NETFLIX

11 σύγχρονες σειρές για τη γυναικεία φιλία για να ξεκολλήσεις από το Sex and the City

«Λένε πως τίποτα δεν κρατά για πάντα, ότι τα όνειρα αλλάζουν, τα trends έρχονται και πάνε. Οι φιλίες όμως δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα».

Για τη διαχρονική ανικανότητα της λατρεμένης Carrie Bradshaw να ακούσει τα ίδια της τα αποφθέγματα, μπορείς να πεις πολλά. Για την ίδια την αξία τους δεν μπορείς να πεις τίποτα. Ή για την αξία του “Sex and the City” που μπορεί, όπως οι περισσότερες παλιές δημιουργίες, να μην έχει καλογεράσει σε όλες τις πλευρές του, αλλά είναι και θα παραμείνει η σειρά που είχε το θάρρος και το θράσος να δείξει τις γυναίκες στην τηλεόραση όπως είναι στην πραγματικότητα. Τρισδιάστατες, απολαυστικά αντι-ηρωικές και αφοσιωμένες στη σταθερά τους: Τις καλύτερές τους φίλες. Επειδή όμως η τηλεόραση, ειδικά μετά το τεράστιο boom του streaming, δεν μπορούσε παρά να αφουγκραστεί την ανάγκη του ευρύτατου γυναικείου κοινού για περισσότερες και διαφορετικές ιστορίες, έχεις πλέον πιο πολλές επιλογές σχετικών σειρών από όσες είχες ποτέ. Γυναικείες φιλίες που μοιάζουν πιο πολύ με τις δικές σου, που ακόμη κι όταν διαλύονται πονούν γιατί είχαν πραγματικό βάθος, που αποκτούν επιτέλους την ίδια σημασία για τους σεναριογράφους όπως οι πολυδοξασμένες αντρικές φιλίες της ποπ κουλτούρας.

Έχουμε κάτι για όλα τα γούστα:

Broad City

Στο κωμικό “Broad City”, η Abbi και η Ilana φέρθηκαν για πέντε σεζόν στη Νέα Υόρκη σαν την ατέλειωτη πίστα των επιπόλαιων περιπετειών τους. Η σειρά φτιάχτηκε από τις πρωταγωνίστριές της Illana Glazer και Abbi Jacobson και, όπως σου γράφαμε πρόσφατα και συνήθως αποδεικνύεται όταν βρίσκονται γυναίκες και πίσω από την κάμερα, ήταν ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία. Ακόμη κι όταν οι δυο τους ήταν θλιμμένες, αγχωμένες και ανώριμες, ακόμα κι όταν η ζούγκλα της πόλης τις τιμωρούσε με αστείους τρόπους για μας και εξευτελιστικούς για τις ίδιες (μέχρι και κλωτσιές στο μάτι από χορευτές στο μετρό έχουν φάει!), έδειχναν κατανόηση, αγάπη και αποδοχή η μία για την άλλη. Το show βέβαια, δεν απεικόνισε ποτέ ούτε ίδιες, ούτε τη σχέση τους ως το απόλυτο πρότυπο, και γι’ αυτό μέχρι το τέλος του είχαν μεταμορφωθεί ακριβώς αυτό. Τίποτε άλλωστε σ’ αυτή τη ζωή δεν είναι τέλειο. Εκτός από το “Broad City”.

Girls

Η πολύ επιτυχημένη κωμωδία της Lena Dunham, της δημιουργού και βασικής πρωταγωνίστριας του “Girls”, ακολουθούσε επί έξι σεζόν τέσσερα κορίτσια στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης – και στην Ιαπωνία σε μία περίσταση – και έπαιξε ένα δύσκολο στοίχημα. Καμιά τους δεν ήταν απαραίτητα συμπαθητική. Όχι όμως με τον τρόπο που η καθεμιά μας μπορεί να λατρέψει τη Samantha και να μισήσει την Carrie. Οι γυναίκες του “Girls” αρνούνταν να εμπνεύσουν τους φαν της σειράς – και η μία την άλλη! – με τρόπο σχεδόν επιθετικό. Ήταν εγωίστριες, κακομαθημένες και ορκισμένες οπαδοί των white people problems. Αυτό που πέτυχε όμως η σειρά, είναι να δείξει την ενδόμυχη δέσμευση και τα τρομερά έντονα συναισθήματα που προκαλεί μια ουσιαστική φιλία μεταξύ γυναικών, ακόμη κι όταν τελικά δεν μπορεί να διαρκέσει. Το “Girls” διάλεξε να παρουσιάσει και την προδοσία, αλλά όχι με τον επιφανειακό τρόπο που έχουμε δει τόσες φορές στην τηλεόραση. Όταν δυο φίλες παραδέχονται στο τέλος ότι «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε», ξέρουν και ξέρεις ότι μπορεί η επόμενη μέρα να μην τις βρει παρέα, αλλά η αγάπη τους δεν θα σβήσει ποτέ.

