για παράδειγμα, κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου; «Θα το φορέσω αυτό το ρούχο 30 φορές;». Ακριβό ή φθηνό το ρούχο δεν έχει σημασία, γιατί η απάντηση είναι που μετράει. Έτσι, δεν θα κάνεις άσκοπες αγορές. Σημαντική προϋπόθεση: να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου όταν απαντάς αυτή την ερώτηση.

#2. Έπειτα, σκέψου το κόστος. Αυτό θα είναι αρκετά βοηθητικό αν πρέπει να σκεφτείς το κόστος του ρούχου που πρόκειται αγοράσεις, ειδικά αν είναι ακριβό. Σκέψου, λοιπόν, το κόστος ανά τη φορά που φοράς το ρούχο. Για παράδειγμα, αν αγοράσεις ένα κασμιρένιο πουλόβερ που κοστίζει 300 ευρώ, αν το φορέσεις 30 φορές, το ρούχο κοστίζει 100 ευρώ ανά χρήση. Κάνοντας αυτά τα γρήγορα και απλά μαθηματικά στο μυαλό σου θα μπορείς να αποφασίσεις πιο εμπεριστατωμένα αν αξίζει η αγορά σου ή όχι.