DIOR

Μοντέλο στην πασαρέλα του οίκου Dior φόρεσε ένα χρυσό κουκλόσπιτο. Όχι, βρες κάτι πιο avant-garde απ’ αυτό

AP Photo/Michel Euler 

Αν ασχοληθεί κανείς σοβαρά με τη μόδα και όχι απλά με τις τάσεις και το τι έβαλε η Kim Kardashian, με σκοπό να το αντιγράψουν οι εκατομμύρια ακόλουθοί της, τότε θα δει ότι ο χώρος αυτός έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από μια μόνο «εικόνα». Η μόδα είναι και αυτή μια μορφή τέχνης και πολλές συλλογές μόδας βασίζουν τις δημιουργίες τους σε ανθρώπους, concepts, έργα τέχνης κτλ. όλα τα οποία έχουν κάτι να πουν. Πολλοί σχεδιαστές σκέφτονται έτσι και πέρα από την καταναλωτική φύση που έχει ο χώρος αυτός και η Maria Grazia Chiuri είναι ζωντανό παράδειγμα. Είναι από τις σχεδιάστριες των οποίων η δουλειά έχει πάντα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Διάβασε ακόμη: Ο βασικός κανόνας μακιγιάζ που ανατράπηκε στο show του oίκου Dior

Το να καταφέρνεις, λοιπόν, να εκπαιδεύσεις το κοινό ενώ προσφέρεις δημιουργίες τόσο όμορφες που κόβουν την ανάσα, το βρίσκω καταπληκτικό. Τη πιο goth και σκοτεινή πλευρά της, με την πάντα άπλετα δοσμένη θηλυκότητα που απαρτίζουν όλες τις συλλογές που έχει κάνει ως τώρα για τον οίκο Dior, παρουσίασε στη Fall 2019/20 Couture συλλογή και νομίζω ότι αυτή θα είναι μία που θα μείνει αξέχαστη για ένα πολύ συγκεκριμένο look που είδαμε στην πασαρέλα: το χρυσό κουκλόσπιτο.

 

Οι περισσότεροι οίκοι στις Couture συλλογές τους, αφήνουν το καλύτερο για το τέλος. Και ενώ το τελευταίο look συνήθως πρόκειται για μια bridal εμφάνιση, η Maria Grazia Chiuri είπε να κάνει τη διαφορά. Αντί ενός πατροπαράδοτου νυφικού, η σχεδιάστρια «έντυσε» ένα μοντέλο με ένα χρυσό κουκλόσπιτο και μαύρο καλσόν.

 

Το avant-garde look του Dior δε δημιούργησε όμως η σχεδιάστρια απλά για να προκαλέσει. Γνωστή φεμινίστρια (ποιος μπορεί να ξεχάσει τα τρομερά “We should all be feminists” t-shirts στη Spring 2017 συλλογή;), η Chiuri για τη Fall 2019/20 Couture συλλογή εμπνέεται από την καλλιτέχνιδα και φεμινίστρια Penny Slinger και τη σειρά έργων της “Doll Houses” τα οποία παρουσίασε τα μέσα του ’70. Όπως και με τα περισσότερα έργα της Slinger έτσι και αυτό μιλούσε για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και πνευματικότητα.

AP Photo/Michel Euler

AP Photo/Michel Euler 

Δες ακόμη:PFW: Φεμινισμός και κομψότητα στην καινούργια συλλογή της Dior

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Chiuri συνεργάζεται με καλλιτέχνιδες/φεμινίστριες, μιας και έχει και παλαιότερα δουλέψει με γυναίκες όπως τη συγγραφέα  Chimamanda Ngozi Adichie, την καλλιτέχνιδα  Mickalene Thomas και τη χορογράφο Martha Graham. Πέρα από το Couture χρυσό κουκλόσπιτο, στην πασαρέλα του οίκου παρέλασαν μερικές από τις πιο αριστουργηματικές δουλειές της Maria Grazia Chiuri. Με ξεκάθαρα goth, «είμαι-χήρα-και-θρηνώ» vibes, η συλλογή αναφερόταν σε μία αρκετά πιο σκοτεινή (κυριολεκτικά και μεταφορικά) πλευρά από την οποία όμως δεν έλειπε η κομψότητα και θηλυκότητα -δύο στοιχεία που πάντα χαρακτηρίζουν τα ρούχα της Chiuri.

AP Photo/Michel Euler

AP Photo/Michel Euler 

Βγαίνοντας από έναν ανθισμένο κήπο σε ένα μαύρο δάσος η «δυσοίωνη» διάθεση στα ρούχα ήταν παρούσα μέσα από τα μαύρα πέπλα στα κεφάλια των μοντέλων, το smoky eye μακιγιάζ, τις βελούδινες τουαλέτες και καλοραμμένες κάπες, καθώς και τα cocktail dresses τα οποία αποκτούσαν μια πιο ενδιαφέρουσα σιλουέτα μέσα από τις fit & flare γραμμές. Το εντυπωσιακό show ολοκλήρωσε το κουαρτέτο εγχόρδων το οποίο διεύθυνε ο Γερμανός συνθέτης Max Richter.

Οι άλλοτε εννοιολογικές και άλλοτε πιο άμεσες αναφορές σε διάφορους καλλιτέχνες μέχρι και εκθέσεις μουσείων ήταν επίσης, μέρος της εντυπωσιακής συλλογής.

AP Photo/Michel Euler

AP Photo/Michel Euler 

Πέρα από το avant-garde χρυσό κουκλόσπιτο/φόρεμα, το ενδιαφέρον τράβηξαν και τα “Are Clothes Modern” t-shirts τα οποία είναι εμπνευσμένα από έκθεση του MoMa από το 1944.

Kεντρική φωτογραφία: AP Photo/Michel Euler