The Bold Type

Η Jane, η Kat και η Sutton εργάζονται σε ένα παγκοσμίου φήμης γυναικείο περιοδικό και προσπαθούν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους, τον έρωτα, τη μόδα και, πάνω απ’ όλα, τον εαυτό τους. Η ντραμεντί “Bold Type” εμπνεύστηκε από τη ζωή της πραγματικής πρώην αρχισυντάκτριας του Cosmopolitan, Joanna Coles, που εργάζεται στη σειρά και ως executive producer, και αντιστέκεται σθεναρά στην ιδέα ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλες στον χώρο εργασίας. Οι φιλοδοξίες των τριών γυναικών μπορεί να είναι προτεραιότητα χωρίς να υποσκάπτουν η μία την άλλη, αλλά η αληθινή προτεραιότητα της σειράς είναι η φιλία τους. Μαζί θα γιορτάσουν την προαγωγή, μαζί θα παρακολουθήσουν τους πρώην τους, μαζί θα γκρινιάξουν για την περίοδο. Και όλα αυτά σε μία ανάλαφρη σειρά που αξίζει την προσοχή σου.

Pen15

Πόσες φορές έχεις δει την αφύπνιση της εφηβικής σεξουαλικότητας να παρουσιάζεται στην οθόνη μέσω κάποιας σκηνής σχετικής με τον αυνανισμό; Θα σου πω εγώ. Πολλές. Αλλά σε πόσες έχεις δει να πρωταγωνιστεί σ’ αυτές νεαρό κορίτσι; Εγώ θα σου πω πάλι. Mία στο τέλειο βρετανικό teen show “Mad Fat Diary”, μία στο “Reign” που στριμάρει στο Netflix και μία στην τραγική αμερικανική βερσιόν του “Skins”. Δόξα και τιμή στα λόγια της Sharon Rooney όμως, της ηθοποιού που έπαιξε στη σκηνή του πρώτου, που είχε δηλώσει: «Όταν μου είπαν ότι θα κάνουμε αυτή τη σκηνή, είπα ‘Ναι, θα το κάνω, γιατί όχι;’. Πόσες φορές έχουμε δει κάποιο αγόρι να το κάνει; Όλη την ώρα! Συνέχεια γι’ αυτό μιλάνε! Σκέφτηκα ας γίνει και για τα κορίτσια μια φορά».

Στο “Pen15” λοιπόν, την εφηβική κωμωδία της πλατφόρμας Hulu, μια τέτοια σκηνή στο πρώτο κιόλας επεισόδιο σε προϊδεάζει για όσα θα ακολουθήσουν. Όχι, δεν εννοώ ότι η σειρά θα εστιάσει σε αυτό, απλά δεν κάνει πίσω ως προς την αυθεντικότητα της αμήχανης φάσης που περνούν οι δύο μαθήτριες του Γυμνασίου και όλες οι μαθήτριες Γυμνασίου στον πλανήτη. Οι δημιουργοί και πρωταγωνίστριες Maya Erskine και Anna Konkle είναι κολλητές φίλες στην αληθινή ζωή και βάσισαν τους χαρακτήρες τους σε αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το μεγαλύτερο, μάλιστα, εσωτερικό αστείο της κωμωδίας, είναι το γεγονός ότι οι δύο γυναίκες παίζουν τους εαυτούς τους δίπλα σε πραγματικούς εφήβους. Η παραφωνία είναι ξεκαρδιστική. Είτε πέρασες φανταστικά στο σχολείο, είτε δεν θες να το θυμάσαι, το “Pen15” είναι αφιερωμένο σε εκείνη τη φίλη που έκανε τις μέρες σου καλύτερες.

Big Little Lies

Οι πιθανότητες λένε ότι έχεις τσεκάρει ήδη το “Big Little Lies” και ετοιμάζεσαι για την επιστροφή του μέσα στον Ιούνιο. Για την ιστορία όμως να πούμε ότι η σειρά αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών που βρίσκονται μπλεγμένες σε μία αστυνομική έρευνα και έρχονται αντιμέτωπες με τους βαθύτερους φόβους τους. Μέχρι το τέλος της 1ης σεζόν, οι τρεις τους αλλά και δύο ακόμη ηρωίδες που βρίσκονταν κάποτε στα αντίπαλα στρατόπεδα της τέλειας παρέας, θα έχουν δεθεί αποφασιστικά για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η σειρά επιστράτευσε Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laure Dern και Zoë Kravitz, φέρνει τη Meryl Streep για τη συνέχεια, και άξιζε και τα 21 συνολικά βραβεία που της έδωσε η βιομηχανία θεάματος. Εκτός από τις υποκριτικές ικανότητες του καστ, τη συναρπαστική πλοκή και την ώριμη αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μπορείς να περιμένεις υπέροχα visuals και ένα συγκλονιστικό σάουντρακ.

Orange is the New Black

Αν σου έλειψαν οι “Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη” ή θα έβλεπες μια εξίσου αστεία, αλλά πιο προσγειωμένη εκδοχή τους, το “Orange is the New Black” είναι φτιαγμένο για σένα. Οι έγκλειστες των φυλακών του Litchfield ζουν, ερωτεύονται, κινδυνεύουν και επιβιώνουν στον μικρόκοσμό τους. Το τελευταίο αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι το πετυχαίνουν επειδή έχουν η μία την άλλη. Η επιτυχία του Netflix εμπνεύστηκε ελαφρώς από τα απομνημονεύματα του ομώνυμου βιβλίου της Piper Kerman στην οποία βασίστηκε ο κεντρικός ρόλος και, όταν έκανε πρεμιέρα το 2013, έκανε σεισμό ως το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο γυναικείο καστ στην ιστορία της τηλεόρασης. Είναι η μοναδική σειρά ως τώρα που πέτυχε υποψηφιότητες βραβείων και στο Δράμα και την Κωμωδία, και ανέδειξε σταρ όπως η Uzo Aduba, η Danielle Brooks, η Samira Wiley και η Laverne Cox.

G.L.O.W.

Μπορεί το ‘G.L.O.W.’ να εκτυλίσσεται στα ‘80s, αλλά μιλά για το σήμερα. Βασισμένο σε ένα πραγματικό cult show γυναικείας πάλης που προβλήθηκε κάποτε στην Αμερική, το ‘G.L.O.W.’ μας παίρνει μαζί στο ταξίδι μιας ομάδας γυναικών που βρίσκουν την προσωπική τους δύναμη όταν αναλαμβάνουν ρόλους μαχητριών στην προαναφερθείσα εκπομπή. Παρά το γεγονός ότι όλες τους καλούνται να ενσωματώσουν βολικούς χαρακτήρες γεμάτους στερεότυπα όπως την αθώα ξανθιά Αμερικάνα ή τη σέξι φοιτήτρια, χρησιμοποιούν την εμπειρία τους και τις σχέσεις που σχηματίζουν ως κίνητρο ενδυνάμωσης και εκπλήρωσης των ονείρων τους. Η κεντρική φιλία της Ruth και της Debbie μάλιστα, διαλύεται στην αρχή της σειράς για να γίνει τελικά ο πυρήνας της. Ανυπομονούμε για την 3η σεζόν.

