LIFE

Μήπως τελικά ο James Bond χρειάζεται τον φεμινισμό της Phoebe Waller Bridge;

ΑP

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ''Fleabag'' η πρωταγωνίστρια/σεναριογράφος Phoebe βρίσκεται μαζί με την αδελφή της σε μια διάλεξη φεμινιστικού χαρακτήρα. Η λέκτορας ρωτάει το κοινό: «Θα θέλατε να ανταλλάξετε πέντε χρόνια από τη ζωή σας με τη δυνατότητα να έχετε ένα τέλειο σώμα;». Η αίθουσα γεμίζει σιωπή, μόνο η Phoebe και η αδελφή της απαντούν αυθόρμητα: «Ναι!».

Αυτή τη στιγμή η Phoebe Waller Bridge είναι μια περιζήτητη ηθοποιός/σεναριογράφος στην βρετανική τηλεόραση, με σημαντική παρουσία και στον αμερικάνικο κινηματογράφο  (Solo: A Star Wars Story). Ταυτόχρονα η 33χρονη Βρετανίδα έχει φέρει στην τηλεοπτική επικαιρότητα ένα ρεαλιστικό σχόλιο για τον φεμινισμό σήμερα: “Νομίζω πως πολλές γυναίκες φοβούνται ότι θα πέσουν στην παγίδα της κακής φεμινίστριας, που είναι ένα άτομο το οποίο δεν καταφέρνει να ‘τικάρει’ όλα τα κουτάκια του φεμινισμού, άρα δεν μπορεί να γίνει ένας τέλειος εκπρόσωπος του.” Και εξηγεί: “Δηλαδή, το να μη μου αρέσει το στήθος μου και να θέλω να το μεγαλώσω, είναι κάτι που με κάνει κακή φεμινίστρια;”.

Σε μια από τις τελευταίες σκηνές της πρώτης σεζόν της σειράς ‘Fleabag” που η ίδια έγραψε και πρωταγωνίστησε, λέει στον πατέρα της: “Φοβάμαι ότι είμαι μια άπληστη, κυνική, εγωίστρια, καυλωμένη και ηθικά χρεοκοπημένη γυναίκα που δεν μπορεί να αποκαλέσει τον εαυτό της φεμινίστρια.” Το συναισθηματικό τέλμα στον οποίο ζει κάθε γυναίκα που θέλει να εκπληρώνει προσωπικές της επιθυμίες, φοβούμενη ότι ίσως κάτι τέτοιο μπορεί να την αποκόψει ηθικά από τον φεμινισμό, εξερευνεί με κατάμαυρο χιούμορ η Phoebe Waller Bridge μέσα από το ‘Fleabag’.

H βρετανική σειρά έτρεξε πρόσφατα τη δεύτερη σεζόν της – με συμπρωταγωνίστρια την Olivia Colman του ”The Favorite” – όπου η  κεντρική πρωταγωνίστρια της σειράς βυθίζεται σε ένα ερωτικό ειδύλλιο με έναν ιερέα της καθολικής εκκλησίας. Η σειρά έγινε θεατρική παράσταση με περιοδείες στο Εδιμβούργο και στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, ξεκίνησε και η προβολή ενός ακόμα project της Phoebe, του ανατρεπτικού ”Killing Eve”. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό νεο-νουάρ όπου μια αστυνομική επιθεωρήτρια και μια παρανοϊκή δολοφόνος που παίζουν τη γάτα με το ποντίκι, τον Batman με τον Joker, σε μια έξτρα διεστραμμένη/κωμική εκδοχή τους.

 

«Σε θρίλερ και ταινίες δράσης, έχουμε συνηθίσει τις γυναίκες να μακελεύονται βίαια από άντρες πρωταγωνιστές. Ήθελα αυτή τη φορά να αντιστρέψω τους ρόλους, να συστήσω δυο τρομακτικές και παράλληλα ευαίσθητες γυναικείες φιγούρες που μπορούν να σκοτώσουν. Το να βλέπεις γυναίκες όχι στο ρόλο του θύματος αλλά σε αυτόν του θύτη, είναι κάτι που το βρίσκω αναζωογονητικό», έχει πει η ίδια για τη σειρά ”Killing Eve”.

Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Daniel Craig, o 50χρονος ηθοποιός που ενσαρκώνει τον James Bond τα τελευταία 14 χρόνια. Ο Αυστραλός ηθοποιός εκτελώντας χρέη συμπαραγωγού στην επικείμενη, 26η ταινία Bond, αποφάσισε να κάνει κάτι ανατρεπτικό για την ιστορία του film franchise: κάλεσε μια γυναικα, την Phoebe Waller Bridge, για να της προτείνει να δώσει μια πιο «ανατρεπτική, εκρηκτική και αστεία νότα» στο σενάριο της ταινίας, σε μια εποχή που ο Bond έχει ήδη πάρει μια σκοτεινή στροφή. Η νεαρή δημιουργός δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τη συμμετοχή της στο project, αν και αυτή η συνεργασία θεωρείται σχεδόν μοιραίο ότι θα ξεκινήσει άμεσα.

Η δεύτερη σεζόν της σειράς ”Killing Eve”, με πρωταγωνίστριες τις Sandra Oh (Grey’s Anatomy) και Jodie Comer προβάλλεται σε Βρετανία και Αμερική. Το ”Killing Eve” όπως και το ”Fleabag” αγαπήθηκαν από εκατομμύρια τηλεθεατές σε Βρετανία και Αμερική. Το άτιτλο μέχρι στιγμής ”Bond 26” αναμένεται να προβληθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2021.

 

Κεντρική φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP