ΣΕΙΡΕΣ

Το “Broad City” είναι ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία

Η Abbi Jacobson και η Ilana Glazer γνωρίστηκαν στη δραματική σχολή και αμέσως έγιναν φίλες. Είπαν να ξεκινήσουν λοιπόν μία web σειρά στο YouTube με τις δυο τους να μπλέκουν σε περιπέτειες εμπνευσμένες από τη ζωή τους. Στο τελευταίο επεισόδιο της διαδικτυακής σειράς τα κορίτσια ζήτησαν από την Amy Poehler να παίξει, η Amy δέχτηκε και λίγο αργότερα έγινε και παραγωγός της «κανονικής» πλέον σειράς τους στο Comedy Central.

Η Abbi Jacobson και η Ilana Glazer γνωρίστηκαν στη δραματική σχολή και αμέσως έγιναν φίλες. Είπαν να ξεκινήσουν λοιπόν μία web σειρά στο YouTube με τις δυο τους να μπλέκουν σε περιπέτειες εμπνευσμένες από τη ζωή τους, διατηρώντας μάλιστα τα αληθινά τους ονόματα και στους χαρακτήρες της σειράς. Στο τελευταίο επεισόδιο της διαδικτυακής σειράς τα κορίτσια ζήτησαν από την Amy Poehler να παίξει, η Amy δέχτηκε και λίγο αργότερα έγινε και παραγωγός της «κανονικής» πλέον σειράς τους στο Comedy Central, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2014.

To “Broad City” είναι ίσως ένας από τους απότοκους του “Sex and the City” είναι όμως πολύ διαφορετικό. To “Sex and the City” όσο και να έχει κατηγορηθεί από διάφορες μπάντες ήταν μια σειρά πολύ πρωτοπόρα. Ανέπτυξε θέματα φιλίας, έρωτα, σεξ, κοινωνικής αποδοχής και απόρριψης. Πολλές επηρεάστηκαν έδωσαν μάχη για τον θρόνο του, η μόνη όμως που πραγματικά τα κατάφερε ήταν το “Broad City”. Και τα κατάφερε επειδή στην πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με το “Sex and the City”.

Η Abbi και η Ilana του “Broad City” είναι 20κάτι χρονών και μένουν στη Νέα Υόρκη και ναι ένα από αυτά που τις απασχολούν είναι το σεξ. Στη σειρά είδαμε τη διαδρομή τους και τη διαδρομή της φιλίας τους να επαναλαμβάνεται με ευφάνταστους τρόπους. Όταν η Abbi και η Ilana αποφάσισαν να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν την ίδια ζωή, η σειρά έπρεπε να τελειώσει, όπως και το έκανε στην ώρα της, χωρίς να κουράσει ακριβώς ένα μήνα πριν.

 

Καμία από τις αγαπημένες μου σειρές δεν μου έχει αρέσει από το πρώτο επεισόδιο. Έτσι έγινε και με το “Broad City”. Στην αρχή κάτι με έκανε να θέλω να το βλέπω χωρίς να μου αρέσει πολύ. Δεν άντεχα ίσως το πόσο έντονη και φωνακλού ήταν Ilana, πράγμα που μετά ήταν το κύριο που αγάπησα σε εκείνη. Το πρώτο αγαπημένο μου επεισόδιο ήταν τα 26α γενέθλια της Abbi. Τα δύο κορίτσια βγήκαν να το γιορτάσουν σε ένα φάνσι ακριβό εστιατόριο, το οποίο είχε μενού θαλασσινών. Η Ilana ήταν αλλεργική στα θαλασσινά και αποφάσισε να φάει τόσο μέχρι να χρειαστεί να κάνει ένεση αδρεναλίνης. Άρχισε να πρήζεται όλο και πιο πολύ και λίγο πριν την αποτελειώσουν τα θαλασσινά ζήτησε από την Abbi να της κάνει την ένεση. Έγινε ένα μπέρδεμα και η Abbi την έκανε στον εαυτό της, το οποίο την γέμισε αδρεναλίνη, ανέβηκε πάνω στο τραπέζι και μετά πήρε σαν υπερήρωας τη μισοπεθαμένη Ilana στα χέρια της και την πήγε στο νοσοκομείο.

 

Ένα ακόμα επεισόδιο που με έκανε να αγαπήσω τη σειρά ήταν το “Τo peg or not to peg” ίσως αντίστοιχο, αλλά πιο μπροστά με το “Τo pee or not to pee” του “Sex and the City” μια δεκαετία πριν. Παρόλο που σε πολλά η πραγματικότητα ήταν τραβηγμένη, όπως το ότι η Abbi τα βράδια υπνοβατούσε και μεταμορφωνόταν σε σέξι τζαζ τραγουδίστρια και το πρωί δεν θυμόταν τίποτα, τα συναισθήματα στη σειρά το κρατούσαν αληθινό.

Μιλώντας στον Jimmy Kimmel είπαν για τους χαρακτήρες που υποδύονται σε σχέση με τον εαυτό τους ότι οι ίδιες είναι έξυπνες και κάνουν αρκετές βλακείες, ενώ στη σειρά έχουν βάλει τους εαυτούς τους να κάνουν μόνο βλακείες. Μέσα από τις βλακείες βέβαια πολλές φορές μιλάνε για τα πιο σοβαρά θέματα. Το “Broad City” είναι η πιο φεμινιστική σειρά που έχω δει και που ξέρω. Χωρίς να κουνάει ποτέ το δάκτυλο, ο φεμινισμός της Abbi και της Ilana είναι παντού μέσα σε αυτά που κάνουν.

 

Κάτι ακόμα που το κράταγε αληθινό ήταν η γκαρνταρόμπα και οι συνθήκες διαβίωσης τους στην πόλη. Τα κορίτσια φορούσαν συχνά τα ίδια ρούχα, όπως κάνουμε όλοι εμείς και όχι όπως συνηθίζεται στα σίριαλ. Μέναν σε μικρά διαμερίσματα με συγκατοίκους, γιατί τέτοια μπορείς να έχεις στη Νέα Υόρκη.

Το πιο αληθινό όμως από όλα ήταν το τέλος της σειράς. Η Ilana αποφασίζει στα 27 της να γραφτεί ξανά στο πανεπιστήμιο με στόχο να γίνει ψυχολόγος για να βοηθήσει όσους μπορεί να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Η Abbi έχει μόλις κλείσει τα 30 και αφού αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι οι γκάφες της δεν μπορούν πια να αποδίδονται στο νεαρό της ηλικίας της, αποφασίζει να φύγει από τη Νέα Υόρκη, όταν βρίσκει ένα πρόγραμμα για να ασχοληθεί με αυτό που πάντα ήθελε, την τέχνη. Το “Broad City” τελειώνει καταφέρνοντας και πάλι να σχολιάσει χωρίς να κουνήσει το δάκτυλο την ατελείωτη εφηβεία που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Μετά από πέντε σεζόν και 48 επεισόδια με μεταξύ τους ένα animation, ένα “Slinding Doors”, ένα που αποτελούταν από stories στο κινητό, ένα επεισόδιο που η Abbi κυκλοφορούσε στο δρόμο με ένα γιγάντιο λούτρινο που νόμιζε πως είχε ζωντανέψει, το “Broad City” έπρεπε να κλείσει τον δεκαετή πια κύκλο του –αν συμπεριλάβεις και το web series. Το τέλος ήταν κάτι επώδυνο που έπρεπε να γίνει και στην πραγματικότητα και στη σειρά και έτσι το αντιμετώπισαν. Έτσι τα κορίτσια βγήκαν από την παρατεταμένη εφηβεία τους όχι με ένα ουρανοκατέβατο happy end, αλλά με δική τους απόφαση.

Είναι κρίμα που το “Broad City” δεν έτυχε της μεγάλου μεγέθους αναγνώρισης που του αξίζει ως τώρα. Ευτυχώς είμαστε στην εποχή που μία σειρά μπορεί να παραμείνει ή να γίνει επίκαιρη πολύ μετά το τέλος της και το “Broad City” είμαι σίγουρη ότι θα είναι μία από αυτές.