Dead to Me

H Jen είναι μια σαρκαστική χήρα που έχει αποφασίσει να διαλευκάνει το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που της στέρησε πρόσφατα τον σύζυγό της. Η Judy είναι ένα αισιόδοξο ελεύθερο πνεύμα που επίσης βίωσε μια συνταρακτική απώλεια. Όταν οι δύο γυναίκες θα συναντηθούν σε μια ομάδα υποστήριξης, θα γεννηθεί μια αναπάντεχη φιλία που έρχεται σε αντίθεση με τις ασυμφωνίες των χαρακτήρων τους. Ένα σοκαριστικό μυστικό όμως απειλεί να καταστρέψει τη ζωή της Judy, που θα προσπαθήσει να το κρατήσει κρυφό από την καινούρια της φίλη. Η σειρά είναι φρέσκια, κωμική (αν και όχι στον βαθμό που υπόσχονται τα τρέιλερ της), με τη Linda Cardellini και την Christina Applegate σε απολαυστικές ερμηνείες, παλπ στοιχεία και, κυρίως, μια συγκινητική φιλία που γεννά το πένθος.

Good Girls

Η Christina Hendricks (‘Mad Men’), η Retta (‘Parks & Recreation’) και η Mae Whitman (‘Parenthood’) παίζουν μαμάδες που στην οικονομική απόγνωσή τους, αποφασίζουν να κάνουν μια ληστεία. To star power είναι ιδανικής βαρύτητας, το κόνσεπτ στο κινηματογραφικό πνεύμα των ημερών (τσέκαρε το “Widows”, το “Ocean’s 8” και το επερχόμενο “The Kitchen”) και το σενάριο εξυπηρετεί την ανάπτυξη των χαρακτήρων που στη 2η σεζόν αγαπήθηκαν ακόμη περισσότερο από το κοινό. Το “Good Girls” εξελίχθηκε σε μία σειρά που πιο εύκολα θα έβλεπες στη συνδρομητική παρά στην ανοιχτή δημόσια τηλεόραση της Αμερικής . Το πάλαι ποτέ «ανάλαφρο Breaking Bad» όπως το χαρακτήρισαν πέρσι οι κριτικοί, έγινε μια ωμή ιστορία που δεν στερείται το χιούμορ της.

Derry Girls

Η πιο πετυχημένη σε νούμερα κωμωδία που έχει βγάλει το βρετανικό Channel 4 εδώ και χρόνια. Σειρά ενηλικίωσης τοποθετημένη στη Βόρεια Ιρλανδία της περιόδου των Ταραχών (αυτό μεταφράζεται σε ξεκαρδιστικό σχολιασμό Προτεσταντών vs. Καθολικών αλλά και τανκς στον δρόμο), ένα σχολείο με καλόγριες για καθηγήτριες, πρωταγωνίστρια με μούρη φτιαγμένη από λάστιχο και μια playlist από χιτ που θα σε πάνε πολύ πίσω (πόσο Cranberries αντέχεις;). Η δημιουργός του “Derry Girls”, Lisa McGee, ήθελε να απεικονίσει σωστά την εμπειρία των κατοίκων του Derry στη διάρκεια της βίαιης εκείνης περιόδου, και χρησιμοποίησε τις δικές της αναμνήσεις για να τη φτιάξει όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Οι ποδιές και τα χρόνια αλλάζουν. Οι μαθήτριες όχι και τόσο.

Grace and Frankie

Το ‘Grace and Frankie’ δεν τους είχε πείσει όλους με το ξεκίνημά του, αλλά εμείς ξέραμε ότι το είχε μέσα του. Η Jane Fonda και η Lily Tomlin, φίλες και στην πραγματική ζωή, υποδύονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες σε χαρακτήρα γυναίκες, που αναγκάζονται να συζήσουν όταν οι άντρες τους τούς αποκαλύπτουν ότι, όχι μόνο είναι γκέι, αλλά είναι και μαζί. Η κωμωδία σέβεται τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Και όταν λέω τις σέβεται, εννοώ τις αντιμετωπίζει ως πραγματικούς ανθρώπους με σάρκα, οστά κι επιθυμίες (επαγγελματικές και σεξουαλικές!) και όχι σαν άυλα πλάσματα που είναι εκεί μονάχα για να λένε σοφίες και να στηρίζουν τα παιδιά τους. Η φιλία τους, το σπίτι τους, οι φιλοδοξίες τους, τα πάντα στη Grace και τη Frankie είναι απλά #goals.