ΣΕΙΡΕΣ

Οι γυναίκες της μικρής και της μεγάλης οθόνης που μας ενέπνευσαν το 2018

Ήταν μια σκληρή χρονιά. Περήφανη μεν, με δράση, αλλά δύσκολη για τις γυναίκες. Αλλά πολύ εποικοδομητική, ουσιαστική για ό, τι δείχνει να έρχεται από 'δω και πέρα. Το 2018 είναι η χρονιά που συζητήθηκε ανοιχτά όσο ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στον επαγγελματικό χώρο, ειδικά από εκείνες που εργάζονται στον χώρο του θεάματος κι εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες, να καλύπτουν ρόλους στις ταινίες και τις σειρές σύμφωνα με τα στερεότυπα, που δεν θεωρούν τίποτα αυτονόητο. Οι γυναίκες δημιουργοί αποτελούν ακόμα μια μειοψηφία που ασφυκτιά μέσα σε μία βιομηχανία που λειτουργεί με αντρικούς κανόνες. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, και για πολλούς ακόμα, είναι απαραίτητο να τιμάμε τους θηλυκούς χαρακτήρες που δεν πατάνε πάνω στα κλισέ, δεν έχουν θέμα να τσαλακωθούν, εκφράζουν δύναμη και κυριαρχία, συμβολίζουν αξίες, ενσαρκώνουν επιδραστικές ηρωίδες και επισημαίνουν πόσο συγκλονιστικό, πολυεπίπεδο και μαγικό είναι να είσαι γυναίκα.

Η Camille του “Sharp Objects”

Μια αυθεντική αντι-ηρωίδα, ικανή για το καλό και το κακό, μακριά από τη λογική της ολόσωστης γυναίκας πρωταγωνίστριας ή αλλιώς ο ρόλος της Amy Adams στην τηλεοπτική μεταφορά του “Sharp Objects” της Gillian Flynn. Μια δημοσιογράφος αστυνομικού ρεπορτάζ που έχει δομήσει την ύπαρξή της πάνω σε δαίμονες και σε αντίθεση με το κλισέ που θέλει τη γυναίκα αρεστή κι ακίνδυνη, η Camille φρικάρει τους ανθρώπους.

H Maeve του “Westworld”

Οι γυναίκες των sci-fi είναι πάντα μια ειδική κατηγορία. Όπως η Maeve, η οποία επεισόδιο το επεισόδιο εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πλάσμα. Χωρίς υπερβολή, ένας από τους ελάχιστους λόγους για να δεις- και να τελειώσεις- τη 2η σεζόν του “Westworld”.

H Midge του “The Marvelous Mrs. Maisel”

Μία από τις πιο επιδραστικές τηλεοπτικές φιγούρες του σήμερα, η Miriam “Midge” Maisel, μια νοικοκυρά στα τέλη της δεκαετίας του ’50 η οποία ανακαλύπτει πως έχει ταλέντο και πάθος για το stand- up comedy, το οποίο φαντάσου πόσο ανδροκρατούμενο πεδίο ήταν τότε (και συνεχίζει να είναι σήμερα).

Η June του “The Handmaid’s Tale”

Όσο υπάρχει το “The Handmaid’s Tale”, τόσο η June θα συνεχίζει να εμπνέει τις γυναίκες. Γιατι μπορεί η σειρά να έχει χάσει τη δυναμική της, η ηρωίδα της όμως καθόλου. Η μάχη αυτής της γυναίκας να κρατηθεί στη ζωή, να παλέψει για όσους αγαπάει και να σταθεί δίπλα σε άλλες γυναίκες (ενορχηστρωμένα όλα υπέροχα χάρη στην ερμηνεία της Elizabeth Moss) είναι απαραίτητες επισημάνσεις σε μια εποχή όπως αυτή.

H Kate του “This Is Us”

Είναι ατρόμητη, έχει πίστη, όπως και τα ίδια προβλήματα με πολλές από μας και δεν έκανε ποτέ δίαιτα για να «χωράει» στον ρόλο, αν και της ζητήθηκε. «Είμαι αυτή που είμαι και κάνω αυτό που θέλω», δηλώνει η Chrissy Metz.

Η Marlo του “Τully”

Υπέροχο πράγμα η εγκυμοσύνη και η μητρότητα, αλλά δύσκολα μιλάμε για την σκοτεινή, μη ειδυλλιακή πλευρά τους. Αυτή της κούρασης, του γάλακτος που τραβιέται το θήλαστρο, της αϋπνίας, των παραπάνω κιλών και της απόγνωσης που αναπόφευκτα έρχεται όταν δεν έχεις χρόνο για τίποτα άλλο παρά για να μεγαλώνεις παιδιά. Η Charlize Theron μεταμορφωμένη σε πολύτεκνη μαμά Marlo στο “Tully” τα έθιξε όλα αυτά.

H Veronica του “Widows”

Η Viola Davis εκτελεί χρέη «ιέρειας» της σκληρής πτέρυγας του girl power από την πρώτη σεζόν του “How to get away with murder”. Ως επικεφαλής της ομάδας των «Χηρών» του Steve McQueen πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν υπάρχει πιο δυναμική και ταυτόχρονα πιο ευαίσθητη φιγούρα από εκείνη της Viola.

H Claire του “Ηouse of Cards”

Μπορεί ο τηλεοπτικός «θάνατος» του Frank Underwood να ήταν η «ζωή» της Claire και ως εκ τούτου η Robin Wright να ανέλαβε ένα δύσκολο task, να ολοκληρώσει δηλαδή με τον πιο άβολο τρόπο μία από τις πιο επιτυχημένες πολιτκές σειρές της σύγχρονης pop κουλτούρας. Μπορεί να μας απέδειξε πως το ιερό δισκοπότηρο που λέγεται γυναίκα είναι εξίσου ευάλωτη στη διαφθορά και τη διαβρωτική δράση της εξουσίας. Μπορεί κάποιοι να χασμουρήθηκαν βαθιά από ένα σημείο και μετά, αλλά αν οφείλουμε κάτι στην Claire και την Robin, είναι την απόπειρά τους να σπάσουν τα στερεότυπα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κι αυτό είναι ένα καλό βήμα.

H Natalie Portman του “Annihilation”

Άλλη μια γυναίκα που δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο αφιλόξενο τοπίο του σκληρού sci-fi, αντί να υποδύεται τη σύζυγο, τη γυναίκα-φετίχ ή κάτι παραπλήσιο.

H οχτάδα του Ocean’s 8

Sandra Bullock, Rihanna, Sarah Paulson, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Awkwafina, Helena Bonham Carter στη θηλυκή εκδοχή της «Συμμορίας των 8», όλες τους μια προς μία κι αυτό είναι το πιο ξεχωριστό. Γιατί μπορεί ως ταινία να μην προκάλεσε κάποια φοβερά σημαντική συζήτηση, ωστόσο η σύμπραξη τόσο δυναμικών γυναικών, έστω και σε μία ταινία που δεν ανακαλύπτει την Αμερική, αποδεικνύει κάτι απλό, αλλά σπουδαίο που πρέπει να επισημαίνεται σε κάθε ευκαιρία: όταν οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη, ο εχθρός αποδυναμώνεται.